Selasa, 18 Januari 2011

Restoran Pinggan Besar

Atau lebih dikenali sebagai 'Big Plate' di Kampung Melayu Subang. Tak silap aku masa zaman sekolah-sekolah dulu mak dgn ayah pernah bawak kami makan kat sini. Masa tu aku sangat kagum, sebab portion dia untuk seorang, macam boleh kongsi 2 orang.
Tapi, sekarang, portionnya dah memang untuk makan seorang...hmm,..tak big plate la kalau gitukan..
Ini spaghetti untuk budak spaghetti bernama Diha
Ini air kami, cawan ni memang besar, sejajar dengan nama restorannya.
Ini En.Suami punya hidangan. Grilled Chicken. Macam dusun dah kami tengok, ada sayur, nenas, jagung, very the colourful..hehe
Ini aku punya, Chicken Cheese kalau tak silap. Dia punya minyak...perghh!! Tak ingat punya.
Lepas tu, dekat sayur tu, siap curah butter cair lagi. Pergghh!! Macam berkuahkan minyak dah aku ni! Memang aku tak mampu nak habiskan!
Ini sebenarnya merupakan salah satu faktor lagi yang menyebabkan aku kurang berselera nak menghabiskan makanan aku. Brader ni merokok kat tempat awam! Aku memang paling pantang. Ingat semua orang suka bau asap rokok macam ko? Tolong la jangan jadi pentingkan diri macam ni! Emosi aku ni dah!

Apa pendapat korang pasal orang yang merokok di tempat awam?

23 ulasan:

Kancilbiru berkata...

sudah lama teringin nak pegi Big Plate ni tapi tak ketahuan jalan...huhuhuhu sabar jer la.

Huda berkata...

rasa nak pekik je kat mereka hoi kalau nak smoke p la balik umah ko...hehehe..geram tau..sabar je la, langsung x hormat orang lain..restoran pinggan besar ni sy x penah smpi tp penah baca dlm novel :)

Nadiah Sidek berkata...

saya pun anti dgn perokok yg tak alert dgn org sekeliling!

Fieza79 berkata...

mmg sengal la org yg merokok di tmpt awam ni nak2 tempat tertutup...hilang selera makan..

anyway...food tu mmg nmpk menyelera kan...rasa nya..sedap ke?

eima berkata...

aku mmg tak suka ... eeiii rimas .. tak hormat org langsung ...aku tak suka ...

lagi pun mmg aku tak suka lelaki+perempuan merokok ... seb baik jodoh ngan org tak merokok ....dan mmg aku saje je pilih die pun ..org lain aku tak mo sbb merokok ...heeee

eima berkata...

lupa plak nk komen sal mknan ...tak leh blah ...klu mknan tu berminyakk ... kolestrol tinggi .....

✿etiey erywan✿ berkata...

wah meleleh nengok makanannya!!! nampak cam sedap.. sedap ker? kalau sedap.. leh cuba terjah jugak ;P

mrsboan berkata...

Pasal merokok kat tmpt awam tu mmg SANGAT TIDAK SESUAI...rasa sangat rugi kalau nak bernafas masa tu...nak tegur tak berani, tak kenal. Tapi biasanya kalo org yang saya kenal, saya SOUND je...

Nessa berkata...

Hi Nia :)

Cam besh je tempat ni. Portion pun kira besar jugak la.

Now to your question. Saya pun memang pantang kalau saya tengah makan sedap2 dan terhidu bau rokok. Orang yg sesuka hati merokok kat tempat awam especially kat kedai makan bagi saya orang yang tak berhati perut, selfish. Saya syorkan dia telan je asap dgn rokok sekali.

Sori yee... pepagi da marah2... hehe

MamaAiman berkata...

dulu saya penah g restoren ni tapi dua kali je, siap boleh kira sebab jarang2 :D.rindu pulak nak ke sana lagi tapi dah jauh.

(tentang merokok di tempat awam, saya sgt tak setuju..dahla kuar fatwa dulu kan takboleh merokok..kesian penghidu sekunder yg dapat bahaya yg lebih dari penghisap)

chugie berkata...

yep.. pernah makan kat sini gak. bleh lah tahan food nye..

h4ni3 berkata...

ai slalu tutup jer idung depan2 diorg
bio diorg tau kita tak suka
nak sentap, sentap la.. hehe

isabelle berkata...

kalo org buta perut mcm tu, nak2 dkt i yg tgh preggy ke... either

i sound perli bg dia dgr
atau
i minta waiter tegurkan la.

lg hangin kalo dia dtg kemudian, bukan kita yg dok dkt meja dia...
dan kalo ada sign 'no smoking'

mama_umar_maryam berkata...

arghh!!!! xtahan tgk nia!!!! hehehe

wan nurul hezrina abd halim berkata...

waah seronoknye makan2 aktiviti..nak2 makanan wastern..nampak sedaptuh=)

nurashikin abd ghani berkata...

pernah makan kat sini.
tapi mcm da berubah la.
mase mula2 kedai ni bukak,lagi sedap kot. :)

dan

saya pun tak suka makan dengan asap rokok
sesak nafas
encik tshirt hitam tu tak respek orang btol.

white rose berkata...

depan2 dia sy tutup mulut...

pastu tepis2kan asap tuh...
hahaha...


pastu konon2 buat batuk...

hahaha...

Liza berkata...

dulu suka pegi big plate, tapi dah lama2 mcm tak best, tak mcm dulu...dan setuju, sgt pantang tgh makan ada org merokok

Nia berkata...

Kancilbiru: ikut jalan lama nak g Sg.Buloh yang..

Huda: wah,..kat novel pun ada mention restoran ni? hehe..iklan free tu.

Nadiah Sidek: tu la, diaorg ni bagi penyakit kat org

Fieza79: food dia saya rasa B kot.

eima: sama la kita, pilih suami sbb dia tak merokok..hehe

etiey erywan: sedap jgk yang,..try la..

mrsboan: saya nak tegur, takut org tu jwb kurang ajar, kita jgk jadi lagi marah.

Neesa: tapi memang patut marah pun diaorg ni, sgt pentingkan diri. tak pikir effect pada org lain

MamaAiman: senang2 nanti, bleh datang sini lagi..hehe

chugie: boleh la tahan jgk yang

hanie: nak sentap? kita lagi sentap.

isabelle: memang elok kena sound jer, kalau diaorg buat tak tau..suruh waiter sound..hehe

zety: yg mana? bukan yg byk minyak tu kan..haha

wan nurul hezrina: tapi jgn order yg berminyak tu...huhu

nurashikin: memang, dulu rasanya lagi sedap..huhu

white rose: tapi biasa diaorg buat tak tau je

Liza: kekadang bisnes melayu gitu la, tak konsisten

Eyriqazz berkata...

uumm,apsal pinggan nya tak nampak cam besarpun"?

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

biasa my hubby dia akan cari tempat makan yang boleh duduk luar sebab dia nak merokok.tapi kalo tadak, lepas makan,mesti dia keluar merokok la..

dulu benci smoker, sekarang benci tapi sayang..hahahaha

tu la anti perokok sangat, terus dapat hubby hisap rokok :p

family aku , adik aku sorang ajer yang merokok :p

cik aletheea: berkata...

mentaliti rendah mmg mcm ni la..
sah2 merokok tu memburuk kan kesihatan pastu nak plak ajak org same2 sakit.. IQ gagal

Tanpa Nama berkata...

Baru pergi.. tp servis mmg teramat menyakitkan hati..... terkena sewaktu bawak keluarga gi makan.. baru aje.... Wife nk ngamuk dh.. tp sy cool kan... Last la pergi kat situ... rasenya lebih baik pegi ke kedai mamak lagi bagos...Ingat nk tlg melayu.. tapi cam H***M....