Jumaat, 8 Oktober 2010

PAP Smear

Aku sangat curious tentang ini..saja nak tau..
Korang pernah buat PAP Smear? atau mungkin sesiapa yng korang kenal?
Apa tanda-tanda kanser rahim?
Boleh kongsi dengan aku?
Aku dah google merata, tapi nak tahu, pandangan dan pengalaman korang, kalau ada...

Pic Source : Here

Thanks!!

12 ulasan:

Jieda berkata...

Nia ada tanda2nya ke?

mama tisya berkata...

kita br je buat b4 puasa aritu..actually doktor sarankn utk org yg dh kawin tiap2 thn kena wt pap smear utk check samada ada canser rahim or tk..tp nk tgk tanda2 tu tk sure plak...tp alhamdulillah result kita wt aritu smua normal

tifa berkata...

Tak sakit la Pap Smear . Macam kena geget nyamuk :)

mrsboan berkata...

kalo dah dpt info lebih ...syer yer...saya asyik bertangguh nak buat pap smear...aduhaiii...

h4ni3 berkata...

1. abnormal bleeding
2. increased vaginal discharge
3. pelvic pain
4. pain during urination
5. Bleeding between regular menstrual periods, after sexual intercourse, douching, or pelvic exam

white rose berkata...

xpenah try pun kak...
pun lgsung xtau ape2 pasal kes ni...

risau jugak walaupun sy ni masih anak dara...

Hanz berkata...

Babe, u x pernah buat ker? penting tau especially dah ader anak.

to me, sakit jugaklah coz dier akan 'korek' sedikit sel from your inner cervic untuk lihat apa2...tanda2 kanser x sure lak..

i hate pap smear but still must do lor at least once a year...

ana berkata...

pernah, masa lahirkan anak pertama...yg second x buat. patut kena buat setiap kali lps lahirkan anak...tak sure la pasal tanda2 tu.

Liza berkata...

it's good to do periodic pap smear and other check up yg mmg special for women, pegi ler consult gynae for more info

SHAZA berkata...

penah wat pap smear 2x dah...alhamduillah tak der masalah.

Farra Dhelina berkata...

kt pon tak buat lagi la nia..

knp tya ni??

Nia berkata...

Jieda: uiiiiiiii,..nauzubillah.hehe

mama tisya: syukur resultnya ok kan.

tifa: harap2 i pun dpt yg tak sakit la..huhu

mrsboan: ha..baik buat. saya pun nak kena buat ni.hehe

Hanie: thanks for the info dear!!

white rose: anak dara takpe..hehe

Hanz: tak pernah buat..huhu..sakit gitu ke..adoi.

ana: atau sekali setahun kan?

Liza: thanks kak!

Shaza: oh,..syukur kan, ni yg rasa kena buat nih

Farra: sbb ada terbaca, lebih krg 26% je wanita kat malaysia ni yg buat..hehe..termasuk kita la tu