Jumaat, 21 September 2012

Istilah BF

Selama ni aku keliru dengan istilah dalam breastfeeding ni. Bila orang kata Fully BF, aku ingatkan baby tu tak makan apa-apa, cuma susu ibu aje, rupanya aku silap.

Maka ini la terms yang selalu diguna pakai untuk BF.

1. Exclusive bf [ebf] - semata2 SI shj menjadi punca makanan anak. klu diberi ubat & air zam2 masih dikira ebf, sbb ubat & air zam2 tak dijadikan pengganti SI (diberikan hingga anak kenyang sepenuhnya hanya krn ubat & air zam2 kan)

 2. Fully bf [fbf] - bb yg bf & dh makan solid food. kadang2 ada org ingat fbf nih adalah yg campur fm skali tapi campur fm sepatutnya bukan fbf, tapi complement bf.

 3. Complement bf - mcm yg sy dh terangkan dlm no. 2 tadi.

 4. Extended nursing - anak yg dh melepasi umo 2thn dan masih menyusu badan, tapi ofkos dh amik makanan, bf sekadar utk melepaskan gian. tapi SI pd tahap ni pun masih brkhasiat. sbb SI berubah2 ikut keperluan & umo anak kan? sbb tu la ebf boleh dibuat dlm tempoh 2thn tanpa bantuan solid food ataupun fm sbb kandungan nutrien dlm SI akan berubah ikut keperluan badan & umo anak.

Terima kasih pada Kay Ames sebab sudi explain :)


5 ulasan:

transformed housewife berkata...

Nia nak cuba exclusive BF ke kali ini? Knur mmg fully BF je sampai umur 2 thn sejak dari anak kedua. Anak pertama compelment BF.

duniafana berkata...

thankss sgt MEMBANTU

Zura@Iwan berkata...

sy pon br tau...thks sharing..

mama_umar_maryam berkata...

yg aku tau bf je dgn bff,hehehe

LaLaLOLa berkata...

Thanks sbb share :)