Jumaat, 29 Oktober 2010

Makan ini untuk mudah mengandung

Ada kawan di ofis bertanyakan khabar aku semalam, selepas insiden ini.
Kawan ni Chinese, dia tahu aku dah 2 kali mendapat insiden yang sama. Jadi, dia beritahu aku, di kalangan keluarga dan kawan-kawannya, mereka anggap makanan ini sebagai 'super food' yang boleh menjaga 'kesihatan' telur2 kita, bagi memastikan bayi yang dihasilkan adalah sihat, insha' Allah. Dia suruh aku amalkan makan 

'Royal Jelly'
source: here
Secara jujurnya, aku belum pernah dengar yang ia berguna untuk mengandung, tapi kalau kita cuba 'google', memang ada disebut dalam beberapa artikel tentang khasiat 'Royal Jelly' untuk mendapat anak. TAPI, harus diingat, aku tak jumpa sebarang artikel yang mengatakan 'Royal Jelly' ni dah diuji dari segi saintifik untuk membantu kesuburan. Kiranya, ini sekadar petua tanpa sokongan dan bukti-bukti saintifik la ni.
Tapi, disebabkan yakinnya kawan aku tu, maka aku rasa aku nak cuba. Kita cuma berusahakan, Allah yang menentukan.
Tapi, kalau orang yang ada 'allergy' pada debunga, tak boleh makan ni, takut ada kesan lain pulak.

Korang tau kat mana boleh beli Royal Jelly halal?

15 ulasan:

Kancilbiru berkata...

baru nak tanya mana nak beli...ekekeke

Sidratul Muntaha berkata...

nia
dari ko beli rpyal jelly ni.
better ko mkn madu tualang or madu hutan pure.
madu hutan ler.
mcm akak ni,bukan nak ckp ler.
akak mmg obes tpi akak mudah pregnant.
sbbnya,dulu masa time belum kawin akak mmg suke mkn madu sbb ade bronkitis minor.
nak buat ubat.
lelama mmg amalkan asl ade jumpa.
madu ni memanaskan badan sebenarnya dan melancar darah.
ko try ler cari.
klu ade org yg jual dgn sangkar dia tu ler lebih kurang cam royal jelly jugaklah.
btw,produk yg dah awet tu kita tak pasti nutrien dia masih ade lagi ker tak.
tpi setahu akak ler,klu kita yakin giler2 dgn sesuatu brg tu..mmg konfirm jadi.

panjang sudah aku menyanyah..sekian.

Huda berkata...

1st time gak tau ni :) erm, kat kedai ubat cina ada jual kut tp xtaula halal ke x kan..erm try cari kat farmasi ke.

isabelle berkata...

aisey..dah membuncit ni. kalo x, harus i pun beria cari.

...etiey erywan♥ berkata...

mak ai pernah amalkan royal jelly utk keishatannya. alhamdulillah dia jarang dpr sihat dan yg pasti awet muda. tak silap yg CNI...

zura@iwan berkata...

salam nia...thks kasi info psl link tu yer..

betui2...kita pon kwn cina kt opis ni ada ceta psl royal jelly bkhasiat...kita ada amal royal jelly CNI punye..utk kesihatan juga...

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

tak pernah pulak dengar psl ni...

mrsdjones berkata...

Dear Nia,
Hope you stay strong. Doc ada pesan dulu awal2 mengandung tak boleh lasak2 and kalau ada spotting or cramping kena banyak berehat. Boleh juma doc n minta MC untuk rehat. Saya dulu ada spotting sikit, dpt MC sampai seminggu. Saya melasak naik motor dgn hubby time tu. Doc pesan jgn buat dah skill2 naik moto n basikal ni. Maybe saya tak tahan lasak sgt.

Tak boleh terlalu stress juga. Kalau kerja tu terlampau byk minta tolong org sekeliling tolong sama ok. :) Pemakanan pon penting juga. Makan makanan berkhasiat utk prepare for next baby. Take good care Nia!

Lelord berkata...

wahhh kalau menjadi gtau yek...

Izzatul Iman berkata...

memang sedih kehilangan... lagi sedih kalau tak sempat nak buat pape..

memang gitu le dr. pape pun tunggu seminggu lagi...cume jangan teshen sbb tenshen menyebabkan bebasnye toxin dalam badan. jadi lagi susah nak lekat...

Royal Jelly ni slalu gak tgk iklan kat tv Suria singapore tu... diorang ada jual yang halal... Halal Foods International rasenye...try la google cari maklumat.

saya pun kena insiden tu dan menunggu 2 tahun untuk kembali mengandung... skg dah 3 bulan plus...itu pun ade gak bleeding coz dr kate ade dua kantung, tapi satu tiada tuan. maka rahim nak kuarkan..

chugie berkata...

pernah juga dengar pasal ni.. tp sy tak pernah makan..

mama_umar_maryam berkata...

yg halal xpasti kt ne,tp rasenye ade,try g farmasi2 yg islamik

ana berkata...

tak pasti la kat mana...tapi memang chinese suka benda2 mcm nie.

white rose berkata...

Xtau plak pasai royal jeli nih...
Akak try la tnya sape yg tau...
Sy xpenah beli...

Nia berkata...

kancilbiru: alamak, 2x5 la kita,..sama2 tak tau..hehe

Sidratul Muntaha: haa,..yes madu tu memang ada member ni amalkan dulu masa dia dah dekat nak kahwin. alhamdulillah, mmg dia cepat pregnant. thanks dear!!

Huda: tu la,..kala kita beli kat kedai ubat biasa tu, suspen pulak, halal ke idak..hehe

Isabelle: hehe,..dah buncit tak pyh mkn dah. next round pulak..haha

etiey: ha,..betul. saya ada dgr CNI pun ada.

zura@iwan: wah, dah tgk link baby tu ya? hehe. chinese ni mcm2 ubat diaorg ada kan. mana2 yg halal tu kita ikut aje kan.

ellis: ko pun mcm aku le Ellis, baru 1st time dgr..hehe

mrsdjones: thanks dear. i punya kes ni bukan psl peranakan kot, sbb doc dah siap bg injection la, bagi ubat kuatkan rahim la. dia kata i punya baby tu yg mmg tak jadi.

Lelord: uii,..tak tau lagi le bila menjadinya tuh..hehe

Izzatul Iman: ada juga dgr yg Singapore punya produk tu. Jgn sedih ya, Tuhan uji sebab Dia tahu hambaNya tahan ujian tu.

chugie: owh,..pernah dgr juga ya :)

zety: a'ah,..boleh jugak try cari kat farmasi yg mcm tu kan

ana: sesetgh ubat diaorg, mmg kita boleh guna kan..

white rose: akak tak tau sape yg penah beli..huhu