Selasa, 10 Mei 2011

Rumah Baru!

Alhamdulillah, akhirnya kami masuk rumah sendiri.
Tapi, memandangkan rumah ni dah lama terbiar kosong sejak siap, kena buat 'cleaning' sikit la..hehehe..
Jangan terpedaya, ni gambar-gambar 'show-house'..Rumah kami kosong je lagi. Tapi, cita-cita tinggi, nak beli perabot macam 'show-house' nih (biasa la aku,cita-cita melangit..hehe.)

Kami gunakan master bedroom aje, bilik-bilik lain, kosong.
Aku nak tanya ni,

Apa amalan yang perlu bila kita masuk rumah baru?
Dari perspektif agama?





19 ulasan:

H.I.M berkata...

masuk langkah kanan..
baca doa masuk rumah baru...
siram2 dgn garam keliling umah...
jangan siram dgn air sirap plak...
hehehehe

then setiap malam mggu mggu...
tarik suami,anak2..buat bulatan..
baca yasiin dan bacalah ayat2 quran yang patut...bukan ayat2 cinta tau...

jikalau banyak duit...
sedekahlah dgn buat majlis agama di rumah anda...

.m.u.n.i.r.a. berkata...

cantik rumah nia :)
masuk umah baru selalunya orang buat baca yassin plus doa naik rumah kan...dolu-dolu orang buat majlis doa selamat plus bacaan yassin.
munira pernah juga tengok orang ambil air yassin tu and renjis keliling rumah :)

Suliana berkata...

selalu org baca yasin kan, tapi sbnrnya baca surah al baqarah satu juzuk baru betul, menghalau jin dan syaitan.. :-)

Ieda Al-Habsyi berkata...

buat le doa selamat :)

HaniCheLat berkata...

masa masuk rumah dulu, ustazah dari kumpulan muslimah pesan, baik untuk kita bacakan surah al-baqarah sepenuhnya bila masuk rumah baru. Itu yang kumpulan muslimah bacakan ramai2 masa majlis housewarming tu.

yantz-yeem berkata...

mse pindah umh aitu kitorang bce yassin 3 mlm berturut2...

mrsboan berkata...

wah bestnya!!!!...rumah contoh itu adalah rumah di Alam Budiman...kan...kan...

marina berkata...

wah...bestnye dah bole duk kat umah sendiri..jelos! hehehehe..

ade bilik kosong eh? org nak sewa bole? org sorang je..hehehe

Scya Lollita berkata...

cik scya google ini ,

http://soaljawab.wordpress.com/2007/04/19/adab-memasuki-rumah-baru/

hope boleh bantu (:

Syigim berkata...

alam budiman ye????? JEALOUS!!!! sedihnye teringat rumah kat bayu.. but nia, i'm so happy for u ok. enjoy berdeco2 :)

Huda berkata...

baca doa masuk rumah baru yg huda tau la..lain2 basuh rumah tu bg hilang kekotoran :) yg penting tuan rumah kalau nak rumah sentiasa aman, selalu baca quran :)

my.mastura berkata...

baru nk puji, rumah mcm hotel..baca bawah skit, awak kata show-house! hahahahah

saya hari tu masa nk masuk rumah, ada pak cik ni bg air yg dh baca2..suh basuh..tp disebabkan kitorg masuk dulu baru bgtau dia, dia suh sembur2 je keliling rumah sambil selawat..ada yg kata air zam-zam tp rugi aa plak sbb air tu susah nk dpt..hahahah

maszmadi berkata...

alhamdulillah, dah masuk rumah sendiri.. buat lah kenduri kesyukuran kat rumah tu, semoga terhindar dari sesuatu yang tidak baik...

huhu, x sabar nak dok umah sendiri nie.....

ummi Tia Zahraa berkata...

As'Salam,

Masa aku baru masuk umah dulu, memula skali mintak husband tlg azankan/qamatkan kat setiap penjuru rumah, sebagai pendinding. :)

pastu lebih elok, kat rumah tuh nanti gantung2 kan la ayat2 suci Al-Quran (frame cantek2 tulisan khat tu :P)

:) bestnyerr dpt masuk rumah baru, sure ada satu semangat yg baru ek bila jejak masuk rumah tuh.

Tanpa Nama berkata...

Buat doa selamat..baca yasin..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ berkata...

tahniah dapat rumah baru...mesti bestkan leh la deco2 lepas ni

sya berkata...

syoknya nak masuk rumah baru kan?
selalunya, awal2 masuk rumah, ajak sedara mara terdekat/jiran tetangga terdekat untuk baca yaasin dan doa selamat... pas tu, buat 'pagar'..

lepas tu, hias banyak2... hehehe...

transformed housewife berkata...

buat sembahyg hajat dan bacaan yaasin. panggil jiran2 dan ahli kariah masjid kat kwsn tu.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) berkata...

rumah baru kat mana?? kongila..cantikla showhouse tue.. baca yassin.. buat kenduri doa selamat