Isnin, 30 Ogos 2010

Amaran Untuk Blogger!

Aku perasan ada beberapa blog yang aku cuba masuk, keluar warning macam ni.


Ertinya ada diantara link yang diletakkan di blog tu, ada mempunyai malware virus. Jadi, sesiapa yang cuba masuk ke blog tersebut, akan dihalang. Bukan blog tu yang ada malware, tapi site yang di'link' kepadanya. Rasanya elok semua try buat macam ni:
1) Try masuk blog korang tanpa sign in (ertinya taip aje URL terus kat search box tu)
2) Kalau keluar notis macam ni, cuba tengok nama site yang anda link tu.
3) Remove buat sementara 'link' tersebut, sepatutnya blog korang dah boleh masuk kalau remove link terbabit.
4) Maklumkan kepada pemilik 'site' tersebut yang ada 'site' nya dah 'infected' oleh malware.

Kalau keluar notis macam ni, lebih haru


Ertinya site yang kita nak masuk tu dah ada malware. 
Boleh maklumkan pemilik site terbabit tentang ni.

P/S: Biasanya, siapa yang guna Google Chrome akan ada warning macam ni

Macam mana? Blog korang ada keluar warning macam tu tak?

22 ulasan:

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

hari tu yang badge geng blogger tak silap aku jd mcm tu.tp aku walaupun geng blogger tapi memang tak letak badge tu sebab terlupa add balik lepas remove dulu :p

syawalsimpsons berkata...

x da lak su punyer kuar cam2...mmmm...x pe la mungkin ada prob somewhere kot...

Jieda berkata...

salam..belum jumpa lagi blog yang bagi warning camtu.

Kie-yu berkata...

alhamdulilah R4T tak kena plak mcm ni sis
taktau la if org len msuk kena
stakat ni lom ada masalah lg :)

blog sis pun kie-yu msuk ok je ~

mamalieyna berkata...

nak try cek lah! tp mmg ada blog kengkwn yg tokleh view..internet terus hang! tp tak kuar notis camni pulak..nak try lah!

thanks for sharing!^_^

h4ni3 berkata...

blog ai ada tak? hehe
tp mmg perasan ada few blogs yg keluar camtu. esp yg ada link gengblogger..

ana berkata...

rasanya blog ana ok kot...ish risau pulak ada virus2 mcm ni...mcm mana nak elak ye?

Hidayah Ismawi berkata...

Nia, GengBlogger punya site pun takleh masuk sbb tu yer .. seram pulak.. rajin gak ping entry kat situ ..

MY LATEST ENTRY: Post Kampung Blues

eima berkata...

blum lagi la... klu aku bukak sendrik tak de plak .. klu buka org punya slalu le....

Hanz berkata...

Nia, thanks bagi tips ni..hari tu ada org kata mine ada malware tapi tadi buat, ok jer..before this pun ok jer..tapi me dah remove gengblogger.com & i notice clothdiapermalaysia.com ada malware..dah inform owner tapi frust gak sebab me join current contest dier tu...

mama zharfan berkata...

so far belum jumpa lg warning mcm ni ..scary tu

Farra Dhelina berkata...

alhmdlh sy pya takde..perasan jgk dlm mgu lepas ramai yg gtau pasal malware ni..

isabelle berkata...

alamak..takut lak i baca.
err..nia, mintak no.hp leh x? tlg email kat snowwybear@gmail.com.
buka apa,i ni buta IT. kang kalo terkena mcm ni, i x reti nak buat camna

fabulous.farah berkata...

ouh..tak de pulak termasuk kat blog yang ade sign ni

Syigim berkata...

scary la benda ni. camne bole jadi ye? i bukan paham sgt mende2 malware ni. tau2 je xleh masuk blog2 fav.

white rose berkata...

sy nak masuk blog kawan2 pun sama terjadi mcm tu...

xtau ape masalahnye yg sebenar...
masuk blog akak ok je...
ade blog org lain...

akak masuk blog sy ok tak?
ade tak kuar mcm 2?

gee ryder berkata...

i xde penah kena pulak

Nia berkata...

Ellis: a'ah, aku pun kena remove buat sementara nih..huhu

Su: certain2 blog aje ni Su..takpe.

Jieda: dengarnya kalau guna mozilla firefox, tak keluar warning gitu

Kie Yu: blog Kie Yu ni kira blog selamat ni..hehe

mamalieyna: ha, elok check, takut org tak dpt masuk blog kita..huhu

hanie: blog Hanie ok, bleh masuk..tapi tak leh komen..huwaa!! frust nih.

ana: kena selalu update antivirus kita. jadi dia boleh recognize virus2 baru

Hidayah: a'ah, tak tau malware dtg dari mana tu. kalau kita letak link gengblogger pun, blog kita yg org nak masuk dapat warning jgk.

eima: blog eima selamat tu ertinya..hehe

Hanz: maybe sbb Hanz tak guna google chrome kot, sbb tu tak keluar warning mcm tu. takpe, yg penting owner dia dah tau

mama Zharfan: memang scary, sbb tak tau impact virus tu pada pc kita

Farra: bagus tu kalau takde, takut infected ke pc kita kan

Belle: ha,..i dah email. tapi i pun tak pandai sgt tau Belle. buta it jgk ni..hehe

Fab Farah: waa,..best kalau gitu. takde limited nak masuk mana2.

Syigim: i pun tak sure mcm mane boleh infected kat blog2 tu, tapi yg i pernah dgr, setiap hari mmg ade aje virus baru akn muncul

white rose: akak masuk blog ko ok. akak rasa member2 tu dah link dengan blog yg ada virus kot

ibu_Arifa berkata...

ooo..yerker.. tak pernah jumpa lagi warning mc ni.

thanks kak Nia bgtau.

ibu WaWa berkata...

tak perasan pulak akak.
thanks Nia sebab beri info ni.

semakin canggih alam siber ni semakin banyak masalah yang timbul. jangan sampai merosakkan komputer kita harap2nya.

Nia berkata...

gee: kalau tak kena tu, untung tu gee..hehe

ibu arifa: bergantung pada search engine kita juga tau

ibu Wawa: kalau rosak komputer, menangis saya kak..huhu

ermayana a.k.a mrs mahzan berkata...

salam info bagus ni..td bw jumpa byk sgt blog yg kena detected malware nih,nak try check blog sendiri plak la...follow you...maklum la i ni buta IT...hehe