Jumaat, 9 September 2011

Pregnancy Test

Aku sangat paranoid, sejak aku buat test ni, nak beritahu suami pun fikir panjang (psycho sungguh!). Aku psycho sebab ini
Sejak kejadian dalam entry tu, macam-macam aku usaha untuk pregnant balik. Macam dalam entry ni http://www.belognia.com/2011/04/aku-perlukan.html
Memang berkobar-kobar sungguh aku masa tu, tapi gagal, aku kan suka tensen, maka tensen la aku ketika itu. Kekadang rasa malu pada kawan-kawan aku yang belum dapat anak, diaorang mesti kata, 
"ala Nia, aku ni lagi la, tak de rezeki lagi sampai sekarang, kurang2 ko ade jugak sorang dah,..."
Termalu aku masa tu..huhu...kena bersyukur apa yang Allah dah bagi kan.
Sehingga la aku dgn En.Suami berhenti mencuba dan mengambil keputusan untuk sambung balik usaha kami lepas raya baru ni. Masa tu mind-set kami untuk dapat anak ke-2 memang dah shut-down. Kami sangat relax. Dalam masa yang sama, mak aku suruh aku makan ISOGEN ni, mak aku memang dealer Nutrimetics. Katanya kalau nak mengandung, try makan ni, aku pelik jugak sebab setahu aku ini untuk bagi protein tambahan. Tapi dah mak suruh, aku makan aje. 1 paket pagi dan 1 paket malam. 

Sekali, sebulan sebelum puasa baru ni, aku lewat datang bulan, aku pun try la pregnancy test ni.
Uiii,..positif rupanya..alhamdulillah. Bila aku kenang-kenang balik, time aku beria-ria plan dulu, siap ada ovulation calendar bagai, tak berjaya pun. Bila aku tak buat ape2, rezeki datang. Kuasa Allah kan, datang berbagai cara.
Masa aku nak tulis entry ni, aku cuak2 jugak sebenarnya, ye la, kandungan baru sangat. Aku takde niat nak menunjuk ke ape, sungguh! Cuma nak kongsi cerita. Tapi, aku rasa elok jugak ada rekod macam ni, untuk rujukan aku di masa akan datang.

Doakan kandungan aku sihat sampai 9 bulan ya, insha'Allah!


22 ulasan:

Adzrah berkata...

Nia, syukur alhamdulillah...
Honestly aku memang tak pernah merancang. Aku lapang dada, ada rezeki insya-Allah semuanya akan berjalan lancar.
Aku doakan agar semuanya OK dan sihat utk ko. Jaga diri baik2. Makan pun kena teliti lepas ni.

Diyana berkata...

yerp.slalo mende bile tak dirancang akan jd smooth aje..:).yg penting tawakal :D

Sz berkata...

tahniah nia!
take care dear!

syufaa berkata...

tahniah kak.
takpe. rezeki tu.
bila Allah nk bg, mmg akan dpt.
kita usaha je. :)

Maya Mayana berkata...

happy for you Dear...semoga terus selamat hingga melahirkan...

mrsboan berkata...

alhamdulillah tahniah...tak salah berkongsi cerita...saya gugur bln mei lepas...tak cerita apa2 dlm blog...so tinggal kenangan je la...hehehe...saya doakan agar Nia dan baby dlm kandungan sentiasa sihat dan dapat baby yg comel!!! kalo kembar best kan? xpress!!

Fieza79 berkata...

tahniah...moga kandungan ni sihat smpai hari melahir kan...insyaallah dgn izin-Nya..aminn!

mrs.spicy berkata...

congratsss..rezeki datang tak disangka=)

h4ni3 berkata...

alhamdulillah

tahniah nia! happy for u! :))

Sue* mamaID berkata...

tahniah...semoga bayi selamat dilahirkan...amin

Faisya berkata...

tahniah ye. mudah2an selamat semua.. doakan saya juga..

Nordiana Nordin berkata...

allhamdulillah, tahniah nia..semoga Allah lindungi semuanya dan segalanya selamat hingga bersalin, insyaallah..take care

mama_umar_maryam berkata...

gembiranya..insyaAllah nia..ko just relaxx..njoy ur pregnancy k..tkcare

Wan Anie berkata...

tahniah! jaga diri... InsyaAllah kandungan akan selamat.

Memang kalau duk pk pasal anak nanti jadi stress lagi susah nak peknen...

tahniah lagi sekali....

Syigim berkata...

suka ayat nia tu "kuasa Allah, dtg berbagai cara" - papehal CONGRATS!! :) take care n i doakan semuanya baik-baik belaka ye. :)

transformed housewife berkata...

Alhamdulillah. Tahniah Nia. Knur doakan selamat sehingga melahirkan.

m4ruk0 berkata...

alhamdulillah! harap kandungan selamat sampai bersalin ;)

ibuhebat berkata...

alhamdulillah.. congrats! Jaga kandungan baik2 ;)

LaDy in pInK berkata...

tahniah..sy blom prgnant lg..hopefully akn cpt2 dpt baby g..hehhe

Eyriqazz berkata...

tahniah...wifey pun pregnant juga..sama tahun laa anak kita nanti ya?

MamaAiman berkata...

tahniah!sekarang byk betul berita manis pregnant :). semoga selamat, jaga diri baik2, doa byk2 ye

Nisa Greennnpanda berkata...

Congrats Nia dear~!! Alhamdulillah..sgale rezeki mmg dtg dr Allah.. Dia pasti akn bg, cume mase je yg blum ttapkn lg..

sy nk anak kedua gak!! tp maybe next yr la, hehe.. ^_^