Sabtu, 7 Ogos 2010

Status Facebook Nor Azita Osman

Semalam bila Ajjah cakap kat aku tentang ada orang kutuk negeri Johor kat Facebook, aku ingat 'small matter' aje. Tapi, status dan komen-komennya yang dah di'capture' ni, rasanya dah ada di banyak tempat kot. Nak tau aku cerita apa? Boleh rujuk di amazingnara dan media malaya.


































Source : Media Malaya
Namanya Nor Azita Osman, tiba-tiba aje dia jadi terkenal disebabkan status kontroversinya di Facebook. Dari sumber yang aku baca ni, Nor Azita ni tengah mengandung sekarang ni. Dia juga dah meminta maaf atas kenyataannya tu.

Pada pendapat peribadi aku lah kan, sebagai orang yang tak kenal dengannya, tapi sebagai ibu yang pernah mengandung. Dia mungkin sangat 'frust' masa tak jumpa tempat jual 'Famous Amos' dekat tempat dia tinggal di Johor tu. Orang mengandung, bila teringinkan sesuatu, lepas tu tak dapat, memang la sangat kecewa. Aku rasa bila dia update statusnya macam tu pun, dia tak berniat nak menghina, tapi sekadar gurauannya dengan kawan-kawannya dalam Facebook. Dia pun tak jangka akan jadi kontroversi besar macam ni.

Aku terkejut bila ada group ni di Facebook

























Sampai lebih 10K yang 'Like' group ni. 

Tapi, ada juga group yang membela Nor Azita Osman

























Pada aku, harap-harap semua rakyat Johor yang terasa hati tu, maafkan lah dia. Kesian pada dia, ibu mengandung ni.















Source : Kayrul Ong

Nak baca pendapat bloggers lain? Boleh tengok kat kancilbiru dan eyriqazz.


Aku rasa, permohonan maafnya dah cukup menunjukkan dia kesal dengan apa dah berlaku. Dia pun dah mengaku kesilapannya. Kita manusia biasa memang takkan lari dari kesilapan kan? Biarlah kejadian macam ni jadi pengajaran buatnya dan kita semua. Buang yang keruh, ambil yang jernihkan.

Nota kaki: Aku suka sangat Kacang Pool Haji kat JB tu..bila tulis entry ni mengingatkan aku pada kesedapannya..(biasa la aku, sentiasa ingat makan..hehe). Aku suka JB ye..peace!

22 ulasan:

Kie-yu berkata...

uish kak
pestime bce mmg berapi btul woh
rse nk penggalkan aje

bile pk2 blik btul gak kan
watpe nk besarkan isu
kita pun ada dok gurau2 mcm ni
mgkin dia terlupa yg ni isu sensitif

psst..jom sy belanja kacang pool haji :D

ajjah berkata...

Nia, i selalu remind myself and hopefully akan terus ingat. Walaupun kita claim FB page tu kita punya, or blog tu kita punya tak semestinya kita boleh tulis ikut suka rasa.

Sadly some people just write, post anything as in anything without really think of the effect.

Orang, ada macam-macam orang. Ada yg boleh bergurau, ada yang sensitif so kita kena betul-betul jaga ayat kita. Bila dah jadi macam ni, susah la nak expect orang terima yang kita bergurau kan..? :)

just my two cents worth

Farra Dhelina berkata...

sy bukan rkyt johor pon ada rasa marah gak..

perkataan "hina" disitu..tu yg ramai buat org marah tu..smpai 10k kan..

* tp yelah..semua org buat silap, hrp perbuatan dia tu dpt dijadikan pengajaran..

kak mas berkata...

kena hati2 nk suarakan apa2 di alam maya ni.. jgn smpai mengundang kontroversi..

Damia Aleesya & Damia Ayunie berkata...

tu lah..mungkin niat dia gurau jer...tapi bila dah tulis dalam FB...satu dunia boleh baca...ingatan kita semua...berhati2 semasa menaip kat FB...

Hidayah Ismawi berkata...

tu lah kan.. kita kena sentiasa berhati2 dgn kata2 kita :)

MY LATEST ENTRY: The Last Airbender (review)

white rose berkata...

hahahaha...
adoi, manusia ni...
terlampau macam2...

FB ni pun salah 1 keburukannya inilah...

dah cakap "TERLAJAK PERAHU BOLEH DIUNDUR, TERLAJAK KATA BADAN MERANA"...

ingat plak pepatah kata ni ye...

ntah laaa manusia ni...

diri kita skrg ni kenalah berjaga2...

ibu WaWa berkata...

memanglah kerana kata-kata, badan jadi binasa.

apapun sebagai manusia yang saling memaafi, apalah salahnya kita memaafkan dia. tambahan pula, dia sedang berbadan dua.

sedangkan nabi mengampunkan umatnya, inikan pula kita sebagai manusia biasa...

semoga Nor Azita menyesali apa yang telah berlaku...

Nia berkata...

Kie Yu: hehe,..bleh ke nk blanja?suka ni

Azzah: tu la,kita punya, tp boleh dibaca semua

Farra: sampai 10K tu yg terkejut tu

kak mas: kontroversi ni byk tak eloknya kan

ayu: kena treat FB kita bukan kawan2 kita aje yg baca kan

Hidayah: kata2 lg susah nk jaga dr penulisan kan

white rose: ini terlajak tekan butang share.

my.mastura berkata...

saya rasa, dia just ckp dgn kwn2 dia..biasa la..kita ngan kwn2 kita pon ckp kurang sopan gak..panggil org dgn gelaran la..apa la..tp, kwn2 kita paham kita mcm mana..cara kita berckp..diorg tau kita bergurau..org yg naikkan isu ni, tersentap lebih sbb bukan kwn dia kot

ana berkata...

tu la...harap2 benda ni leh setel, kesian dia. dia dh minta maaf ok la tu...buat apa nak pjgkan cete.

momguess berkata...

aku suka semua negeri!!!
sbb masing2 ada keistimewaan nye

Liza berkata...

husband liza tak tgk lagik nie, mesti dia emo kalau dia tau

mama zharfan berkata...

macam2 hal dgn FB :) :p

intan shafiqah berkata...

dia harus jadikan pengajaran terhadap hal yg berlaku ni...mOga dia x mengulangi kesilapan yg sama...

intan rasa, mOst ayt yg wt org pling marah, apabila dia menggunakan perkataan: Ya Allah, hinanya jb....perkataan Ya Allah tu bikin org semakin panas...pada asasnya, dia tidak sepatut nya menggunakan perkataan begitu...tapi, ap nk jadi...nasi dah jadi bubur...mOga dia sedar lepas ni...jgn dia marah2, maki2 belakang sudahlah..dia mengandung...tkut anak yg d kndung, yg menjadi mangsa..mengandung ni kena jga2....ayt xble kasar2...kita bawa satu amanah utk ke depan..jadi, hOpfully dia sedar n tulus dengan ap yg dia ucapkan tu...perkataan Ya Allah itu bukan main2...

btw, segala yg baik datang dari Allah dan segala yg tidak baik datang dari kita..wallahualam...

Nia berkata...

my mastura: rasanya betul juga tu, dengan kawan2 kita tak filter sangat, sebab diaorg kenal kita mcm mana kan

ana: tu la, bermaafan tu kan dianjurkan dalam Islam :)

kak guess: betul tu kak..semua pun ada tarikan, terutamanya bab makanan..hehe..(makan lagi!)

Liza: uii,..lebih baik jgn bagi dia tau kak.hehe

mama zharfan: FB ni memang..banyak kisah dah sekrg..hehe

intan shafiqah: harap jadikan pengajaran buat semua kan.

GreenLava berkata...

"terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya"
Pepatah ni terpakai untuk kedua-dua -yang dikutuk dan yang mengutuk. Kalau baca kat fan oage tu yang mengutuk lagi jauh terlajaknya :(

Sir Marcello berkata...

harap lepas nie takda lagi issue macam nie...sedey bila tengok orang kita maki memaki...

LuVidA^^ berkata...

sudah2 la kan..die pon da mtk maaf and sure sgt mnyesal..bia jd pengajaran kt sume org..lps ni jgn simply taip je status tu..pk dlu.. :)

mrsboan berkata...

tak sedap bila ada isu2 camni...sama2lah kita beringat ..dan sentiasa berdoa semoga kita org Islam/Melayu sentiasa bersatu dan takmo main kutuk2 lagikk...amin

nia...pasal jagung tu saya jwb dah..hehe..

chekna berkata...

dah nak jadi kan.. tu lah, dia pun mesti x expect benda ni jadi serius camni.. pe pun sendiri mau ingat la kan..

ellysha sofea zulkifli berkata...

b4 ckp pk kan lah baek buruk dulu.. ble da jd mcam neh kan ssh jd nye..
mmg la kite manusia neh xlari dr buat silap..tp kita blh kan b'fikir dgn waras dlm melakukan suatu hal..hrp sume neh akn jd iktibar kat sume org..