Sabtu, 12 Jun 2010

Sarapan macam raja

Sebelum aku kahwin, memang tak pernah sampai Terengganu, jadi aku cuma tau cara pemakanan kat Terengganu ni lepas kahwin. Kat sini sarapan paginya berat.

                                                          Pulut dengan kelapa ni ok lagi.


                                                                   Nasi minyak ni berat woo..

Sebenarnya pagi-pagi memang patut makan lebih berbanding tengahari pun. Tapi, aku bantai, pagi dengan tengahari pun ambik makanan berat aje. (sebab tu la badan aku pun berat)


Ha, ni favourite aku sejak kahwin dengan orang Ganu ni.

SATE IKAN!

Suami aku kata, masa dia kecik-kecik dulu dia suka makan sate ikan ni. Kat Ganu senang nak cari orang jual benda ni, dia jual atas motor je.
Isk,..terasa lapar pulak aku malam-malam ni.

Apa makanan yang susah nak cari kat KL/Selangor, tapi korang suka?

12 ulasan:

Kancilbiru berkata...

itu lokcing pun feveret ku...huhu...yer mmg susah nak dapat kat sini...

Liza berkata...

dekat pantai timur bfast mmg heavy, suka makan keropok losong, kat kl keropok dia kurang ikan rasa tepung jer

Farah berkata...

hehe ni yang terasa nak balik terengganu ni.

kg husband nia kat mane?

kak mas berkata...

pepagi mkn nasi myk..?? boleh tmbh kg byk dok tenggnu mcm ni :)

isabelle berkata...

pasembor best yang ada kentang dan bukan cucur kelapa yg bodo tu je.kat pdg kota byk la.

tapi kalo ke kuantan, i akan lajak ke kemamang cari sata.hehe

Hidayah Ismawi berkata...

Nak sate ikan !!!! :) Dulu waktu kecik2 kat kampung (Kelantan), tiap2 hari mesti beli..dgn sos pedas/manis dia.. uhuhu.. rindunya..

Kita miss makan ikan bakar yg sedap mcm kat Kuantan.. and seafood yg dashyat mcm kat sabah .. and nasi berlauk yg best utk breakfast cam kat kelantan...

isy..lapa lah pulak..

Wan Anie berkata...

makan pagi kat kg memang best2,

antara yg saya suka;
1. pulut dengan sambal ikan
2. laksam (ni susah nak cari kat kl/selangor) yg sedap dan lebih terasa kuah ikan
3. Nasi himpit kuah kacang dan sate 3 btg rm1.50
4. tepung bungkus
5. sata ikan (kat sini terasa kelapa jer...)
6. akok dan baulu nisan (yg color gelap tuh)

banyak sangat ni nak list... bule wat satu entry ni :D

fabulous.farah berkata...

saya suka..ni mkanan bila balik sekolah..kat kelantan panggil lokceng..die ade 2 sos. sos manis ngan soso pedas. nyum2

iEfa berkata...

best nyer duk balik ganu...mee suke klo brekfes nasik air dier..bubur nasik ngan sup...penah duk situ smggu..mase ma sist wat kpli :D

Lelord berkata...

x penah dengar sate ikan...
nasik air penah mkn...hahahaha 1st time mmg jakun. ingat kan pe la nasik air..ropanya ala2 bubur

Mommyyus berkata...

bestnye makan-makan..kalau kat Kl susah mak cari sata ikan. kalau ade pun kelapa je lebih..betul cakap Wan Anie.

Damia Aleesya & Damia Ayunie berkata...

sate ikan tu kat kelantan panggil lokcing...tapi ayu tak pernah makan sebab yg jual atas motor tu org siam...huhuhu ader org kata sate tu buat drp biawak..org kata yer...