Sabtu, 3 Julai 2010

Tutorial : Diasable Right Click

Nak disable right click sebab tak suka orang grab ape2 dari blog korang?

1) Pilih Design>Add a Gadget


2) Pilih HTML/JavaScript

                           

3) Copy coding kat bawah ni

<script language="JavaScript">
<!--

//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com

var message="FUNCTION DISABLE!";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>

4) Paste kat situ

Tekan 'Save'

5) Lepas tu kalau ada orang tekan 'right click' dekat blog korang, dia akan keluar macam ni

                             

Perkataan 'finction disable' tu boleh ditukar kepada perkataan lain kalau korang ubah dekat coding tu. Tukar la 'saya suka makan ayam' ke? haha..

Tapi, harus diingat

1) Orang masih boleh copy dari blog kita dengan Ctrl+C
2) Atau print screen

Sebab tu aku tak letak pun, malas la. 

Coding, credit to Dynamic Drive

7 ulasan:

Wan Perlis berkata...

nnt org lain x leh copi entri kita..untuk wp xda ke

Farra Dhelina berkata...

haha sama lah sy pon mls nk letak, sbb org still lgi blh copy..

☻UsaGi NaNa☻ berkata...

ala...sharing kn caring..hihi...sy pon ingt nk letk..tp pk2 blek..never mind..tp blog lg 1 nk letk..coz tuh memg xde nk copy2 nye la..huhuh~10Q

Liza berkata...

liza tak kisah, nak copy pun copylah, sebab apa yg liza publish pun bukan benda private

Kie-yu berkata...

heee~
ade kelebihan n keburukannya tersendiri
so depends la nk letak or tak kan?

Hidayah Ismawi berkata...

Hopefully ppl don't copy from my blog .. tulah ..lagi kita buat cara .. mesti ada cara nak bypass jugak

fndrocka berkata...

kekadang sakit hati gak..sebab kadang aku nak right klik sebab nak open new tab/new window...last2 tuan blog bubuh warning yang keji.hoho