Rabu, 7 November 2012

Hari Gembira & BF di public

Akhirnya dapat juga beli baju ni. Tiba-tiba ada pulak dekat Poplook semalam. Tak tau apa yang aku excited sangat, mungkin sebab dah lama tak beli baju kot. Kesian..Bila dapat nanti harapnya sesuai la, kalau tak memang malang sungguh..huhu..

Jill Peplum Blouse - Teal

Aku suka sebab ada butang kat depan, senang nak BF. Jangan risau, kalau aku terpaksa BF kat khalayak, aku akan jaga aurat ya..takut nanti orang complain macam kat sini :

Sejujurnya, aku rasa ibu-ibu yang BF kat khalyak ni akan cuba sebaik mungkin untuk cover aurat mereka. Sekarang ni ada banyak kaedah BF di public tanpa membuka auratkan. Ada ke orang suka-suka nak tayang Ms.B diaorang? Memang sesetengah tempat ada sediakan tempat untuk BF, tapi kalau tempat yang takde? Dalam masa yang sama terpaksa pergi ke kereta semula untuk BF, masa tu anak ko dah meraung2 kelaparan, sebagai ibu ape lagi pilihan yang ada? Terpaksa  la BF jugak di tempat kejadian. 


Aku tak pernah lagi terperangkap dalam situasi yang memerlukan aku untuk BF kat public. Tapi, aku kena backing jugak ibu-ibu lain. Apa yang aku nampak kebanyakan ibu memang cuba sedaya upaya untuk menjaga aurat mereka. Jadi, sebab tu mereka cuba perjuangkan hak mereka untuk BF di public.

Apa pendapat korang tentang BF di public?




6 ulasan:

Suliana berkata...

klu saya ok je.. tak de masalah. yang penting kena pandai cover aurat, cari tmpt tertutup sikit. pakai baju longgar2 senang nak selak..

dye.yana berkata...

its a good thing! cuma malaysian still tak openmind about bf in public. dorang lagi openmind about open clothes in public.haha

Syigim berkata...

1) sokong! sbb i slalu bf in public ;) hamparkan je pashmina kat depan dada tu, habih citer!

2) but i wont judge if a mother xbole/xsokong nak bf in public. psl segan2 ni kita bukan bole question. ikut masing2 punya comfort zone, termasuk kalo tak selesa nk kasi "bini mempamer itu ini" mcm dlm blogpost yg nia link tu

3) TAPIIII jgn la kutuk moms yg selesa bf in public! sbb kami2 yg bf in public ni pun menjaga aurat, bukan main bukak je!

mama_umar_maryam berkata...

eh lawo plak blouse poplook tu..
xdosenye BF kt public tu..kan byk nursing cover skg..

BibiErr Karim berkata...

Hmm although aku ni x kahwin lagi, let alone nak merasa mem-bf...I do respect kat every ibu yang bf kat public. Most of my friends memang selalu buat macam tu. Xpena lagilah yang pakai buka camtu je.

Sian lah kat baby meraung lapar. Xpatut la sampai nak mengutuk bagai.

Ayuni Ayatillah berkata...

I suka cartoon tu! Haha. So trueee...

I wrote about Nursing in Public in my blog here :

http://yunayuni.blogspot.com/2012/11/nursing-in-public-NIP.html

Pada pendapat saya, people should not discriminate BF in public, selagi ibu2 tu cover aurat dan jaga decency.

Sadly blogger yang kutuk dia, dia memang discriminate BF in public at ALL. Even when moms cover up nicely. Haih payah kalau macam tu.