Isnin, 19 Julai 2010

Suka-suka selongkar beg orang nih

Ha, buat ape ni Diha? Siap pakai beg sekolah lagi ni?


Selongkar lagi?

Ooo..cari buku tulis dengan pen rupanya.

Pandai menulis ke Diha ni?

Boleh la, hasilnya conteng-conteng aje..hieee

Rasanya Diha ni dah excited nak pegi sekolah kot? Tapi baru nak masuk 2 tahun, nak masuk sekolah macam mana? 

Umur berapa yang sesuai untuk mengajar anak-anak?Ilmu agama (eg:mengaji) dan akademik (eg: membaca, mengira)?

21 ulasan:

mamalieyna berkata...

herm..bagus2x..minat dh ada tu..^_^...tp kite pun taktau bila umur sesuai utk ajar mengajar, rasanya if dia dh bersedia, bolehla ajar...janji dia dh pandai bercakap! ^_^

::Mamalyna:: berkata...

lyna pun skang, suka menconteng dan menulis...

Sharinginfoz berkata...

memang mempunyai keinginan yang tinggi untuk mengetahui sesuatu kan

Coffee with nuffies

Tanpa Nama berkata...

emmm...kt tmpat me kan nia..umor 3 bln dah bole anto utk perkembangan minda...kalo yg ngaji..2 taun pon dh ade..emmm

mrsboan berkata...

bagi saya 3 thn masa sesuai utk mengaji, kenal ABC ke..4 thn boleh membaca dan mengira...tapi tahap kemahuan bdk2 mmg beza2..

kidal yer?

ajjah berkata...

kalau dia nak tulis just let her be.. bukan ada class for small kids to play n learn ke..?

btw, i dah buat tie rack tutorial for you.. sila tengok kat sini okay?

syawalsimpsons berkata...

x pe la ada minat g sekolah...kn la pupuk slaloo erk...huuhuhhu

[-suziey-] berkata...

waaa pndai nya memunggah..hiks..comel btl beg skolah diha..

nk ajo sume tu kna mula dr budak..2 thun tu dh bole dh..sbb bdk cpt absorb..even dorang xtau ape mkna tp biar dorang hafal dulu,..nnti lama2 dornag akn paham

Nurzairul Isma berkata...

nia, umo mcm ni dah boleh ajar kenal huruf.. beli flash card or foam a,b,c tu(ade jual di tesco or mane2 supermarket)tu...beli yg colourful..bdk2 cepat belajar.. anak saya Danish dulu belum 2 tahun dia dah kenal huruf dan nombor 1-9.. alhamdulilah..

Sumijelly berkata...

x kisah umur Nia..kalu seseorang tu boleh terima seawal 2 tahun pun ok apa...

sumi nanti si Iskandar umur 4 tahun nak htr dia ke PASTI...

x perla..biar dia belajar sikit2.. lelama ok la kot..hehehe

anak buah sumi yg umur 7 thn lagi terror... membaca kurang..tp mengaji laju...

ikut perkembangan anak2 jugak...

Sumijelly.com

fabulous.farah berkata...

huhu..takde pengalaman..tapi pernah baca dari baby dah boleh ajar.mula-mula pasang cd dulu bia die belajar mendengar. bila dia besar nanti dia ikut la.huhuhu

Hidayah Ismawi berkata...

For me, I think the best age to start is the age that they start to show interest..hehe.. no need to force it..kids need to be kids.. but at least introduce them to the concept of learning.. and love of knowledge :)

MY LATEST ENTRY: Even Mondays are great!

Cikgu ILi berkata...

Oooo Diha ni kidal rupanya...kreatif nih..sebab dia kidal.

Nadiah Sidek berkata...

hobi diha sama dgn safiyyah..suka selongkar2 beg. pantang beg terbuka. mujur dia tak reti bkk zip lg. agak selamat la di situ..eheh

Farah Y berkata...

Hihi comel je dah semangat nak masuk sekolah!

isabelle berkata...

kalo ikut betul2...umur 5,6 la.
tapi kita mesti gelabah tgk org hntr anak awal2. mesti terpengaruh jugak.

white rose berkata...

wah,wah...diha...
kecik2 dah pandai ye...

saya xde anak lagi...
tapi berdasarkan perkembangan anak2 buah sy...

didikan awal adalah agama...(bernyanyi lagu huruf2 hijaiyah/nasyid/zikir)
then membentuk jari jemari dia dgn seni (lukisan/mewarna)...

pandangan org berbeza2...

Liza berkata...

kids ada tahap yg berbeza2, anak liza yg sulungm umur 3 tahun she can read already, but my son, start only bila dia 6 tahun...she will master this at her own pace...Insyallah

Nia berkata...

Mamalieyna: ha, betul, saya pun rasa kena tunggu dia pandai cakap kan

Mama Lyna: Menconteng & menulis pun kira perkembangan yang baik kan

Sharinginfoz : little explorer la tu,..hehe

Tanpa Nama: owh, 2 tahun dah boleh ke?

mrs.boan: 3 tahun? haa,..tahun dpn aje tuh..hehe

azzah: oo, macam kumon tu ke?

syawalsimpsons:mak kena selalu bg galakan la ni..hehe

suziey: rasanya i kena cari yang sesuai untuk Diha, setakat ni CD dia tak mau tgk sgt..huhu

Nurzairul Isma: ha,..ada terfikir juga nak beli flash card mcm tu, takpe2 nanti kita cari.

Sumi: ikut anak kita punya respon pada pembelajaran jgk kan

Farah: CD kalau dengar lagu, dia ok. kalau nak tengok kat tv,..hmm,..dia tak mau

Hidayah: hmm,..memang pn, kids will always be kids. walaupun diaorg kuat main, kalau belajar cpt lekat kan.

Cikgu ILi: psst,..kidal mcm emaknya.

Nadiah: Madihah dh pandai bukak
zip..huhu

Farah Y : Ada comel mcm maknya?*nada perasan*..hehe

Belle: mmg betul pun Belle, cuak jgk woo

white rose: ha, takpe, kalau observe anak2 buah ni, boleh dapat ilmu jgk kan.

mama_umar_maryam berkata...

betul tu nia, rmi dah jwb, pd zt bkn soal umur bile nk stat,ikut pd budak tu..wpon diorg main2,itu ttp proses bljr namenye kan,klu tnye zt better start dgn ilmu mengenal Allah dulu,insyaAllah ilmu2 lain senang je die nk absorb =)

Nadine berkata...

Salam kenal :)

I rasa Diha yg comel ni mmg excited nak pegi skolah :) My son yg umur 18 months pun dh pandai mintak beg skolah and suka sgt conteng buku. Dia ade nampak sape2 pegi school tak? Mcm my son dia excited lepas tgk anak neighbour next door pegi skolah pagi2..

Agreed with the comment above. You ajar je Diha. Dia pay attention ke main2 ke, biar je. Someday u'll be surprised by the response u get. Mcm anak I, kitaorg ajar dia 3 bahasa since baby. In the end, dia akan ckp ikut bahasa yg dia suka. Kadang2 dia tukar2, which means dia paham sume bahasa, cuma dia akan pilih je mana dia nak guna. Happy teaching to u, all the best!!

ps: sori comment terpanjang plak. Hihi..