Rabu, 26 Mei 2010

Boring?

Cuba ini...


1) Zikir & Ibadat Sunat
Ustazah aku kata, tak baik kita kata boring atau takde apa nak buat. Kita boleh buat ibadat. Aku ni cuma menyampaikan aje, ibadat aku sendiri pun,..huhu...
Source: Sini
2) Buat felt-craft
Kalau minat, boleh check dekat sini. Aku tersuka dekat felt-craft ni masa tengok dekat 1 SuperKids family day. Kalau dah biasa buat dan dan hasilnya marvellous nanti, boleh jugak jual hasil kerja aku tu. Aku tengah belajar2 lagi nak buat ni, boleh jual online nanti.
Ini Shalina (Bling Babes) buatkan untuk commitee masa 1 SuperKids

Ini set yang aku beli dari sekoci-norlie

Semua dah siap dalam packaging ni, tinggal nak buat je..hehe. Lepas tu bleh la aku bisnes..hehe


3) Buat fan-site untuk artis kesayangan korang
Tak kira la korang minat Ahmad Jais atau Adam Lambert ke, boleh buat website yang menceritakan perihal artis kesayangan korang ni. Boleh letak gambar-gambar lagi. Silap-silap korang boleh buat satu komuniti dikalangan peminat..cewah!


4) Masuk kelas memasak
Kelas memasak pun ok jugak, boleh improve korang punya skill. Berminat? Boleh check dekat sini. Aku dapat tahu kelas ni dari blog Juan (kredit to her, yeah!). Owh, boleh try baca Juan punya review jugak.
5) Buat online bisnes
Jual apam online ke?Jual tudung ke? Siapa tahu, boleh success? Insya Allah. Nak supplier untuk stok tudung? Try klik sini.


6) Jadi sukarelawan di rumah-rumah kebajikan atau khidmat kaunseling
Kita akan rasa lebih senang hati sebab dapat menolong orang. Berminat? Boleh check Rumah Kebajikan Nur Salam dan Befrienders..(sekadar contoh). 



17 ulasan:

en_me berkata...

terasa kosong? hmmm.. komen blog nia jerr.. ihiks

DrSinga berkata...

tak sempat rasa kosong....
kalau lah sempat... mengumpul setem kot... kihkihkih...

ajjah berkata...

i menjahit manik, specifically manik untuk baju marina.. huhu

Kancilbiru berkata...

saya tepon mak..dan buat yg 1st sekali...mujarab..:)

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

if kita..kita suka timang2 anak time boring.

leh terima tak idea tu? wekkeke

eh cam besla benda tu..nak beli lah beginning set tuh!

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

terasa kosong banyakkan mengaji.Insya Allah mujarab.dan tulis belog, therapy utk aku :)

sirna berkata...

sejak ada blog tak pernah plak rasa boring..

isabelle berkata...

hadap la blog apabila boring.mmg ubat mujarab betul.hehe
*ciss..bukan nak beribadat ke.

Mommyyus berkata...

setakat ni..alhamdllh tak terase kosong sgt,ilmu agama je xberape penuh.. sekarang terpikir, mane satu nak buat sementara bdk2 tidur & tak buat hal..kalau xngadap dorang ni jelah.. nak blogging pun curi2 je. Heheh..

momguess berkata...

den kalo 'kosong'
ubah perabot umh...
ahhahhahaa

Damia Aleesya & Damia Ayunie berkata...

ngadap laptop jer lah kalau ader kosong2 tu...kalau tak baik tido...

perlu banyakkan beribadat sebenarnya...huhuhu...

toughcookie berkata...

thanks for the credit! :)

i rasa kita yang asyik online ni sentiasa buang masa.. masa tu banyak tapi asyik dok ngadap komputer ni sampai lalai. i like your number 1. masa juan pergi kelas memasak tu, one of them yang datang bagitau that untuk mengisi masa lapang, dia pergi belajar mengaji. i admire that so much... ramai orang boleh baca quran tapi it doesn't hurt untuk kita terus berguru sebab kadang2 bacaan kita (tang tajuid tu) bukan selalunya betul.

toughcookie berkata...

oh sorry... terhantar cepat sangat. komen yang i tulis tadi tu sebagai peringatan untuk diri sendiri jugak... tidak bermaksud untuk ditujukan kepada sesiapa individu tau.

fabulous.farah berkata...

huhuhu..farah jarang terasa kosong..tapi rasa bosan pernah..farah tido jer=p

ICA berkata...

Nia, so far alhamdulillah tak de pulak rasa hidup ni kosong. Memang kena pandai cari & buat something yg kita minat so that hidup tak kosong and masa tak terbuang begitu saja. Good post ni...memang menarik....:))

Lily berkata...

well, if you have something to look forward to, someone to go home to, your life will never be empty.

Question is, what if you have none of the above?

What if your life is an endless cycle of...nothing?

At one point, you will lose interest in everything.

Nia berkata...

en_me: uii,..jawapan baik tu..haha

DrSinga: Kumpul stem? adoi..hehe

Azzah: owh, dah siap pun kan

Niza: tepon mak? hehe..dulu masa time blajar pun terapi jgk tu.

Rose:yeah,..timang anak pun boleh jgk! :)

Ellis: wah,..betul..betul..betul

Sirna: sbb ada aktiviti blogging ya

Belle: hehe,..ibadat tu jawapan markah penuh..hehe

mommyyus: kalau ada peluang, elok juga kita penuhkan ilmu agama kan.

kakguess: ubah perabot bgs jgk kak, ada aktiviti juga

Ayu: hehe,..tapi kalau suka blogging mcm kita,..berblog la jawabnya

Juan: Betul tu, elok jgk kalau belajar mengaji balik kan.

Farah: yeah,..tido mcm i..haha

Ica: wah,..alhamdulillah u tak pernah terasa mcm tu..good for u! ;)

Lily : that's why u must try to find something that you can look forward to...