Rabu, 22 September 2010

Aku kena serang!!

Apa yang aku tahu, kalau kita guna 'google chrome' memang akan keluar warning macam ni kalau blog atau site yang kita nak masuk tu ada malware virus.

Sekarang ni makin banyak pulak. Aku tak pasti kalau kita main redah aje masuk ('Proceed anyway') akan menjejaskan kesihatan PC kita atau tak. Tapi, bagi orang-orang yang pentingkan 'safety', mesti dia akan batalkan niat nak masuk ke blog kita sebab takut (aku ni jenis buat-buat blur, aku redah je masuk...huhu)

Aku perasan ada kawan-kawan yang terus remove blog/site yang affected tu dari blog diaorang atau terpaksa  remove blog list untuk sementara pun ada jugak.

Antara info yang aku tau, mulanya virus ni menyerang blog yang ada 'innity'..tapi maklumat terkini kata, takde 'innity' pun boleh ada jugak.

Boleh baca blog Ieda Al-Habsyi untuk lebih info

Ada petua tak nak elakkan kena serang malware ni? Huhu...

17 ulasan:

*diera* berkata...

hehehhe sy main redah je masuk.. huhuh nak blogwalking punya pasal.. huhuh pc opis.. masuk je la.. kui kui kui.. kejam plak saya

ana berkata...

klu ana, ada warning mcm tu terus je batalkan hasrat view blog tu...takutttt! nia, jgn lupa jd follower ana... :)

Hidayah Ismawi berkata...

Hmm.. blog kita takde kan Nia? risau pulak camni.. hari tu dah buang dah semua link yg curiga rasanya

MY LATEST ENTRY: Hooray!

Drama Mama berkata...

laaa takut la nak masuk blog orang camni. so far takdak plak masuk blog yang dapat warning camni..huhuhuuh

http://twinkywinkystars.blogspot.com

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

yer ker...nak kena remove lah..ada 2-3 blog aku masuk mcm tu, then aku memang x masuk laa..

Hanz berkata...

Nia, kalu dapat cara nak avoid malware nanti share2 ya..me pun kena aritu sebab gengblogger.com

chugie berkata...

sama lah kite nia.. takut lah pulak bila dengar tentang virus ni.. adui.. cmne nak elak ni?

h4ni3 berkata...

banyak blog kena
tapi hari ni nampak dah kurang
banyak blog yg dah boleh diterjah

bole baca lagi psl malware ni kat blog cikgudahlia =)

Wan berkata...

innity dijangkiti
bahaya malware nih

Liza berkata...

byk gak blog yg kena, rasanye kat blog k ina kl ada tips nak betulkan hal nie

Farra Dhelina berkata...

rasa nya petua buang bloglist je kot ekekeke

white rose berkata...

ade2...
akak kena install software ni...

lepas install, akak scan semua file...

sy dah kena banyak kali...
malam tdi sy biarkan je antivirus tu scan, dapat detect 2 virus on9...

alhamdulillah, arini sy bukak blog sy terus ok...

cubalah akak...

http://blog-ayie.com/serangan-malware/#comment-1540

Syigim berkata...

before this nmpak orgnye blog je kena. 2-3 hari lepas my blog pun kena!!! aiyak! then i removekan the blog yg disebut sbg penyebab tu - then br ok.

apsal ye malware ni. i pun xtau pape ni.

nieda berkata...

mmg byk blog dah kena serang. saya ada wat entry pasal malware ni. Sebagai langkah berjaga2 buat sementara waktu saya disable dulu ruangan shoutbox dan bhg komen hanya pemegang akaun google je boleh komen. Sebagai langkah berjaga2

Harap2 takdelah masalah kan dgn serangan malware ni

transformed housewife berkata...

takut juga nak masuk beberapa blog 2 hr lps.

m4ruk0 berkata...

selamat hari raye nia! dulu bukak email office lame pakai chrome dekat rumah pun jd macam tu. pelik la since office server that time pakai linux. linux takde virus kan? huhu

Nia berkata...

diera: uii,..tu pun kena hati2, takut infected, abis keje2 kita kat dlm tu.

ana: eh,..belum jadi follower lagi ye? rasa mcm dah..hihi

Hidayah: u punya takde, sebab dah remove link berkenaan kan

Drama Mama: untung kalau takde yg keluar mcm tu,..senang skit nak blogwalking kan

chugie: ada yg clear blog list, ada jgk yg tutup shouot box

hanie: kurang sikit dah kan.


ellis: tu la,..risau babe, takut infected

Hanz: haa..nanti kita try bagi link kat Hanz

Wan: blog yg takde innity pun kena jgk..huhu

Liza: nanti saya tgk ye kak

Farra: sebab kdg2 ada blog lain yg kena kan.

white rose: ok, thanks dik..nanti akak tgk

Syigim: maybe ade org invented malware ni kot

nieda: untuk kita berhati2 juga kan

k.nur: takut infected kan kak.

maruko: linux? hmm,..tak pernah try lagi tu, maybe ok kot.