Khamis, 26 Ogos 2010

Tudung Sanggul Tinggi Untuk Raya

Sekadar nasihat........
Source: email

Maklumat lanjut tentang hadis, rujuk entry tudung sanggul tinggi

Status Terkini : Aku dah hantar soalan pada JAKIM berkenaan isu ini, harap akan dijawab secepat mungkin

25 ulasan:

chugie berkata...

rata2 dh ramai yg keluarkan hal ni kan.. tp masih ramai lg yg bersanggul tinggi...

Farra Dhelina berkata...

tu lah ade terbaca gak kat blog mana tah..tp mmg nmpk ctk klu bersanggul tgi..kebyakkan celebriti byk pkai cenggini kan..hrp semua prihatin lah dgn isu ni

♥etiey erywan♥ berkata...

hmm....tinggi macam unta? ramai cam gini skrng nis...

syawalsimpsons berkata...

ada dengar gak hal ni...mmm...tapi fida yang berlakon dalam epilog syurga cinta 2 camner lak????

e.l.i.z.@ berkata...

eli x suka betul tgk pompuan pakai sanggul tinggi gile ni..siap beli sanggul palsu tu..sederhana dah la..xyah tinggi bebenor..lg buruk ada la hehhehe

ibu WaWa berkata...

Info yg bagus ni.
Kat sekolah kak wa ade jugak kawan2 yg pakai tudung mcm ni. Tapi seganlah nak tegur sbbnya kak wa bukanlah ustazah.
Macamana ye?

m4ruk0 berkata...

erkk kalo ikat rambut kire boleh ke tak tu ye?

Ain berkata...

ramai artis suka pakai tudung dengan gaya macam ni kan....

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

hurmm..aku baca belog mommy lyna, ada byk jenis jugak pemahaman tentang sanggul tinggi tu..wallahualam...tapi aku memang tak pakai tudung2 dengan sanggul2 mcm ni to play safe :p

Kie-yu berkata...

heh..
kie-yu mmg tak berkenan tuudung gaya ni

kak...psl kotak iklan tu nnt kie-yu wat tutorial eh.
aritu ada mintak gak kn
asek lupa je
hehe
sory tau!

☻UsaGi NaNa☻ berkata...

hah..btl la...wanita haram sanggul tggi kn kak..btl la hadis nih..

mamalieyna berkata...

hrp semua sedia maklumlah kan..byk dh org dok warwarkan mende ni..

Amni berkata...

ada dengar jugak apsal hadith ni... erm..

Wan Anie berkata...

setuju...

thnaks Nia, dah bole komen dah.... :D

Damia Aleesya & Damia Ayunie berkata...

salam...ayu ader jumpa artikel yg katanya tak haram...cam mana ni??

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Wanitabolehsanggultinggiselagimenutupaurat/Article/index_html

h4ni3 berkata...

sanggul ni siap ada jual kat kedai kan
kelakar jek

white rose berkata...

SALAM KAK NIA...

saya dah lama tau...zaman sek, ustaz sy ade ceritakan mengenai sanggul ni...

eh, lupe nak bgitau...
saya dah bertukar link baru ye...

http://bungarosputih.blogspot.com/

ana berkata...

lagi satu, org suka pinkan belakang tudung...bos ana kata mcm rahib...ermmmm

mama_umar_maryam berkata...

ermm,zt xpki sanggul tinggi lgpon rmbut pendek je,tp mcm2 'dalil' kuarkan..ade yg kate xdose,ade yg kate dose, wallahualam

transformed housewife berkata...

ni mmg jd ikutan sgt2 skrg ye. semuanya sbb fesyen. huhu

Lady of Leisure berkata...

tahnks for sharing dah jadi trend sanggul tinggi ni kan

Liza berkata...

liza pelik skit sebenarnyer, mcm mana sanggul tu boleh tinggi yer

aNiS tHe BumbleBee berkata...

hum..aritu jalan2 kt blogshop,jumpa dorang jual sanggul palsu.mmg sengaja nk buat kasi nmpak bonggol tinggi2 kalo pakai tudung.amende laa entah.

Miss Q berkata...

Nia, cuba tgk artikel ni pulak:

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Wanitabolehsanggultinggiselagimenutupaurat/myMA/myArticle/

ini yang buat org konpius tau. Ada hadis kata, haram bentuk bonggol unta

tapi ustazah masyitah ni cakap, bole pulak..

sy penah email kembali pd ustazah ni bersama link entry org buat beserta hadis apa bagai..

unfortunately, no reply

Nia berkata...

Chugie: nak buat camner Chugie, kita sekadar beri nasihat..huhu

Farra: a'ah, betul Farra. Saya ada perasan artis pakai.

♥etiey erywan♥: tu la, maybe pada diaorg nampak vogue kot

syawalsimpsons: tu yg org jadi lagi konfius tu

eliza: saya pun sblm keluar hadis ni, memang rasa tak nak try pun,..hehe. nampak complicated jek.

ibuwawa: betul tu, saya pun segan kalau bab2 agama ni, rasa tak layak menegur

ellis: ni yg aku dah menjadi konpius ni ellis

maruko: ape yg saya pernah dgr, jgn ikat tinggi2. walahualam

Ain: artis pun ada yek? hmm,..betul la,..mcm pernah tgk

Kie Yu: eh,..akak dah pernah mintak yek? alamak,..malunya akak..huhu

usagi nana: jln selamat dik, tak pyh pakai mcm tu..

mamalieyna: jalan selamat, pakai mcm biasa je.

Amni: banyak dekat blog2 lain juga

Wan Anie: hehe..saya pun pernah terkena mcm tu jgk..haru.

Ayu: betul Ayu, saya baru tengok link tu..isyk,..konfius. kena cari clarification mcm ni.

hanie: nak bagi impak maksima..hehe

whiterose: dah lama? sebelum jadi trend kan?

ana: pin belakang tudung? ooo,..yg nak bg kemas tu ye ana? eh, rahib buat mcm tu?

Zeti: tu yg tgh tunggu kalau2 ada penjelasan, ada dgr dah yg kata boleh ni

K.nur: Wanita & fesyen kak, tak dapat dipisahkan

Lady: memang trend sekrg ni Lady, byk jual kat mana2

Liza: pakai sanggul palsu kak

anis: rasanya kalau rambut sendiri, tak boleh jadi setinggi tu kot.

Qastalani: Thanks for the info Qast. Dah baca dah, memang dia kata macam boleh. Hmm..memang keliru kalau macam ni. Kalau Ustazah Masyitah jawab nanti, Qast kongsi ya, sekurang-kurangnya menambah ilmu buat kita.