Rabu, 23 Februari 2011

Untuk Bacaan Wanita Sahaja - Part 2

Aku berterima kasih pada Hanz sebab bagi aku try cloth pad ni. Nak tau ape cloth pad? 
Cloth pad ni sama macam cloth diaper jugak. Berfungsi sama macam pad biasa, cuma bezanya kita dapat mengurangkan bahan buangan sebab kita boleh basuh dan guna semula berulang kali. 
Cara pemakaiannya sama macam pad yang ada wing.
 Antara kelebihan cloth pad:
1) Sesuai untuk orang yang kulit sensitif, sebab kadang-kadang ada material pada disposable pad yang tak sesuai dengan kulit.
2) Boleh mengurangkan bahan buangan, seterusnya menyumbang pada pemuliharaan bumi,..yay, go green!!
3) Lebih menjimatkan wang anda! Sebab boleh pakai berulang kali.
4) Rekaan corak yang menarik! Macam designer fabric pun ada.
 Pendapat aku sendiri lepas aku mencuba cloth pad ni ialah:
Aku rasa ia lebih selesa daripada pad biasa, mungkin sebab material dia kot. Material ni juga mudah dicuci, cloth pad ni tak boleh diberus, cara pencucian melibatkan sabun, merendam dan menyental (Maklumat lanjut di sini). Aku rasa senang aje nak cuci (aku ni memang jenis malas, tapi cloth pad ni memang mudah tanggal kotorannya). Lagi satu, aku perasan, daya serapan cloth pad ni agak cepat, jadi selesa la pada hari heavy flow. Aku jadi makin nak cuba cloth pad ni lepas baca artikel ini. Apa pun, ini pendapat aku secara peribadi, mungkin pada orang lain, berbeza pulak.
Info untuk green living, boleh baca kat sini.
Macam mana? Korang berminat? 

20 ulasan:

Hanz berkata...

Thanks babe! Your posting ni sudah ku wawarkan dalam FB Group & my status too. Hope u don't mind, me doing that.. :)

Welcome to the club!! :)

cik puan akish berkata...

tebal ke nia??

cam menarik ek..

=)

=sz= berkata...

menarik gak tu...
tapi kita takde peot smpi setahun pas beranak ... kiv dulu..hihihi

mrsboan berkata...

mesti cuba ni...go green!

Izzatul Iman berkata...

minat!

boleh guna pas bersalin nanti...

brape ek hargenye seunit?
belah dalam yang warne warni atau yang warne kelabu tu?

Huda berkata...

berminat tp harga dia mahal sikit kan :)

isabelle berkata...

tingat jaman dulu..guna kain batik..lipat2 jadi pad

ermayana a.k.a mrs mahzan berkata...

salam pad sekarang pun dkatakan punca kanser ovari...yg melalui bebagai2 proses,baguslah dh bertukar pd pa spt ni..teringat zmn dulu mak2 kita pakai tshirt lama gunting2 dan lipat pakai...

DrSinga berkata...

err........
tang membasuh tu yang err.........

mama_umar_maryam berkata...

tulah,blh je nk cuba clothpad ni kan..cume x terorder lagi..

my.mastura berkata...

mcm mana pulak gaya nk memakai nye tuh? nia x tunjuk demo..hahahahah

Little Mama™ berkata...

nia,

http://littlekidsphotography.com/819/child-photography-cupcake-picnic-madihah/

;)

ain berkata...

gud idea. ain pun teringin nk try gune cloth pad nih..;)

OneSimpleMother berkata...

salam nia.. kat mana nak dapat cloth pad ni? ada jual online ke?

h4ni3 berkata...

menarik nih

takde orang buat GA bagi cloth pad ni ker? hehehe

CIKPUANHADY berkata...

menarik jugak, teringin nak try..nak2 skang ni kan heboh kata tuala wanita penyebab kanser pangkal rahim..huhu

Jom skodeng :Yang best mengenai Swiss

white rose berkata...

dah lama sedang mencari bende nih...
sangat ekonomi tau...

Intan berkata...

Intan pon jenis heavy flow gak nie...tapi cam was-was je nak pakai cloth pad takut bocoq...huu huu.

Maybe one day nanti...insya'Allah.

Three Musketeers berkata...

Menarik nie. Tapi, kalau panjang lagik, much better. Kiter tak bleh pakai pad yang ukuran biasa, kena beli yang extra long, sebab selalu bocor...:(

Nia berkata...

Hanz: baru2 nak try Hanz..hehe. i excited lebey ni.

cik puan akish: dia ada range mcm pad biasa jgk tau

sz: uii,..setahun tak peod,..bahagia tuh

mrsboan: haha..betul tu,..go green!

Izzatul: belah yg kelabu tu kat dlm dear.utk maternity pun ade jgk tau

Huda: mahal skit, tapi utk jangka masa pjg lagi jimat dari disposable pad.

isabelle: ha, ade cloth pad guna kain batik jgk tau

ermayana: back to tradition kan..hehe

DrSinga: haha,..part tu remeh skit laa..

Zety: order la Zety, saya pun dah order ni. :)

my.mastura: uii,..nak ade demo ke? haha

LittleMama: thanks kak!! suker sgt!

ain: sama2 la kita mencuba yek

One Simple Mother: byk jual online tau,..antaranya http://www.mamapatch.com/

hanie: haa,..nanti kalau ada, i tag Hanie..hehe

cikpuanhady: saya pun takut tu jgk..huhu

white rose: ha,..corak lawa2 lagi

Intan: untuk heavy flow, saya pun belum try lagi Intan..hehe