Selasa, 9 November 2010

Nuffnang tak buat event nih! hehe..

Semalam aku pergi event kat Putrajaya. Anjuran Kementerian Kesihatan Malaysia.

Aku kalau event2 mcm ni, memang bawak buku nota, poyos..hehe..

Member aku tanya, kalau Skim Keselamatan 1 Malaysia ni, semua bangsa kena bekerjasama menjaga keselamatan makanan ke? Haha..banyak la dia.

Lepas lunch, ramai yang hilang. Aku anggap diaorg pegi tgk gerai pameran aje. 

Aku ingat takde goodie bag,..eh,..ade jugak..hehe

Tapi, goodiesnya ini la..aku suka, boleh guna untuk kerja aku.

Kat sebelah Dewan Sri Siantan (Precint 3) tu ada Minggu Herba, gerai-gerai yang jual barangan herba. Aku pun sempat la membeli Body Scrub nih. Boleh buat spa kat rumah..hehe..

Skim Keselamatan 1Malaysia melibatkan HACCP 1 Malaysia dan GMP 1 Malaysia. Skim HACCP & GMP yang biasa, kebanyakkan 'company' besar dah ada. Tapi, untuk perusahaan kecil dan sederhana (macam keropok atau belacan kecil-kecilan), mereka tak mampu nak ambil, sebab kosnya tinggi. Skim 1 Malaysia ni diwujudkan untuk company2 kecil ni. Kosnya adalah percuma, tapi standardnya valid di Malaysia saja. Kalau skim HACCP biasa, valid di peringkat antarabangsa.

HACCP pronounce as HAYSEP 
Korang tau tentang HACCP (hazard analysis control point) tak? 


10 ulasan:

ana berkata...

br 1st time dgr..nampak sgt bkn bidang ana :)

chugie berkata...

huhu.. memang x de kaitan ngn nuff pun ekekekekek:D

isabelle berkata...

tau la jugak sikit2, bcoz somehow it is related to my field.hehe.
dah start scrubbing lum?

sz | m.s.s berkata...

tau sikit2 je pasal HACCP sbb dl incik somi keje kat food mfg... ;)

Farra Dhelina berkata...

wah berskim ye semalam..ramai ke org?

Adlina Husaini berkata...

mak ai course dia..hebat ^_^

Wan Anie berkata...

macam best jer pineapple scrub tu... mesti terbau nenas kan? dah guna ke blom?

Lelord berkata...

uih macam2 dapat tu

Lily berkata...

apa di bumi HACCP 1 Malaysia tu

HACCP is HACCP la

beza ke dgn HACCP std?

Nia berkata...

ana: takpe, sekrang dah tau skit2 kan..hehe

chugie: hehe,..sah2 ramai tak berat hati nak pegi krg.

isabelle: haaa,..Belle kos ape yek? scrub tak try lagi..haha

sz | m.s.s: wah,..suami keje kat mana? takpe, tau skit2 pun dah memadai utk food ni..hehe

Farra: ramai...tapi lps lunch, ramai yg hilang..hehe

Adlina : course biasa je sebenarnya,..hehe. tak berapa teknikal.

Wan Anie: hehe...blom try lagi.

Lelord: Kira ok la, gov event dpt byk mcm ni kan..hehe

Lily: u mean what on earth? hehe..HACCP 1Malaysia ni kita punya sendiri yang lebih senang nak comply. That's why dia target industri kecil-kecilan.