Rabu, 16 Jun 2010

Apa destinasi bulan madu pilihan anda?

Aku teringat masa kami ada rezeki ke Bali lebih 3 tahun dulu, bila terjumpa balik gambar-gambar ni.

Ini kat Malaysia pun ada, aku masih mencari kerajinan untuk cuba buat

Barongan yang famous di Bali

Ini jenis-jenis teh di ladang teh Bali

Sebenarnya, Bali tak banyak beza dengan kita. Apa yang ada di sana, hampir semua ada di sini. Kecuali kuil-kuil Hindu tu la, rasanya susah sikit nak cari kat Malaysia ni.

Batik pun ada juga di Bali, tapi aku lebih prefer batik kita.

Tapi, yang agak susah di sana nak cari makanan yang betul-betul halal sebab majoriti di sana bukan beragama Islam. B**i pusing dijual merata-rata macam kita jual ayam golek kat sini. Hehe..

Apa yang haru masa kami nak makan malam satu hari tu, kami mintak makanan yang takde unsur-unsur ayam dan daging. Pelayan tu boleh tanya pulak,..

"B**i biasa ngak?"

Patutnya ada ayam, aku mintak tukar ikan..takut tak sembelih..hehe

aku yang kepoh ni, dengan panik terus cakap,.."Eh, jangan!! Saya mau ikan saja!!"

Seumur hidup aku tak pernah ada orang offer makan benda tu..haha..tu yang panik lebey tu..

Teringin nak bercuti la..apa destinasi cuti pilihan korang?

18 ulasan:

my.mastura berkata...

saya suka dlm Malaysia je..x der masalah currency, makanan...

tp, mana tau, insyaAllah ada rezeki, ke obesi plak...tingin nk gi gold coast sebenarnyer..tp, maklum le..mahal!

ajjah berkata...

road trip kat europe.. bukan impian i, impian dia.. mine will be, beach holiday with loadsssss of snorkeling.. bestnye

Hazzy Ishak berkata...

bos cakap kat bali susah skit nak cari makanan halal
bukan semua tempat ada

Wan Anie berkata...

dulu2 masa blum ada anak banyak ke pulau2... suka dengan aktiviti laut, tapi dah ada family besar ni nak ke tempat yg anak2 suka... gold coast atau hk disneyland pun ok

Kancilbiru berkata...

nak pegi pulau...tak kisah la pulau apa pun....jgn pulau pinang dah ler..:P

:: m.u.n.i.r.a :: berkata...

nakgi scuba amek lesen..huhuhuhu!
hari tu dah terlepas peluang!huhuhu

isabelle berkata...

woh!apa kebangang benau waiter tu?i bet masa tu u pakai tudung kan?

anyway, kalo i..i suka open sea for snorkeling. tapi err... pantai kan panas. pi high lands je la...

mariaariffbaby.com berkata...

my dream venue : Disneyland
misti besh kan!tapi mahalkan...

so..for time being..plan p Universal Studio kat spore dulu (sebab dekat ngan jb)
=D

fabulous.farah berkata...

ouh...farah xhoneymoon lagi.hahaha

gee ryder berkata...

i teringin nk gi bali la sbb i xpnh gi lagi hehe..tp hubby plan nk gi hk disneyland sbb dh ada anak ni kan, bwk tmpt bebudakla bg dia sonok :)

DrSinga berkata...

erk!!!!
geli dengar waiter tu tanya....

sue berkata...

wahhhhh... lama tak jenguk. dah ader header baru!

Mommyyus berkata...

bestnye jalan2 Bali..tapi tulah susah ek nak cari makanan halal. Kite berangan nak pergi Disneyland! Seronok nye dapat main... tapi tunggu duit 7 anak2 besar sikit. baru syok..xdelah dok berdukung je.

Liza berkata...

liza tringin nak gi umrah dgn husband, Insyallah kalau ada rezeki

lydzar berkata...

mak aii! ada ka offer B***..dia ingat local sane kot eh

saya teringin p bandung. kawan2 dh berpusu-pusu kesana. saya masih ketinggalan

mama_umar_maryam berkata...

tanye me..hihi..list mmg pjgg nih..aisehh mau tanye lg waiter tu ..agak2nye mmg daging tu feveret dish kt sane,,haih

mama zharfan berkata...

wah..me tak pernah sampai bali...last year me dpt hadiah contest trip to bali, me tukar jd trip ke langkawi :p

Linglung berkata...

kalau dlm malaysia gua prefer pergi pulau. spt perhentian, Redang, kapas dan Tioman..

kalau luar negara..entah..ikut bajet la kot...keh keh keh