Selasa, 14 Disember 2010

Muslimah Kecil 2

Aku baca entry Isabelle, terus teringat gambar Diha yang aku ambik semalam. Aku pernah buat entry pasal telekung Diha sebelum ni. Konon-konon masa aku beli tu, memang semangat aku berkobar-kobar nak didik anak aku jadi muslimah sejati, berbakti pada agama dan bangsa,(perghh!!) tapi last-last,...dia tak mau pakai pulak (kua..kua..kua..).
 
Ni bukti dia bergelut tak mau pakai telekung

Tapi, semalam, satu lembaran baru dalam hidup Diha
jeng..jeng..
OK la sikit dari dulu, mau jugak meniru orang bersolat. Tapi dia panggil solat tu 'alat'..alat ape pulak nak oii,..tunggu ko pandai cakap nanti yek.
Harap-harap berjaya la kami mendidik si Diha ni jadi muslimah sejati. Bukan ape, zaman sekarang ni gejala sosial dah menjadi-jadi, kita semua kena didik anak kita dengan ilmu agama secukupnya (tapi, sebelum tu, mak nya ni haa,..kena improve lagi ilmu agama..hehe). 

Korang ada teknik nak didik agama pada anak2 tak?(anak sedara ke?) kongsi la sikit :)

21 ulasan:

[-suziey-] berkata...

hiks..sudah smpai seru:p contoh melalui teladan..tu cara terbaik nk melentur anak..

Nadiah Sidek berkata...

safiyyah ada gak telekung. kakak ipar pos ari tu tapi safiyyah tak nak pakai :p

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

comelnya diha pakai telekung tu..aku blom pernah lagi belikan nuha telekung. didik anak biar dari rebung kan..

cara didik, terpulang laa pada ibu bapa tu..cara nabi, lepas 10 thn kalo tak semayang, kena rotan :)

chugie berkata...

kecik lg ni.. tunggu lg setahun, sure die akan seronok pakai telekung tu. Atleast die dah suka nak ikut mak die bersolat kan? good girl diha ni tau..

mrsboan berkata...

berdebar2 fikirkan masa depan anak2...semoga diha jadi anak solehah..and semoga kita sama2 dpt mendidik mereka utk yg terbaik ye Nia...amin..

maya amir berkata...

alaa..comelnye si kecik ni dgn telekung...;)

eima berkata...

wahh alhamdulillah ....
terer nye ajar ...

incik berkata...

cutenye pakai telekung budak2 kecil nih..
btw..saya x kawen lagi..tapi..saya suka bace blog ni.tentang cara beliau didik anak.cubalah jenguk.insyaAllah bermanfaat.=)
ni link die:
http://darwishndarwisya.blogspot.com/

mama_umar_maryam berkata...

mmg budak2 ni akan cpt immitate kelakuan org besar..so start off dgn solat, or bace doa mkn same2..

Azza Firza berkata...

sweetnyaaaa budak tu, come (: melentur buluh biarlah dari rebungnya kan? hehe

h4ni3 berkata...

alorrrr... comeynya diha 'alat'
hehehehe

eT berkata...

bagus la dia nk jugak...
si kecik tu bila disuruh solat leh plak dia jawab xmo..haisshh...
nasib kecik lg...:p

Amy Syaquena berkata...

As'salam..

comelnya dia..

azmi yusof berkata...

satu geng la anak kite yer..cuma tak sempat nak snap jer...seronok bila dia sendiri yg nak pakai tudung..tapi kdg kite plak tepaksa soh dia bukak..kdg nak pakainya tak kira masa...

Kie-yu berkata...

comel sgt diha pakai telekung
sis ajak dia selalu pergi surau
nnt dah besar dia terbiasa mesti jadi amalan :)

isabelle berkata...

alololo...comeinya diha.
gaya solehah mcm ni, tercabar la damia anak fizamior utk i calonkan jadi menantu.hahaha

p/s: jgn xtau, adam ada gmbr pakai telekung i.kekekeke

white rose berkata...

tinggi betul diha ni ye kak...
nampak sungguh matang...

sebutkan perkara yg asas dalam islam, hari2 sebut...

contohnya,
"Allah tuhan kita..."
"Solat semua orang kena buat..."

bagi ayat yg simple2 je...
jgn panjang lebar...

sambil2 pegang dia, bagitau apa yg ptut & tak patut dlm islam...

Liza berkata...

alahai, sejuk perut ibu mengandung.........

Nia berkata...

Suziey: uii,..mudah-mudahan Suziey..hehe

Nadiah: takpe, nanti mesti Safiyyah nak pakai jgk, si Diha ni pun lama terperap, baru nak pakai

Ellis: ha,..betul jgk tu, masa kecik2 ni, didik2 dulu, dah besar kalau tak buat, kena rotan.

chugie: Diha cakap thanks ka taunty chugie..hehe

mrsboan: tu la kan,..mcm2 sgt sekrg ni, seriau dibuatnya.

maya amir: telekung over sized..hehe

eima: uii,..bukan mak nya terer tu..hehe. alhamdulillah

incik: wah,..thanks ya sudi kongsi link

Zety: ha,.betul jgk kan, lps ni ajar dia doa lak

Azza: tgh dilentur tu dik..

Hanie: hehe,..alat dia tuh

eT: hehe,..budak2 ni mcm2 perangai kan

Amy: comel mcm mak dia tak? hehe

azmi yusof: ala,..mesti comel sya pakai telekung.

Kie Yu: sekrg ni takleh surau dulu dik, krg dia berlari sana sini.

isabelle: Adam pakai telekung?!!haha...betul la Belle nih.

white rose: terima kasih ustazah! akak tau, ko mesti ada tips punya..hehe

Liza: sejuk gak ni kak..hehe

ainko berkata...

salam..wah..tomeynye pakai telekung..pnah visit blog mama homeschool tak..mcm2 ade kat sini kalau nak didik anak

http://wwwmamahomeschool.blogspot.com/

isabelle berkata...

adam dgn sukarela nak pakai. kalo disuruh, jgn harap...