Sabtu, 17 Julai 2010

Exchange Link

Aku perasan ada sesetengah rakan blogger yang dah mula menggunakan kaedah 'directory' untuk letakkan link kawan-kawan yang lain. Sebenarnya ada banyak kebaikkan dengan buat 'directory' macam ni. Antaranya:

1) Tempat yang khusus untuk semua link ke blog kawan-kawan. Takde la sekadar side bar semata-mata.
2) Boleh mempercepatkan loading time untuk blog kita (eh, betul tak ni?)
3) Memudahkan blogger lain yang nak blog walking. Boleh pegi aje kat directory kita dan mulakan operasi.
4) Boleh mengurangkan 'item' dekat side bar.

Ini link blog dekat side bar aku sekarang.



Aku tengah consider nak buat 'directory' jugak ni. Tapi aku nak tau pendapat semua pembaca blog aku ni. Korang setuju tak kalau aku letak link korang dalam directory?

Sementara itu, sesiapa yang nak exchange link dengan blog Baby & Me ni (atau dah letak link aku, tapi aku tak perasan dan belum letak link diaorang, maaf ya), boleh tinggalkan blog URL kat ruangan komen. Aku sebenarnya naik 'malu' kalau pegi kat blog kawan lain dan tengok ada link aku kat situ tapi aku tak link balik. Macam lupa diri aje rasanya weh.

10 ulasan:

Mama Hanim berkata...

Saya lbh suka letak kt side bar je.. senang nk terjah blog kengkawan..

oooppss, thanks sbb ada picca link saya utk n3 ni..hehe..

Farah . 5577 berkata...

rs ok sgt...
farah mmg dh buat blog directory, satu lg sbb wordpress susah nak buat feed utk setiap link, jd tu yg lg senang buat kat blogspot.
blog nia dah lama ada dlm list farah.. :D

kakyong berkata...

nia,
kalo dah ade ratus2 link blog kawan2 memang elok asingkan.. cam kakyong dulu la..

Hidayah Ismawi berkata...

Hmm..good idea gak buat directory ni .. but am not sure a while back ada baca something about deadlinks (I think) and mentioned that it wasn't good if the links were not on the main page (tak ingat not good for what - but somethin to do with google page rank).. waktu tu baru sgt blogging..satu benda pun tak faham..

Kie-yu berkata...

directory is a gud idea la sis
sngkan semua pihak ekceli

blog yg ada kt bloglist R4T tu semua yg terpilih
kalau ada tu mknenye adalah perkara yg buat Kie-yu ske pada blog tu
n 1 of them is ur blog
msuk dlm bloglist 'mesti singgah'
Kie-yu akan msuk if ada updates baru :D

Lady of Leisure berkata...

lady buat jugak link ni...
:)

Nia berkata...

Mama Hanim : Owh,..dapat publisiti ya? ur welcome dear

Farah : oo, kita letak badge Farah kat blog..kira link jugak tak? hehe

kak yong: a'ah, kak yong punya kawan memang ramai, kalau directory lebih mudah kan

Hidayah: thanks for the info dear, nak kena check ni

Kie-yu: kena add ur link immediately ni, thanks dear

Lady : thanks dear

Ain berkata...

elok ada directory kalau link kengkawan dah cecah seratus lebih...

boleh ringankan loading blog kita...

isabelle berkata...

sukaaa...
dulu i pun ada buat, tapi mcm x updated betul2 la..so, i delete.

Nia berkata...

Ain: Ha, mmg boleh kurangkan loading time ye? bagus2..hehe

Belle: Susah nak update ye Belle.