Rabu, 28 April 2010

Wagashi - Cantik Sungguh!

Aku dapat ni dari email, nampak cantik sangat dessert Jepun ni. Wagashi namanya. Untuk lebih maklumat tentang Wagashi, klik sini.

Wagashi
is a traditional Japanese confectionery which is often served with tea, especially the types made of mochi, azuki bean paste, and fruits.
Wagashi is typically made from natural based (mainly plant) ingredients. The names used for wagashi commonly fit a formula—a natural beauty and a word from ancient literature; they are thus often written with hyōgaiji (kanji that are not commonly used or known), and are glossed with furigana. -
Source: Wikipedia



Suka yang LOVE tu..

Macam bunga ros betul


Ini nampak macam jelly pulak






Boleh buat hantaran kahwin..hehe

Macam candy




Koleksi Wagashi

Ada apa-apa dessert yang unik yang korang tahu tak? Boleh kongsi sama?

14 ulasan:

DrSinga berkata...

haihhhh....jepun2 ni takde kerja ke....??

chugie berkata...

memang cantik kan?

saya pun teruja bila tengok..
Chinese n japanese ni memang kreatif, espc dalam masakan.. macam2 bentuk ada.

Damia Aleesya & Damia Ayunie berkata...

cantik betul ni..tapi rasa sayang nak makan pun ader...takut nak makan pun yer...

Mama Hanim berkata...

alahai..semua menarik tertarik da boom la..
trima kasih utk view yg cntik tu..

mommyYen berkata...

wah..comel-comel semua..rasa taknak makan,nak simpan saja kalo boleh..

sue berkata...

macam ni punya kiut nak makan pon sayang...

liennasts berkata...

wah.. nampak mcm sedap je.. tapi sayang pulak nak makan.. sebab comel sangat..

unlisted_one berkata...

DrSinga: Ini salah satu keje diaorg la nih,..haha

Chugie: Tu la, kreatip betul diaorg nih, tak terfikir pun kan

Ayu: kalau i, simpan je kot, syg nak makan..hehe

mama Hanim: Tu la, cantik kan

mommy yen: Betul tu dear, i pun nak simpan gak

Sue : kita kena awetkan la mcm ni..hehe

liennasts: rasa dia mcm mana la agknya kan

Yus berkata...

sayanglah nak makan..cantik sgt.

unlisted_one berkata...

Yus : Tu la psl,..kecik2 comel jek kan.

ajjah berkata...

terlalu cute, harap benda tu terlalu sedap jugak.. :)

Mommyyus berkata...

kat malaysia xde jual ek?apa rase agaknye..

@BELLA@ berkata...

Look so yummy.. Tp sanggup ke nak makan? Hehe

unlisted_one berkata...

Azzah: Hehe,..takut rasa kureng..

Mommyyus: Kat malaysia tak pernah nampak lagi ni

Bella: Silap2 i simpan aje kot..haha