Khamis, 25 Julai 2013

Royal Baby dari pandangan 'confinement lady' Melayu



Ada segolongan yang excited dengan 'Royal Baby', ada yang tak heran pun. Tapi aku tau Niagara Falls siap ada highlight lampu biru, simbolik pada baby boy yang dilahirkan. 
Aku tak sure English style confinement macam mana, tapi aku dapat detect perkara-perkara yang dilakukan Kate Middleton yang melanggar peraturan berpantang orang Melayu. hehe..

1) Baby tu tak tutup kepala, angin tu.
2) Ibu tak pakai stokin, angin masuk nanti.
3) Ibu tak pakai bengkung, tapi nanti mesti ada slim world yang akan bantu.
4) Ibu pakai skirt atas lutut,..sangat-sangat masuk angin nanti.
5) Ibu tak ikat rambut jadi sanggul ketat-ketat, nanti angin

Kesimpulan aku : Orang Melayu takut angin. 

Aku bukan mocking Melayu ke ape, aku sendiri Melayu yang betul-betul jaga pantang sebab tak nak angin masuk. Takut jugak woo. Bentan ke ape kan susah. Apa-apa pun aku suka statement 
Kate Middleton yang ini 

"I think every parent knows how this feels...."

Yeah, we sure do. Terutamanya malam-malam bila baby tu menangis mintak susu..haha..masa anak 1st dulu aku pun rasa nak nangis sama sebab janggal sungguh.





9 ulasan:

Eliss Mie berkata...

tu la. memang kita takut angin masuk kan :p anak pertama memang x reti lagi bila dah kedua tu ok dah sket.

eima berkata...

siap pakai wedges tu .. tatahan ...
pastu cam aktif je ... tak sakit bhg yg tut tu ..huhu klu kite jln slaow berkepit lagi tau ....

transformed housewife berkata...

diaorg mana ada pantang mcm kita. hehe

azizah :) berkata...

tapi tak nampak macam baru lepas bersalin kan.. aktifnya dia...pelik.. hee

Mizz Aiza berkata...

orang melayu memang banyak pantang larangkan? diaorang selamba je pakai wedges..
p.s:singgah&follow di sini..

zarena heeney berkata...

tu la dorang mmg tak berpantang sgt mcm kita nie
yg serba serbinya kena berpantang

boni kacak berkata...

itu lah.. dorang selamber je kan. kita ni kalau angin memang sakit satu badan ni

Shizan Syafik berkata...

slm ziarah kembali.. tapi kate tetap gojes kan.. :)

suhadah saad berkata...

Salam ziarah :) tp nape perut kate tu mcm pregnent lg ? Hahaha