Isnin, 25 Oktober 2010

Pengalaman Mengandung

Tag daripada Pn.Ayu

WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Yes
WERE YOU MARRIED AT THE TIME?
Kalau tak kahwin lagi, mana boleh plan maa...
WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Sukaaaaaa!! Sebab dah tak larat nak jawab bila orang tanya.
HOW OLD WERE YOU?
26
HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
Period datang 2 hari, lepas tu hilang. Eh?..apahal, aku pun test guna test kit.
WHO DID YOU TELL FIRST?
Suami
DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
Mesti la.
DUE DATE?
29 November
WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
1 Disember (tapi masa 30 November dah sakit, perghh..)
HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
3.04kg
DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Takde sangat.
WHAT DID YOU CRAVE?
Nasi lemak depan Klang Villa kat Pandamaran
WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
Banyak. Lebih baik tak payah cerita. Nanti aku berdosa lak.
WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
Girl
DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX OF WHAT YOU WERE GETTING?
Tak. Anak first. Tak leh demand. hehe
HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
Lupa. Tapi kalau tak silap dalam 20kg.
DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
Shower2 takde. Aqiqah ada la buat.
WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW?
Kalau Aqiqah, mesti la aku tau. haha.
DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
Kalau nurse tu mulut bising, kira satu komplikasi tak?
WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
DEMC, Shah Alam
HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOUR?
10 jam..sebab tu nurse tu bising. Dia kata aku lama sangat, orang lain baru masuk dah beranak dah.
WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
Ayah aku.
WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Doktor dengan nurse 2 org. Natural.
DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
Takde, aku tak tau boleh mintak.
HAVE YOU RECORD YOUR BABY ARRIVAL?
Tak, sebab memang tak nak. Aku tak suka laaa!!!
WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Madihah
HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
2 tahun

Semua orang dengan pengalaman mengandung (atau bersama org mengandung) dipelawa untuk buat tag ni, nanti bagitau aku kalau dah buat, aku nak sibuk2 baca jugak..hehe. Tapi, aku tag orang2 ni.
Apa pengalaman yang korang tak boleh lupa masa mengandung atau menjaga orang mengandung?

11 ulasan:

ana berkata...

alhamdulillah ana mengandung memang senang...xder ngidam2 nie.

cik puan akish berkata...

shomel2 gtu soklan dia..:)

mrsdjones berkata...

Nia,
Madihah tu nama my niece! Nice name. :) Seronok baca pengalaman org. Nnt nak buat tag ni jugak ok. haha suka2 je tag diri sendiri :p

*diera* berkata...

DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
Takde, aku tak tau boleh mintak.

ahahha comel je.. hehhehe agak2 kalo tahu boleh mintak.. ubat apa dia mintak agaknye?

mariaariffbaby.com berkata...

Kita masa ngandungkan ecah..masa tuh baru ngandung dalam 2-3 bulan..jatuh tangga..dalam 3 anak tangga..

mmg ingat dah gugur dah..
but alhamdulilah..semuanya selamat..dan si ecah nya pun dah membesar dengan bijak+sihat..
:)

my.mastura berkata...

hahahaha..lawak plak bab aqiqah tu..hehehe

eh..saya pon nk buat la..hehehe

Lady of Leisure berkata...

lama gak yer 10 jam.. pengorbanan seorang ibu.. :)

Kie-yu berkata...

seronok baca tag ni
boleh jadikan panduan :)

DrSinga berkata...

mak aihhhhhhh!!!!!!!
banyaknua soklannnn!!!
aku ada anak 5 tau!!

h4ni3 berkata...

hihihi
ini ler yg kena tag tu yer
okeh.. dah siap nnt ai roger! hehe

Nia berkata...

ana: tapi hari tu saya baca, dia kata alahan tu menunjukkan hormon pregnancy yg tinggi. agaknya kalau kita ni takde alahan, hormon tu tak byk kot. hehe..

cik puan akish: hehe..soalan no.2 tak leh tahan

mrsdjones: eh,..buat je, nanti saya dtg baca. nak tag semua org, takut ada tertinggal. jadi saya tag 3 org doktor tu je..hehe..

diera: rasanya epidural kot..tapi ngeri kena suntik utk tu..huhu

mariaariffbaby: kalau baby tu ok, jatuh mcm mana pun insha'Allah dia selamat

my.mastura: ha,..buat juga ya, nanti saya dtg baca

Lady: bila2 fikir, menyesal kdg2 tu tak dgr cakap mak sendiri..huhu

Kie Yu: oo,..semestinya tu..hehe

DrSinga: hehe,..anak 1st aje pun bleh

Hanie: okeh, nanti bgtau yek