Sabtu, 5 Jun 2010

Mengandung Lagi

Aku tahu masanya akan sampai juga nanti. 
Cepat dengan lambat aje bezanya.
Diha pun dah nak masuk 2 tahun 1 December ni..

Credit to : Andrea from associated content

Aku tau dah sampai masanya orang mula bertanya,
*
*
*
Nia, bila ko nak pregnant lagi?

Ini semua rezeki dari Allah, kalau Dia beri, insya Allah ada la nanti. Pada aku dah dapat Diha ni lepas miscarriage dulu pun aku sangat-sangat bersyukur.

Sebenarnya, tak salah orang bertanya, tapi bila ramai sangat orang bertanya, akan mendatangkan stress kepada pihak yang di tanya.

Contoh :

1) Masa aku belum kahwin : Semua tanya bila aku nak kahwin?
2) Bila dah kahwin : Tanya bila aku nak ada anak?
3) Bila dah ada anak: Tanya bila nak tambah lagi satu?
4) Bila anak dah besar : Bila nak ada menantu?
5) Dan seterusnya.....


Aku sangat faham, sebab aku dulu consider takde la cepat sangat kahwin atau dapat anak, jadi aku pun lalui la semua soalan-soalan tu.

Pendekatan paling senang, kita jangan stress! Orang yang bertanya tu ambil berat pasal kita sebenarnya, kita jawab soalan tu dengan senyuman (nak sengih pun bleh) sambil jawab, insya Allah kalau ada rezeki nanti...hehe..

Korang pulak, ada kaedah lain tak yang lagi sesuai?


P/S : Aku tak pregnant yek

24 ulasan:

Wan Anie berkata...

ingatkan betul2 tadi... wat suspen jer...

masa itu akan datang bila waktunya yang terbaik tiba, alahai... diha tu blum 2 tahun lagi... rileks lar dulu, nanti dah 2 capek :D

mama tisya berkata...

mulut org mmg tk reti dr bertnye...kita tk kisah org nk tnye tp kalo asyik2 tnye mcm stress jugak la kn..tp tkmo pk sgt..smua tu rezeki masing2..lmbt & cpt je...kalo org yg tkde ank dh lama kawin lg stress inikn kita yg dh ada ank kn...

tp i ada sorg kwn sek menengah,asal cal je sure tnye "sorg lg ke..tkde penambahan...?" mcm tkde soklan lain..mentang2 ler die tiap2 thn beranak...rezeki masing2 la kn

isabelle berkata...

kalao mulut tgh baik, jwb la mcm u senaraikan tu.
kalo tgh mulut jahat.. "lps ni nak tanya bila nak bercerai pulak ke?"

hehehe. *ok, i mmg jahat*

firahadifa berkata...

ha,ah .. mmg tension gak bile org tanya cam tu ... especially bile ramai geng yg sama level kawen ngan kite dah menambah 2 . tapi i jawab senang je , belum rezeki lagi...

~ Sall berkata...

sesuai la sesgt pendapat ko tu. Tang org yg bertanya tu, xsemestinya dia ambil berat, mungkin menyindir atau bangga ngan kelebihan dirinye kan. Tapi, apa yang kita harus latihkan ialah melatihkan diri kita berfikiran positif bukan berfikiran negetif ye.

Bella berkata...

Org selalu guna soalan2 tu sbb kdg2 dorg ni pun bukannya ada modal nak cakap apa.. kalau nak cakap pasal ekonomi ke, politik ke, bukan semua org boleh handle topik2 gitu.. so, itu jela soalan2 plg senang.. n kita pun berila jawapan yg senang jugak - "Insya'Allah"... ;)

Hidayah Ismawi berkata...

wah! Congrats! May Allah keep you and the baby well :)

toughcookie berkata...

ada orang memang ambik berat, ada orang pulak jenis yang tak fikir sebelum bertanya (macam i kadang2 hehe) dan ada pulak yang kaki nyebok. apa2 pun, senyuman sebagai jawapan adalah jawapan yang paling mujarab rasanya :)

Syigim berkata...

nia, i penah baca joke; "i hate it when during weddings, old ppl poke me and say 'u r next'. they stop doing that when i said the same thing to them during funerals.."

haha. of course xla kita nk praktikkan joke ni. saje utk gelak2 ye nia......hihihi..

Cery berkata...

biasalah tu...adat...saya pun takde rezeki lagi..skrg anak dah 4thn..dah pandai mintak adik..sy kata ..faiz doalah kalau nak adik..hari2 rajin dia doa

Damia Aleesya & Damia Ayunie berkata...

sokong pendapat nia...jangan anggap terlalu stress...kadang2 bila org bertanya tu maksudnya, org tu memang alert pasal kita....

nadnye berkata...

ingatkan mengandung lagi hehehe... cakap kan diaorang yang tanya, semua tu rezeki Allah kita hanya berusaha jea,
my bro yang tak kawin pun lemas orang tanya, kitaorang tak tanya pun..
last2 dia jawab takde orang pinang dia.. hehehe

ICA berkata...

Ehhhhh terconfuse..betoi pregnant ke tidak ni...(bertanya lagi hehehe..)

Nia - ica dah lalui bab-bab org dok tanya pasai nak ada baby ni dah lama sangat...so dah pakar dlm senyum ala-ala kucing tu...sampai sekarang ni kalau senyum melekat gaya yg sama...boleh tak mcm tuuuu...

have a good wkend yaaaa

gee ryder berkata...

baru nk msuk 2thn ok lg tu..
ingtkan pregnant td hehe

Nia berkata...

Wan Anie: Betul tu, insya Allah byk lagi masa.

mama Tisya: uii,..ada jgk member saya yang mcm ni..stress woo

Belle: haha,..tu jawapan bg makan dalam tuh..

Afidah: I pun sama, member dah ramai masuk 2nd round

Sall: bab perli tu, kita jangan layan sgt kan

Bella: Betul jugak, kadang2 sekadar nak buka perbualan kan

Hidayah: i tak pregnant la dear

Juan: Tu la, sengih jek, senang. krg kita salah jawab, kes pulak.hehe

Syigim: LOL! I pernah dengar jugak joke tu. tapi tak mungkin ada yg sanggup buat..haha

Cery: Takpe, rezeki ni di tangan Allah kan.

Ayu: Betul, anggap orang peka psl kita kan.

Nad: Takde org pinang? haha..nice one!

Ica: Haha,..tak pregnant la yang..

Gee ryder: tu la,..baru 2 tahun kan,..lek dulu..hehe

Intan berkata...

Laaa Intan pon mati2 kelam kabut masuk blog Nia ingatkan Nia peknen...nak wish TAHNIAH :D

Samalah dengan Intan, lepas miscarriage baru dapat Arissa and mmg syukur sangat2.

Dapat atau tidak 2nd ke 3rd one ke kita just "usaha" and tawakal...kalo ada rezeki ada lah kalo takde then sorang tu pon dah memadai untuk kami berdua :D

Kita mampu merancang hanya Tuhan menentukan...hee hee...petikan lagu siap tu...ahaks :D

Lily berkata...

saya terkejut tgk post title akak

of course, terkejut in a good way, like 'oh really? Yay!'

bukan 'haaaaa oh no!'

ibu_Arifa berkata...

huh! ingatkan Nia prggy td..huhuhu.. tajuk gempak tul.
hehehe

My Written Thoughts.. berkata...

ko nih, wat suspen jek.. aku dah hepi giler baca tajuk ko ditambah lg pregnancy test tuhhh.. dah pk nak tepun ko dr sini..

hehehe..

kakyong berkata...

Nia,
rezeki tu Allah yang tentukan..
tunggu Nia besar sikit pun okay..
umur muda lagi, jarak anak 2 tahun lebih is the best..
lagipun semua ni Allah lebih tahu apa yg terbaik utk kita..
mcm kakyong ni anak rapat2 pun org bercakap...
tp pd kakyong, ini lah yg terbaik.. sbb kakyong kahwin pun umur dah 30+ , so Allah knows what best for us...
kalo nak ikut ckp org, memang tak daya...

Kancilbiru berkata...

sy pun berdoa supaya sy ada rezeki tu cepat sikit...huhuhu

ravishingpeacock berkata...

ingt pregnant td huhu suspen tol

Liza berkata...

baru nak komen congrats. anyway, biasalah mulut org, ada je nak komen. k liza punyer favourite comment skrg...takkan 3 jer anak...(jawapan dlm hati, sukalah!)

Little Mama™ berkata...

nia, teruskan berusaha dengan gigih! ;)