Jumaat, 7 Mei 2010

2 Tips Penting Untuk Yang Mahu Mengandung

Aku bukan seorang pakar ibu mengandung. Anak aku pun baru seorang. Tapi, secara teorinya, ini adalah tips untuk mengandung.

1) Periksa kalendar jantina anak
Ini adalah kalendar perubatan Cina purba yang direka dengan mengambil kira umur ibu dan bulan ibu mula mengandung.

Cara penggunaannya, adalah dengan mengikut tarikh lahir ibu.

Contoh: Kalau seorang ibu lahir pada 1 Julai dan sekarang dia berumur 23 tahun 10 bulan (selepas 1 Julai, ibu akan berumur 24 tahun). Dia mula mengandung pada bulan April.

Maka, kebarangkalian jantina anak adalah lelaki. Insya Allah.
Apa-apa pun, ini bukan 100% tepat. Semuanya ketentuan Allah juga.

2) Periksa waktu subur
Rasanya ini ramai yang tahu. Macam mana nak kira tarikh subur.
OK, perhatikan nombor berwarna pink. 9hb May adalah hari pertama datang bulan. Maka ia ditandakan sebagai "1". Hari subur adalah hari 14 dan 15 (iaitu 22hb May dan 23 May).

Semua yang diatas adalah tips berdasarkan teori semata-mata. Kita cuma berusaha, Allah juga yang menentukan.

17 ulasan:

[-suziey-] berkata...

hehhe bole la berusaha ke arahnya...selebihnya tawakal:)

CikLilyPutih berkata...

okeh. bagus tuh

nurmieliasyaza berkata...

bagus2..

mamalieyna berkata...

tak salah nak gunapakai pun kan, jnji jgn taksub dan terlalu percaya!

fabulous.farah berkata...

kalo ikut ni, saya nanti lelaki lah..=p

sirna berkata...

wah, kalendar cina tu..tapi betulla, semuanya Allah yg tentukan, manusia hanya merancang kan..
p/s;nia tgh plan utk adik diha ke?*winkwink*

Wan Anie berkata...

ada plan nak tambah lagi ke nia? hehe gurau jerk

dulu masa duk sebok nak ngandung pun ada gak baca pasal mende2 ni tapi setakat baca sajalah...

doa InsyaAllha menjadi :)

hijauoren berkata...

LOORRRRR.. kak nia keeee.... patutla tgk kat review GTO tu name anaknye diha.. dh macam pelik dh dlm ati.. aikk?? madiha anak kak nia ke? skali terjah2 mmg betui kak nia...

kuikuikui

kihkihkih

pasni leh wat en3
'apesal bebudak fudtek gemar berbelog?'

kahkahkahkahkahkah =p

DrSinga berkata...

ada tips untuk yang tak naK ngandung tak??
:)

Mommyyus berkata...

gud info..tapi mcm mane nak jarakkan anak?hhehe..

Damia Aleesya & Damia Ayunie berkata...

yup...info ni penting kalau nak tambah zuriat lagi...

nabilah_2908 berkata...

seandainya sy lahir bulan ogos..umur 25...berpotensi dpt ank lelaki la eh..? hehehe

tp sy belum kawin lagi...sj2 jer ni..hehe.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
HARI YANG CERIA

Lily berkata...

wheeee

unlisted_one berkata...

Suziey: Betul tu,..basicnya tawakal kan

LilyPutih: sharing is caring :)

nurmieliasyaza: memang bagus ni

mama lieyna: betul tu, takleh taksub

Farah: Ha,..nanti dah lahir kita tgk. boy or girl

Sirna: aik,..mcm tau2 je nih..hehe

Wan Anie: Tak dpt nak masuk blog u lak, profile not available.huhu..kalau ada rezeki, nak jugak tambah..hihi

Mona: Bleh g blog Lily jgk yang

DrSinga: Tak nak ngandung? hmm,..jgn buat perkara yg boleh sbbkan ngandung kot.huhu

Mommyyus: nak jarak anak, petuanya minum rebusan air pokok 'dukung anak'

Ayu : yup,..betul tuh. hehe

nabilah: kena tengok pregnant bulan berapa yang.

Lily : Dey!

MamaDamia a.k.a Haiza berkata...

last year kakak ipar saya tgk kalendar cina tu....ikutkan kalendar tu anak dia perempuan...sekali kuar lelaki...hihihi 3 orang hero dia ada skang....ekeke

Tanpa Nama berkata...

salams,
cuba bukak http://getting-pregnant.kaksue.com
buku yg gurentee kan mengandung dalam 2 bulan.. atau, jika tak, money back gurantee.. so tak rugi mencuba...

Waney Zainuddin berkata...

Bagi pasangan yg mahu memiliki anak, tapi belum ada rezeki. Mungkin info kat blog ni dpt membantu:

http://waneyzainuddin.blogspot.com/2011/11/trying-to-conceive-with-pb.html