Khamis, 27 Mei 2010

Anak aku suka melepuk, patut tak aku risau?

Aku sayang sangat dekat anak aku ( apa punya opening nih?). Tapi, aku geram betul bila dia buat perangai melepuk anak orang.

Muka tak bersalah setiap kali dia buat macam tu. (Gambar ambil di klinik tu, sebelum peristiwa meyayat hati tu..huhu)


Geram + Malu = Stress

Aku ingat sekejap aje dia buat perangai tu. Tapi, baru-baru ni dekat klinik, dia boleh pegi lepuk sorang boy yang tengah merengek-rengek. Boy tu pun sentap dan menangis la (sebenarnya boy tu bukan nangis sebab Diha lepuk sakit, tapi sebab terkejut dengar aku terjerit kat Diha masa dia kena lepuk tu). Meraung-raung dia..kesian mak dgn ayahnya nak memujuk. Aku rasa kalau ada beg kertas besar, masa tu jugak aku nak sarung kepala aku, macam ni ha...

Source : Here

Untuk mengubah habit melepuk tu, aku dah cuba : 


1) Cakap elok-elok - jangan harap la dia nak faham


2) Tegur dia dengan muka serius dan tegas - dia bantai gelak


3) Pukul (tepuk je sebenarnya) tangan dia - dia buat 'derk' aje atau menangis meraung-raung (bukan sebab sakit kena pukul, tapi sebab hati banyak sakit, kena sound dgn mak)


3) Aku cakap kat dia dengan isyarat jari,.."no,..no,.." - dia buat balik kat aku dengan menggerakkan jari kecik dia tu ke kiri dan kanan.." no..no..no" kata dia.


4) Aku dah kaunseling dia sebelum tido - dia tak dengar pun, dia bantai tido la..huhu...

Muka sebelum kena rutin injection dia, lepas kena inject, alhamdulillah tak nangis, uii,..muka bangga dia.

Esok nak tanya dekat pengasuh Diha, ada tak dia memukul budak lain kat sana.

Kalau korang ada idea, tolong la kongsi dengan aku, aku sangat buntu dan susah hati. Aku tak nak anak aku kena buli, tapi aku juga tak suka dia membuli.

26 ulasan:

Adlin a.k.a Kyra MomS berkata...

salam...maybe diha tgk budak2 kat taska kot..cam kyra gak suka nk tumbuk org tapi ngan org yg dia kenal je la budak tk kenal dia tk berani nk buat...tapi yg paling geram dia tumbuk n tendang mama n papa dia tu yg sakit hati tu harap2 satu hari nnt habit tu ilang..

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

alahai.my nuha suka gak pukul orang bila orang amik brg dia jer lah.hrp2 orang x pukul diha lah bila dia pukul orang.hehehe

my.mastura berkata...

mengikut pengalaman kakak saya (tp, anak dia x lepuk org..), benda tu bermusim...kejap je dia buat..x lama pas tu nnt dia benti sendiri...

x tau la kalau Diha ni kes lain :D

Momma Mia berkata...

Nia yg u dah cuba tuh sume ok dah mkin kene buat slalu kot baru Diha absorb... Tang no3 tuh cam sama jer dgn dak Damia nih boleh lak dia buat aksi pukul tangan dia sendiri balik... geram jer kan... kene byk2 bersabar jer ek

isabelle berkata...

biasanya i biar kalo adam suka wrestle budak lain. maklum la anak jantan... kang jadi lelaki jelita, susah pulak. tapi xde la smpi nak ajar violence kat dia.
so, to compensate...i akan observe: kalo2 dia lepuk org unnecessarily, siap la dia kena dgn i.dan kena observe gak kot2 anak org yg start dulu.maybe anak kita nak defend diri je

ajjah berkata...

macam-macam kan ragam menjadi emak ni.. :)

mariaariffbaby.com berkata...

hi mommy.
kita newbies kat blog mommy
before this just silent reader..

salam perkenalan ye
=D

yeah, what we should do when our kids suka pukul org? i also dont have any idea la dear..maybe pendekatan rotan? too kejam kan..

Lelord berkata...

hehheeh najlaa setakat ni xde la lepuk anak org. Mama dia jek kdg2 yg kena lepuk ngan naja

Wansteddy Tales berkata...

Anakku dgn muka dan rambut dia suka peluk dan tarik. wuwu... xpe nia, lama2 dia berhenti sndiri. saya pn gunakan kaedah mengasuh yg sama mcm nia gunakan. mmg xjalan. itu proses pembelajaran dorg. wan pk myb sbb dorg ni terikut dgn budak2 lain.

Mommyyus berkata...

haha..Diha samalah dengan Hani.Tapi Diha boleh consider di maafkan,sebab masih kecik,Si Hani dah nak masuk 3tahun, dok melepuk org je, kalau barang dia kena ambik. Lagi2 adik dia..Mungkin Diha belajar dekat tempat pengasuh kot, sifat nak pertahankan diri..kalau tak dia yang kena buli nanti...Part dia bantai gelak time Nia marah tu tak boleh tahan..yus dapat bayangkan.hehehe...

FYMSO berkata...

Tak boleh nak bagi komen sebab tak berpengalaman. Tapi nak tumpang sekali baca komen-komen mommies untuk tambah ilmu demi masa depan boleh ye Kak Nia? Ehe.

ardinihumaira berkata...

biasanya budak yang diajar tak buli orang bila dibuli dia sukar nak pertahankan diri dia sebab dia rasa dia tak boleh buli orang... yang terbaik, ajar dia hormat orang dan pertahankan diri bila dibuli :)

adik dni dulu selalu kena buli... dni pesan kat dia kalo kena buli, tunjuk muka garang sket..hehe tapi bergantung pada keadaan kan.. susah gak bab buli ni.. huhu


Fortumo : Cara Terbaru Untuk Mempromosikan Blog dan Juga Menjana Pendapatan

mommyYen berkata...

hai Nia,agaknya dia ikut budak lain ka taska tu..xpe,kena salu perhatikan..byk bsabar ye..

mama_umar_maryam berkata...

maybe tu cara diha lepaskan geram kot..xper, klu kite keep on remind die dan buktikan yg pukul2 tu x elok insyaAllah die ubah la tu sket2

mama_umar_maryam berkata...

ehh,selit jap, nk invite nih join my 1st GA ye ;)

deena farhana berkata...

my nephew pun cmtu kak, suke lepuk org, bkn kwn2 baye die je dilepuk, skali ngn kite2 yg besa ni kene..uihh...maunye sy xhangin! kuikuikui..

chugie berkata...

nia, anakku yang kecil tu pun dh sama pesen ngn diha ni.. pun x tau nk kate ape dah..

malu + geram = tension!!

huhuhu..

jom doa.. moga anak2 kita akan jd anak yg baik dan x suka buli orang ye..

ICA berkata...

Nia: Comelnya...Diha nak berkawan le tu kot...dia tak tahu lagi nak express feelings dia mcm mana...keterujaan dia tu...mungkin excited nak berkawan dengan boy tu kot... Ica rasa Diha berani..so that's good. Too shy mcm anak ica pun susah jugak coz melekat ke kat kita bila in public.....

kakyong berkata...

anak2 kakyong belum penah lagi 'belasah'anak org.. tp aliya penah kena 'lepuk' dgn anak jiran.. mujur mak nya (jiran) ade, jenuh budak tu kena marah (umur sebaya aliya gak baru 2 tahun)...

kakyong pun tak reti nak bg tips sbb anak jd mcm ni ikut situasi/environment.. mcm anak2 kakyong mostly di rumah.. main sama2 depa, gaduh pun sesama depa jer... tak sama situasi bg anak2 yg membesar di taska...

sue berkata...

my ilham penah lepuk saya ngan hubby sebab bangun lewat. Sudah la malam tu tido lewat sebab wat keje. ingatkan bleh la bangun lewat. Sekali ada lil monster dok lepuk2 ngan mainan dier. Nak marah pon rasa tak patut jek.

Damia Aleesya & Damia Ayunie berkata...

ekekekekek..nampak gayanya diha ni kena bagi amaran keras kot, contohnya kalau dia lepuk lagi, tinggal diha kat rumah, tak leh ikut jalan2...huhuhu..bernas ke idea tu...tak der pengalaman ni...

sirna berkata...

samala si mikael nia, kita rasa normal la budak baya tu perangai gini, dia macam ada unsur hasad dengki sikit kalau nampak budak sebaya dia..yg penting kita kena kawalla jgn sampai mengganaz sgt

Lily berkata...

nak kena bagi warning letter ni

time 'no,no,no' tu takleh tahan tu, cam beyonce pulak

Bella berkata...

maybe u need to be sterner?

erm, i know im not a mother and i know there are tons of mothers here.. saya bukanlah nak mengundermine anyone's authority.. but just sebagai contoh, i do see quite a lot of kids nowadays yg tak mkn saman n wud somehow embarrass their parents when they're out.. hmm.. n i m one of those people yg bingit with those kinda kids.. but i do see some parents who manage to subdue their kids by being a bit more sterner than what u listed nia.. find a way to get the little one's respect in what u say.. it's do-able, but there's a proper line yg sepadan with the child's personality..

alamak, dah mcm karangan.. it's something abt children's mind progress n how adults can tackle them to listen and obey.. there are some books written on this way of parenting, if i'm not mistaken..

but then again, i know there are many mothers here and i know being a mom is not an easy job.. pengalaman itu satu pengajaran right? apa2 pun, u have done a great job no matter what.. :)

Kancilbiru berkata...

tak tau nk komen apa sbb tak dak experience lagi..hehehe..tp diha tetap comel...haha..lari tajuk! maybe dia geram kot...tp tak dak niat apa..

DrSinga berkata...

sebab Diha nak adik!!!!
:)