Isnin, 6 Disember 2010

SAAT YANG BAHAGIA by My Precious

Aku nak join GA ni dari Ayu Oyie

1) Kena tepek gambar kahwin. 
Aku takde gambar kahwin yang gempak-gempak. Semua pun biasa aje. Tapi, aku ada gambar ni yang sesuai dengan tema contest,..saat yang bahagia...haha. Walaupun muka aku sangat tak 'control' (tergelak besar macam tu) dan suami aku pun memang muka tengah tak 'macho', tapi kitaorang nampak bahagia aper..haha..
Photobucket
Nama saya : Nia
Nama pasangan : Zam
Tarikh Kahwin : 3 Mac 2007
Nama panggilan kami : 'saya' dan 'awak'

2) Pengalaman Kali Pertama di Rumah Mertua
Aku first time kenal mertua aku masa keluarga suami datang merisik. Itu pun tak ada bersembang apa-apa pun, iye la, aku sibuk kat dapur masa tu (eleh, kalau diaorang tak datang, takde pulak aku sibuk kat dapur kan..haha). Lepas merisik tu, memang aku tak jumpa dah mertua aku tu sebab dia jauh di Terengganu. Kali kedua jumpa masa aku dan suami bernikah (kami tak bertunang) dan kali ketiga masa majlis sambut menantu di Terengganu. 

Masa majlis sambut menantu ni la, pengalaman kali pertama di rumah mertua untuk aku. Hari kenduri tu, aku duduk aje sebelah mak mertua aku masa tetamu datang bersalam dan bagi duit pada kami (aku suka betul bab dapat duit tu..makcik kayo!!). Kami takde bercakap sangat, iye la pulak, mak mertua aku kena melayan orang datang kan. Bila dah nak masuk petang, family aku yang menghantar pun nak balik dah. Masa ni aku rasa nak nangis weh (tapi, aku tak nangis arr,..tolong sikit ya :P). Malam tu, kami berehat aje la. Tapi, aku tak boleh lupa la perasaan 1st time tido rumah mertua. Rasa macam 1st time tido kat asrama, rasa nak balik rumah aje. Time sekolah asrama dulu, boleh la lari asrama, dah tua-tua ni takkan nak lari dari rumah mertua lak..buat malu aje.

Esoknya, baru la ade peningkatan komunikasi sikit dengan mak mertua aku. Aku tolong mak kemas pinggan mangkuk kenduri semalamnya tu. Masa tu aku ada la cakap-cakap dengan mak mertua aku. Mak mertua aku ok (pheww....alhamdulillah!), cuma dia macam aku jugak, kalau baru-baru kenal orang, tak cakap banyak sangat. Tapi, akhirnya aku dapat jugak biasakan diri kat rumah mertua aku. Mak dan ayah aku mulanya risau aku tak dapat biasakan diri, sebab diaorang kata sejak kecik, aku tak pernah duduk kampung. Tapi, aku rasa macam biasa aje duduk kat kampung pun, takde la rasa kekok melampau, rezeki aku kot..hehe. 

Itu aje kot, cerita aku. Nasib baik Ayu Oyie tanya pengalaman pertama kat rumah mertua. Kalau tanya pengalaman pertama yang lain? hehe,..saper nak jawab tu?
Aku nak tag
1) Chugie
2) Ana
(kalau korang senang, join ya!)
Kalau korang yang lain nak join, klik aje kat link Ayu Oyie ya.

11 ulasan:

maya amir berkata...

hahah..kalau die tanye pengalaman malam pertama lagik haru;D..anyway,,saya suke gmbr tu..walaupun candid, tapi moment tu ada:)

ana berkata...

wah...bahagia sungguh! gud luck nia!

Kie-yu berkata...

sgt bahagia :))
menarek la citer sis

kie-yu tgh tggu turn je ni
heee :D

eima berkata...

good luck....

rATu kEBaYA berkata...

mmg gitulah pengalaman pertama kat rumah mertua... mmg rasa mcm dlm asrama kan.. tp tu perasaan je.. hehehe

sz | m.s.s berkata...

cantekkk la gambo ni..hehee..
jgnkan baru kawen je kelu lidah kala btemu mak mertua kan...saya dah masuk 6 tahun pun sama gak..kekekeek

mie berkata...

penuh pengalaman tu..
hahaaaa

Farra Dhelina berkata...

wa lain nya muka nia! gdluck!

h4ni3 berkata...

1st time duduk umah mak mentua tu yg ketaqqqq tu.. hihihi

white rose berkata...

wah,wah,wah...

akak ade gak gambar wedding kan...

sy lgsung xde...

huwaaaaaaaa...!!!

~ayu.oyie.yuna~ berkata...

Salam nia..
thanks ye join contest sy..lom bole copy lg skrg tgh bcuti..nnt sy update ye..;)

mmg cantik gambar tu..suka sy tgk..bahagia gitu..hehe
hahha..pengalaman kali pertama yg lain tu klu nak cite pun bole jugak..kekeke..;)

anyway, gud luck ye yang..;)