Rabu, 22 Disember 2010

Baklava

Baklava (bukan Bosanova arr..) adalah sejenis manisan Arab

Ada banyak varian, tapi yang paling nyata, rasa ghee yang sangat ketara. Tak sesuai untuk orang-orang yang sedang berdiet arr,..rosak diet korang.
Selain tu, Baklava banyak menggunakan kekacang seperti badam.
Kalau kat kedai-kedai biasa, susah nak cari ni. Biasanya dekat Restoran Makanan Arab aje dan harganya boleh tahan. Aku tak pernah beli pun, En.Suami tak begitu berkenan makanan Arab (tekaknya masakan siam & pantai timur jerk). Selalu aku 'pau' dari kakak-kakak kat ofis aku yang rajin beli Baklava ni..hehe..

Amacam? Berminat nak try?

19 ulasan:

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

hubby aku dengan makanan arab memang geng tp baklava blom try lagi..

tifa berkata...

Nia , depan rumaha Tifa ada warehouse jual benda alah ni ,Mahnaz. dia jual kekacang juga .
Nak tau detail nanti tanya Tifa okay .
Tifa suka juga . Tapi seketul dua udah muak .
Manis sangat kan kan

white rose berkata...

manis tuu...
sedangkan gula2 kacang pun kemanisan itu melekat sampai 2/3 hari...

hayyyaaa...
sy tak bole jadi bini org arab...

eima berkata...

sedap ke .. rupa tidak menyelerakan klu rasa tatau la ....hehe

Huda berkata...

makanan arab ke ni..nampak sedap tp xpenah try lg..

isabelle berkata...

i sgt suka treat my sweet tooth. baclava ni mengingatkan i kat kedai2 arab kat aussie dulu. asal pegi je kedai arab, mesti nak beli

zura@iwan berkata...

x penah try lg ni...tang mn rest ni?

Farra Dhelina berkata...

suka kekacang..tp mns tak??

Aku Ibu Muda berkata...

macam best je...kena try ni :)

Entry terkini:
Kemalangan? Apa nak buat ni???
Kehidupan seorang callman siri I

maya amir berkata...

nampak mcm sedap..tingin gak nak try neh..tapi kat jb, mcm payah jek nak carik restoran arab...

m4ruk0 berkata...

oh herni suke makan makanan arab! paling suke dekat tarbush & saba! dekat tarbush punye baklava sedap! cream caramel saba sedapp!!! hehe banyak betul tande seruan :D

Amy Syaquena berkata...

As'salam..

wah macam best je , x pernah makan lagi nie..

h4ni3 berkata...

mengganggu diet???
err.. takpelah
takmo try
kekekke

chugie berkata...

sy pun tak pernah lg try masakan arab ni.. sedap ke nia?

chekna @ mama ziyad berkata...

kat ofis ni, ramai yg suka makanan arab ni.. tp for me.. kureng skit la.. stakat nasi tu, bleh la makan skit2... biasala.. tekak melayu..

ieda berkata...

salam kenal dari akak .. :)

sedap nie ... akak teringat kak long akak bawak balik dari mesir .. lebih kurang mcm nie .. manis kan ?? ..

Lily berkata...

nak nak nak jom jom jom

sz | m.s.s berkata...

kat mana kedainya cik nia?

incik berkata...

slm..akak..macam tempe ye rupa die tu?huhu.tak pernah makan pun.Sedap tak?