Jumaat, 22 Oktober 2010

Blogger kena daftar dengan SSM


Aku baca kat MBP tentang cara-cara mendaftarkan perniagaan. Pernyataan Kak Ros ni yang menyedarkan aku:

Blogging is a business especially to those who are making lots of money from it. There are many ways of making money from a blog. Displaying Nuffnang ads, writing advertorials and selling banner space ads are some the ways to make money online. Hence, it is a busines, agree?


Aku pun terkedu. Kalau tak dapat banyak, kena daftar jugak ke? Lepas tu terfikir pulak, kalau orang berniaga pun bukan kira dapat banyak atau tak, asasnya kena daftar jugak kan? 
Kalau tak daftar, dan ditangkap, boleh kena denda sampai RM50 000!! Berbaloi ke itu? Huhu...
Untuk lebih info tentang pendaftaran dengan SSM boleh tengok entry yang kak Ros dah tulis ni



Thanks Kak Ros untuk entry2 ni ya!


Tapi Kak Ros ada bagi tips sikit, sebab aku tanya pendapatan minimum untuk register

nia, ssm tak de letak berapa syarat minima untung untuk register.. cuma kalau kita rasa kita memang selalu buat duit atau dapat pendapatan yang agak tetap dengan Nuffnang atau/dengan sumber yang lain (direct advertiser, google adsense, etc) melalui blog so it’s best to register a business
kalau income kejap ada kejap tak de (atau makan masa lama untuk ada balik) tu bukan dikira business la.. tapi kalau tiap-tiap bulan boleh cash out tu kena difikirkan untuk register business.. 
Thanks again kak! Kalau diikut-ikutkan, memang sah la aku ni bukan golongan yang cash-out tiap2 bulan..hehe..
Jadi, baik register kan?Apa pendapat korang? 

15 ulasan:

ana berkata...

laa...ye ke? jgn kena bayar yuran dh le...dapat x seberapa :(

Kie-yu berkata...

erk! kena daftar eh kak
moh le kiter

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

kalo income dah ribu2 baru daftar kot :p ni income=kos pendaftaran ajer buang karen..hahahaha

mrsboan berkata...

ada reg fee? kalo free or tak mahal n berbaloi...baik register..

aMyErInAiMiE berkata...

register je.sy dh register.tp bukan sbb personal blog.sbb sy ade wt bisnes online xkire la kt fb or blog.just daftar je utk selamat! heheh

erin
http://amyamyshop.blogspot.com
http://eringilegambar.blogspot.com

[-suziey-] berkata...

ikt blog ko jgk..mcm aku xdela nk register sbb bkn tiap2 bln bole register..income xsekencang blogger2 berjaya..besenye tu utk yg bloggr otai..dh mmg jadi side income yg tinggi every month..klu takat nuff kt nk cashout amik masa 3-4 bln xyah ler..

white rose berkata...

kahkahkah...

ni tuk sape2 yg blog dia dpt income tiap2 bulan yg hampir beribu dapatnya...

mmg WAJIB dia daftar sebab nti kalo bank in duit sure ckp duit tu bkn duit perniagaan...

dah macam sy ni, jgn harap le nak dapat beribu raban...

RM0.25 nuff sy...hahahaha

chugie berkata...

oo yeke nia? baru tau.. tp rsnye, sy x sampai lg dpt cash out kan nuffy every month.. so, x yah lah nk register ngn SSM lg.. ngeh...:D

~ayu.oyie.yuna~ berkata...

klu blog xde unsur2 meniaga x yah la kan?hehe..
nia~sy tagged awk~

Liza berkata...

liza tak payah kot, readers pun bukannyer lambat

mama_umar_maryam berkata...

hehhe,jwpn saye same spt diatas,hehehe

transformed housewife berkata...

baru tahu jugak pasal ni. Knur baru sgt register dgn Nuffnang pun. ads pun mcm segan je nak keluar. ntah bilala nak dpt cash out. huhu

Nia berkata...

ana: memang ada pembayaran, dlm RM70+

Kie Yu: mcm kie yu ni akak rasa kena register ni.hehe..akak punya blog ni tak kencang sgt.

ellis: haha,..betul tuh!

mrsboan: kalau tak silap dlm RM70++.

amy: kalau bisnes memang, tanpa bertangguh lagi kena register kan. hehe..selamat skit.

suziey: ha,..betul tu. hehe,..aku pun tak yah le register.

white rose: hehe,..akak pun terfikir jgk, pendaftaran tu kena byr lebih dari income kita lak..huhu

chugie: haha,..sama la kita yang.

ayu oyie ona: kalau tak berniaga, tapi income tetap tiap bulan, kena register jgk. mcm redmummy, kalau tak silap..hehe

Liza: kalau kita dpt income konsisten tiap bulan yg kena kak

Zety: haha,..jawapan yg mana satu tu Zety?

kak nur: oo,..masa awal2 memang gitu kak. saya ada baca kat FAQ nuffnang.

hazman aka species1980 berkata...

Mungkin kita boleh tanya blogger femes dgn income yg tip top... adakah register dan aware pasal isu nie... huhuhu

akuzle berkata...

nia, kalo kiter neh mcm kak red or cikgu dahlia or cikgu eyriqazz or k ina kl akak rs patutlah reg... tp kalo stakat dlm akaun nuff tuh ado rm12.83 jer relax2 ah dlu....eeheheheh