Selasa, 8 Jun 2010

Aku takut itu penyakit jantung

Aku perasan yang aku kerap semput dan selalu terasa macam tak selesa bahagian esofogus. Macam ada makanan tak hadam pun ada.

Aku pergi check di klinik hari ni. Doktor kata kalau aku pernah gastrik (masa sekolah rendah dulu aku 'suka' kena gastrik), kemungkinan asid tu yang naik ke tekak dan menyebabkan rasa tak selesa aku tu.
Source : Here

Sekali bila doktor check heart beat, guna stetoskop (betul ke ejaan aku ni?), lama dia dengar heart beat aku
(aku dah rasa tak best, sebab dia macam terdengar something aje)

Source : Here

Sekali betul, doktor kata heart beat aku tak serentak. Macam yang sebelah lagi tu tutup kebih lambat dari yang satu lagi. Patut tutup serentak. Dia takut jantung aku problem.

Aku pun kena buat ECG..adoi,...duit tuh!

Masa buat ECG tu, aku teringat Allah aje. Isk...aku tak mau akhiri hidup aku dengan penyakit, amal ibadat pun tak cukup lagi..(ha, itu la, bila dah macam ni, baru tau nak takut, kalau tak huhu, haha aje). Dekat luar tu aku dengar Diha asyik panggil-panggil aku..."mak...mak"..adoi, sempat ke aku nak tengok Diha membesar? Macam-macam aku fikir.

Yang paling tak boleh blah, aku boleh fikir, adoi,..blog aku baru aje buat template cantik2,..isk..

Aku tahu aku memang hampeh sebab fikir macam tu. Patut ingat Allah banyak-banyak, Dia aje yang boleh bantu. Tapi aku teringat blog tu kejap aje, betul!

Bila dah dapat result, Alhamdulillah, doktor kata itu fisiologi(betul ke aku eja ni), bukan masalah jantung. Dia kata ada orang yang memang jantungnya jenis macam tu. Aku rasa, Diha pun sama macam aku sebab tahun lepas doktor pun ada detect bunyi tambahan pada jantung dia, kami dah check specialist, alhamdulillah bukan masalah jantung. Jadi, mungkin masalah kami sama, genetik la kot.


Syukur Alhamdulillah. Kita sama-sama persiapkan diri ya! Insya Allah!

7 ulasan:

chugie berkata...

ish nia ni, dalam sakit2 tu sempat lagi teringat kat blog??

hope nia x de pape k..

fabulous.farah berkata...

alhamdulillah semua ok..memang takut kan kalau melibatkan jantung ni

Kancilbiru berkata...

uiii suspen gak bunyi nye...takut kan..mintak2 dijauhkan penyakit merbahaya tu...

Damia Aleesya & Damia Ayunie berkata...

alhamdulilah....nasib baik bukan penyakit kronik....ingatan utk kita sama2...jagalah kesihatan utk keluarga tersayang...

isabelle berkata...

alhamdulilah bukan sakit jantung rupanya.
hmmm... jarang i terfikir kalo terkena sakit mcm ni. kalo kena..hmm..mcmana ye?

Lily berkata...

bila masa pulak akak gi buat ECG ni

Nia berkata...

Chugie: Tu la, ingat dunia aje..isk, tak baik kan

Farah: Ye la, nasib baik sgt

Niza: Syukur kan

Ayu: Yer,..betul tu Ayu..utk keluarga jgk

Belle: kalau kena? kita banyakkan ibadah lagi..huhu

Lily: Semalam la, tu la main beruang lagi