Sabtu, 13 November 2010

UNICEF - Bersama menentang penderaan kanak-kanak

Nota : Aku tau entry aku ni agak banyak tulisan, tapi korang try baca, aku tak merepek2, PENTING ni!
Aku rasa, kalau korang biasa visit MomBloggers Planet, mesti ada terbaca pasal kempen UNICEF- Stop Child Abuse ni. Korang boleh baca di sini

Kita mungkin rasa penderaan kanak-kanak ni, jauh dari kita dan kita tak mungkin terlibat. Tapi, korang tau tak, PENGABAIAN pada kanak-kanak tu, consider penderaan jugak?
Pengabaian atau 'Neglect' adalah bentuk penderaan paling utama di Malaysia, diikuti oleh penderaan fizikal dan seksual.

Antara bentuk penderaan kanak-kanak :
1) Fizikal 

Mengikut statistik 2008, dalam 2780 penderaan yang berlaku, 772 adalah melibatkan ibu mangsa dan 494 melibatkan bapa mangsa terbabit. Ibu bapa kanak-kanak tu sendiri yang terlibat!! Bayangkan budak-budak kecik yang tak tahu apa-apa tu didera secara fizikal dan mental! Kesian sangat...

Tujuan kempen ni adalah untuk menyedarkan orang ramai tentang isu penderaan. Dengan pengetahuan yang kita ada, kita boleh mengelakkan kes-kes penderaan dari meningkat. Jangan la korang takut dikatakan penyebok kalau korang tau ada berlaku penderaan di sekitar korang. Kaedah 'Jangan Jaga Tepi Kain Orang' tu dah tak valid. Ini dah kira bab nyawa ni babe!

Apa yang korang boleh buat??


2) Register nama korang (sekejap aje ni,..serius!!)
3) Design la tangan korang untuk simbolik menunjukkan sokongan korang ni.
Ini tangan aku babe!

Apa yang penting, sekarang ada contest untuk support kempen ni. Hadiah-hadiahnya:
1st Prize: SONY Cybershot W190
2nd Prize: SONY Ericsson K660
3rd Prize: SONY iPod/iPhone Dock Hi-Fi System

Berminat?
Boleh baca di sini

Maklumat dari : 

7 ulasan:

transformed housewife berkata...

mcm menarik contest tu tapi nak ambik gambar yg ada maksud mendalam tu yg tak berapa nak pandai.

Liza berkata...

thanks nia for the info, akan masuk sebentar lagi to support this effort

Lelord berkata...

hehhehe tu arr perasan dh, lom buat jek lagi

ana berkata...

best ni info plus contest...

mama_umar_maryam berkata...

nia,smlm dtg x event kt petrosains tu? heheheh..

back to topic,yup..skg ni klu bc paper ade je yg libatkn kanak2..sedey..mntk2 'haiwan'yg dera budak tu sumer berubah la jd org balik

sz | m.s.s berkata...

ibu2 yang mendera lagi ramai drpd bapa ye...hmmmm...sedih... :(

Nia berkata...

k.nur: tu la, saya pun rasa mcm tak mampu nak masuk je..huhu

Liza: nanti join ya! thanks!

Lelord: dia habis bulan december ni ya.

ana: kena buat contest nak bg ramai org interested skit..hehe

Zety: kami pegi, tapi tak dpt concentrate sgt, Diha mengganas..hehe.

sz|m.s.s : mcm tak percaya kan..ibu lak yg ramai