Khamis, 1 Mac 2012

Erykah Badu


Penyanyi, penulis lagu, aktivis dan pelakon. 
Kena 'ban' dari buat show di Malaysia sebab kontroversi tatoo nama Allah pada badannya (yang kemudian dikatakan cuma 'body-paint')
Bila kerajaan Malaysia 'ban', ramai pulak orang-orang (termasuk selebriti) yang memperlekehkan tindakan itu. Ada yang kata, Islam mengajar kita selesaikan perkara secara diplomasi dan tak mungkin dengan tatoo tu boleh menyebabkan akidah umat Islam terpesong.
Kalau ikut aku, senang aje. 

Konsert hiburan menyanyi2 dan menggalakkan pencampuran lelaki & perempuan tu, dalam Islam dibenarkan ke? Baik selebriti tempatan atau antarabangsa, sama aje kan?
Bukan nak kata aku bijak pandai sangat hal agama, tapi itu perkara 'basic'. 

Apa pendapat korang?

5 ulasan:

ibuhebat berkata...

betul tu. rasa geram n sakit hati baca komen2 retis yg menampakkan lagi kejahilan agama mereka.. :(

Ladysirna FA berkata...

tak kisahla apa pun kontroversi, konsert yg melalaikan itu memang jelas haram hukumnya kan...

ibu MZW @ farah idayu berkata...

lega sgt bila konsert minah ni dibatalkan..tah hape2. Siapa selebriti yg memperlekehkan tindakan yg diambil ke atas minah ni yer? meh kita lekeh dia sket...huhu~!

mama_umar_maryam berkata...

merepeklah eryka badu & seangkatan dengannye nih..tibe2 aku rs yuna tiru die ni ke pki turban tu?hahaha

transformed housewife berkata...

mmg tak payah ada lansung konsert yg ada percampuran lelaki & perempuan. Kalau nak jugak, adakan tempat yg khas utk lelaki dan tempat khas utk perempuan dan tempat khas utk yg dtg dgn keluarga.