Selasa, 13 Julai 2010

Muslimah Kecil

Madihah sebelum ni sangat susah nak dipakaikan apa-apa dekat kepala. Topi, telekung, tudung semua dia tarik. Tiba-tiba nak pulak dia pakai inner untuk 'shawl' ni.


Buat muka serius

Ini muka ceria pulak
OK tak kalau anak umur 2 tahun dilatih dengan tudung-tudung kecik? Aku suka, comel sangat. Lagipun nak latih sejak awal tutup aurat. Tapi, ada yang berpendapat tak payah dulu, kesian kat budak tu, panas?

Apa pendapat korang, ok tak kalau time yang sesuai (macam raya ke?) aku pakaikan Diha tudung? Ke tak sesuai?


Source: Oh islam


**Baru lepas singgah blog kak Ros, kebetulan dia pun ada buat entry pasal baby pakai tudung..hehe

21 ulasan:

mamalieyna berkata...

herm..kita takde baby girl...tp kalau ikut hajat dihati ni, kalau ada babygirl nk la anak kite bertudung, tp takde awal sgt kot..around 2,3 tahun ok la..

mamalieyna berkata...

sopan je madihah.. ^_^

Ain berkata...

chumelllll.....hehehe...

bukan senang sebenarnya nak train anak2 untuk bertudung....

simple thing ain rasa kita pakaikan bila dia suka, bila dia rasa tak selesa atau nak bukak tudung tue, kita biarkan jer....

usaha dekatkan anak2 dengan tudung jugak perlu berterusan, lama2 nanti mesti dia nak pakai....

Nadiah Sidek berkata...

gmbr 1st tu mcm makcik2 pun ada..hee. gmbr last tu comel! sama la mcm safiyyah..tak suka letak apa2 atas kepala. setakat headband ok. topi mmg takmo langsung. tu pun bila dah kat luar baru blh pakaikan dia headband, kalau tak cepat je dia nak buang..huhu..

pendpt kite (sama je mcm kite tulis komen kat blog kak ros)...takpe ajar anak ms ni tapi jgn dipaksa la. lain la bila dia dah sampai tahap wajib tutup aurat..yg tu mmg takleh kompromi la

Kie-yu berkata...

sgt sesuai pakaikan bila nk kua uma
latih dari kecik nnt dah besa dia da biasa kak
tp sblm pakaikan kena la bg dia fhm dulu
bdk2 kn cpt terima ilmu baru ;)

Lady of Leisure berkata...

comelnya dia pakai tudung hehehe.. nampak ayu gitu..
:)

[-suziey-] berkata...

hmmm dh bole mula ajar la..kuar tu pakai kan tudung..tp jgn paksa ..klu dia rs panas buka je la..means slowly..dont push her harder..

chekna berkata...

3rd pic tu cute sgt... kalo nak ajar dari kecik2 pun ok, tp kalo boleh biarlah bg dia paham dulu....

Marina Fazzly berkata...

ish! org rimas bila tengok budak2 pakai tudung, dorang suke pakai kejap je..pastu campak ntah mana2..=)

Nurzairul Isma berkata...

comel nye diha...

DrSinga berkata...

besau nya mata!!!
:)
macam maknya??

mama_umar_maryam berkata...

bb girl klu pki tudung mmg sgt kiut, depend la ikut keselesaan anak tu, ok je kenlkn tudung kt diorg at early stage ;)

ijat_asni berkata...

sgt comel~

isabelle berkata...

comelnya diha..
makin gedix la aunty nak babygirl

mrsboan berkata...

comel sgt...ok gak raya nanti bg yg ceria2 punya, budak2 biasa kejap nak kejap xnak...x pe la bila dia nak..pakaikan, bila dia xnak..bukak...tapi kalo 2thn mmg kena spare 1 atleast masa raya...coz bila dia tgk sume org pakai..sure dia minta..

kak mas berkata...

alalala.. comeynya diha pakai tudung. akak paling suka tgk anak2 kecik pakai tudung. cute giler.. bole jer kita train anak2 ni dari awal kan. asalkan diorang selesa.. :)

Hidayah Ismawi berkata...

so sweet...Aishah also likes to wear her tudung.. but I don't force her .. she understands that it is good to wear it.. at her age I think that is enough :)

MY LATEST ENTRY: “Kenduri sotong” @ Syed Ali with World Cup 2010 Finals Replay

Farah Y berkata...

Comelnya gambar ceria tu!!

melayuangkat berkata...

Nomelllllllnya Diha...

Liza berkata...

sgt cute...geram!!!

white rose berkata...

jgn tggu dia besar baru nak ajar...
anak2 buah saya, umur stahun je saya dah belikan dorang tudung...

(nseb baik anak buah girl ade 5 je, kalo tak bangkrap laaa)