Jumaat, 24 September 2010

Siapa boleh tolong? Aku sangat mengidam!

Introducing Kacang Phool, an Arabic dish well known in JB. Kacang pool is foul beans cooked with beef and spices, garnish with green chillies, onions , lime and a sunny side up served with bread 
Text & Picture Source: Fireflyz Blog

Rotinya- sangat lembut, bila makan panas-panas dengan kuahnya..isk..sedap betul!
Kuahnya - Ada rasa ala-ala kuah spagheti. Dimasak dengan daging.
Telur mata kerbau - yang sangat marvellous!!

Kali pertama dan terakhir aku makan di gerai Kacang pool Haji di JB. Masa aku pregnant dulu pun mengidam, tapi sebab suami aku jauh, takde sapa la yang dapat aku mintak tolong beli masa tu...huhu...

Korang pernah makan kacang pool?
Kat area KL/Selangor ada jual tak? Huhu...

25 ulasan:

ana berkata...

tak pernah makan la pulak...tapi kat sek7 shah alam kat unisel ada gerai jual nasi arab sedap...cuba la.

chugie berkata...

penah dengar je nia.. tp x penah rasa! aritu de kuar dlm JJCM lah, rasenye kat area shah alam tempat tu.. tp sy xdak plak alamatnye!

p search JJCM2010 k!

Ieda Al-Habsyi berkata...

haaa..ada tgk kat JJCM ari tu ada kuar pasal kcang pol haji neh :)

*diera* berkata...

oh.. sangat menarik.. rasa macam penah tgk kat tv ader kedai dibukak kat area damansara kalu tak silap.. nanti sy try google.. heheh

Sidratul Muntaha berkata...

kak dlm uia ni banyak stall n kisok arab
huuuuuuuu..
jumpa jer benda ni selalu...
tapi tak makan laaa..
sbb kuah dia cam spagetti cair.
tpi klu kwn2 lain mkn, mmg diaorg kata sedap.

*diera* berkata...

Kacang Pool Haji
D-G-07 Ritze Perdana,
No 5 Jln PJU 8/2,
Bandar Damansara (kat area Dmansara Perdana actually)
47820 Ptaling jaya
Slangor

selamat makan ye.. nanti buat entry ye

Adlina Husaini berkata...

babe, pergi kedai kopitiam kawan milik ezzah fawzy tv3 tu..kat bangi..seksyen 3 tambahan, belakang petronas

ada jual kat situ. sodapppppp

cik puan akish berkata...

penah2..selalu amat la nia!!!!meh dtg jb..leh mkn kacang pool kar area bomba larkin...sodap owhhh!!!!

Hidayah Ismawi berkata...

aik aik .. mengidam? did I miss an announcement ??

MY LATEST ENTRY: Accidentally cheap..

ummu luqman berkata...

ish.. akak pun tingin nk mkn kacang phool ni tk dpt2 smpai skang..

isabelle berkata...

kacang pool kat penang jual kat market je. biasanya rebus & dimakan begitu saja (nyanyi mcm gardenia).
tingin lak nak try benda alah yg u ckp tu

Kie-yu berkata...

kacang pool terbaik @ JB..mmg shedapppp

nk g carik esk
hehehe :D

Intan Inn berkata...

erm megidam eh...berapa bulan dah...jap ehh intan tgk member intan selalu pg makan kacang pool...

Intan Inn berkata...

Kacang Pool Haji
D-G-07 Ritze Perdana,
No 5 Jln PJU 8/2,
Bandar Damansara (kat area Dmansara Perdana actually)
47820 Ptaling jaya
Slangor.....nie alamatnyer eh..member saya selalu makan yg sama macam kat larkin tu...

HaniCheLat berkata...

macam sedap je.. tapi saya tak pernah makan.. nehi he..

h4ni3 berkata...

kat bangi ada
pegi Kawan Kopitiam (ezzah aziz punye)
boleh tahan la kacang pool dia

fira hamzah berkata...

hi, im your silent reader..hehe

ada restoran kacang pool haji kat Jalan PJU 8/2, Damansara Perdana
Petaling Jaya, Selangor 47820

penah masuk rancangan JJCM TV3 time sherina anak chef wan tuh la..i tgk pun dia makan pun mcm besttt!

nak try, tapi asyil terlupa aje nak g Damansara Perdana nih..

mama_umar_maryam berkata...

erk,xpnh jmpe dan mkn roti nih..

Liza berkata...

hari tu tgk jalan2 carik makan, ada this dish kat kota damansara. cuba google for their website or jalan2 cari makan punyer FB

white rose berkata...

tak penah dengar pun...
akak mengidam mende2 yg jauh di mata je...

ni ngah pegnen ke??
duk mengidam lakk...

Miss Q berkata...

ya ampun.. mcm sedap je!

~ Bacelah kisah mak salah beli ape!! Haihh

Tanpa Nama berkata...

hi...the shop is at Damansara Perdana..

Nia berkata...

ana: wah,..kejap lagi mengidam nasi arab lak..hehe

chugie: thanks for the info dear!

Ieda Al-Habsyi: isk..i terlepas episod tu..adoi

Sidratul Muntaha: Betul jgk, ni kan makanan arab kan

diera: wah,..thanks dear! Dulu saya pernah try google, tapi masa tu blum famous kot, jadi tak dpt info

Adlina: Thanks dear! Nanti i nak try cari kat Bangi jugak.

cik puan akish: uii,..bila dengar mcm ni,..terbyg kesedapannya tu..

Hidayah: Takde la dear,..u tak miss any announcement..hehe

ummu luqman: isk..isk..kita seropa..huhu

Belle: waa..makan mcm tu pun sedao ya Belle.

Kie Yu: isk,..ni yg akak jeles nih..hehe..

Intan Inn: Thanks bagi address ni dear! :)

Hani Che Lat: uii,..mmg sedap nih..

Hanie: owh, Bangi pun ada? Thanks dear.

Fira Hamzah: good to hear from you dear! Thanks ya, bagi address ni. Esok jgk nak cari..hehe

Zety: cuba try Zety,..sedap woo..

Liza: Kota Damansara? wah, lagi dekat dengan i tu..hehe

white rose: sebab dia jauh di mata la, jadi teringin tu dik oii

Miss Q : Uii,..memang sodap pun!

Anonymous: Thanks ya!

Nia berkata...

ana: wah,..kejap lagi mengidam nasi arab lak..hehe

chugie: thanks for the info dear!

Ieda Al-Habsyi: isk..i terlepas episod tu..adoi

Sidratul Muntaha: Betul jgk, ni kan makanan arab kan

diera: wah,..thanks dear! Dulu saya pernah try google, tapi masa tu blum famous kot, jadi tak dpt info

Adlina: Thanks dear! Nanti i nak try cari kat Bangi jugak.

cik puan akish: uii,..bila dengar mcm ni,..terbyg kesedapannya tu..

Hidayah: Takde la dear,..u tak miss any announcement..hehe

ummu luqman: isk..isk..kita seropa..huhu

Belle: waa..makan mcm tu pun sedao ya Belle.

Kie Yu: isk,..ni yg akak jeles nih..hehe..

Intan Inn: Thanks bagi address ni dear! :)

Hani Che Lat: uii,..mmg sedap nih..

Hanie: owh, Bangi pun ada? Thanks dear.

Fira Hamzah: good to hear from you dear! Thanks ya, bagi address ni. Esok jgk nak cari..hehe

Zety: cuba try Zety,..sedap woo..

Liza: Kota Damansara? wah, lagi dekat dengan i tu..hehe

white rose: sebab dia jauh di mata la, jadi teringin tu dik oii

Miss Q : Uii,..memang sodap pun!

Anonymous: Thanks ya!

Lily berkata...

A trip to Damansara Perdana is in order. Saya pun nak gak. Anyway kat sblh Unisel tu ada tp sgtla seciput. Kalo saya sepinggan tak cukup. Kalo akak mesti 3 pinggan.