Ahad, 20 Oktober 2013

Gemuk Selepas Bersalin

OK, aku kena mengaku yang badan aku memang agak berisi lepas bersalin. Tapi masa aku belum kahwin dulu pun tidak la kurus mana. Cuma aku tinggi, jadi tidak la nampak terlalu gemuk. Selepas bersalin, aku aktif pakai korset Venusa (ala-ala Premium Beautiful) tapi dah tak jual di Malaysia dah. 

Lepas bersalin Madihah, 
aku memang tak berapa ambil berat tentang berat badan, malas sangat. 
Lepas bersalinkan Muhamad Zafri lagi laaaa..alasan kali ni sebab tak jaga berat badan adalah aku breastfeed, mana boleh diet. Eleh, sebenarnya boleh je exercise kan, kalau tak nak diet pun!!
Tapi breastfeed banyak membantu dan aku nampak lebih kurus.

Sehinggalah aku nampak poster ni...
I've been getting an influx of new followers, emails and comments (on my profile pic) recently. Some saying I'm a bully, I'm fat-shaming and I need to apologize for the hurt I've caused women. I get it. SO here's my First and Final Apology: 

I'm sorry you took an image and resonated with it in such a negative way. I won't go into details that I struggled with my genetics, had an eating disorder, work full time owning two business', have no nanny, am not naturally skinny and do not work as a personal trainer. I won't even mention how I didn't give into cravings for ice cream, french fries or chocolate while pregnant or use my growing belly as an excuse to be inactive. 

What I WILL say is this. What you interpret is not MY fault. It's Yours. The first step in owning your life, your body and your destiny is to OWN the thoughts that come out of your own head. I didn't create them. You created them. So if you want to continue 'hating' this image, get used to hating many other things for the rest of your life. You can either blame, complain or obtain a new level of thought by challenging the negative words that come out of your own brain. 

With that said, obesity and those who struggle with health-related diseases is literally a 'bigger' issue than this photo. Maybe it's time we stop tip-toeing around people's feelings and get to the point. So What's Your Excuse? - Maria Kang

Here are my "Frequently Asked Comments" here: http://www.mariakang.com/2012/10/15/maria-kangs-facs-frequently-asked-comments/
Seriously, aku tengok lemak pada badan aku dan compare dengan badan dia dan aku tau...
aku takde alasan babe! Anak dia setahun satu pun mampu jadi macam tu. Tapi aku...alahai...

Ohh..ini poster Maria Kang..
Ada kontroversi tentang poster ni. Sesetengah ibu kata dia ni dah melukakan hati orang lain yang tak mampu jadi macam dia dan badan berlemak sana sini. Err..aku berlemak sana sini, tapi aku tak terasa pun, aku rasa tercabar!! Apsal dia beranak setahun satu boleh, tapi aku tak mampo?

Tapi, disebabkan aku tak mampu buat masa sekarang untuk bayar personal trainer (ooh,..alasan lagi) selain breastfeed, ada satu lagi yang bantu aku untuk maintain kurus...aku makan aje ini 
Memang maintain!! hehe...
*tapi sebaiknya buat la senaman, bukan makan ini aje, tak aci tau



1 ulasan:

transformed housewife berkata...

kdg2 bukan hanya bersenam, jaga pemakanan tp sesetengah org tu mmg senang je nak jaga bdn. Kurus sgt lps umur 40 thn ke atas pun tak cantikla. Nampak lg cepat tua.