Sabtu, 24 April 2010

Tips berjimat untuk kenduri kahwin

Aku dah lama terfikirkan tips-tips ni masa aku nak kahwin dulu pun, aku dapat masa 'brain-storming' dengan kawan-kawan aku dulu. Tapi aku tak berani nak beritahu mak idea aku yang 'brilliant' ni. Kenapa? Hehe...Baca dulu tips-tips aku.

a) Kenduri

Masa : 3-5 ptg
Makanan: Kuih-muih (karipap, seri muka, popiah) dan kalau nak berat sikit bihun goreng ke.
Minuman: Air teh/ kopi dan air kosong.

Pic Source : Sini

b) Pelamin
Kaedah 1: Guna kerusi makan atau set sofa yang lawa-lawa tu, letak sofa atau kerusi makan yang lawa-lawa dengan background langsir (langsir masa kenduri, sure ganti yang lawa kan?)
Kaedah 2 : Tempah pelamin tunang aje, kecik dan murah.



Pic Source : Sini

c) Bunga telur
Kaedah 1: Korang ingat tak bunga telur yang kertas plastik kilat-kilat tu? Yang kena stepler hujung dia tu? Ha..guna itu aje. Tak payah bagi souvenir lain dah, bagi itu aje kat tetamu.

Kaedah 2: Recycle balik mana-mana bunga telur yang korang dapat dekat mana-mana wedding yang korang pegi. Lagi pun nak buat ape lagi dengan bunga telur lama tu?

Pic Source : Sini
d) Cadar
Kaedah: Tak payah tempah beli baru la, pakai aje cadar yang ropol-ropol sikit. Kalau nak beli jugak, dekat Jalan TAR ada aje jual set yang bawah RM200. Tapi, kalau betul nak jimat, guna aje apa yang ada.

Pic Source : Sini

e) Baju kahwin
Kaedah: Pinjam dekat kawan-kawan atau saudara-mara. Atau pun, beli kain dekat JAKEL, tapi cakap nak beli kain untuk keluarga pengantin (kalau kain untuk pengantin, ribu riban pun ade.)

Pic Source : Sini
f) Mekap
Kaedah: Ambik sedara-mara dan kawan-kawan juga lah. Tak pun, pegi kat mana-mana booth yang jual make-up (mcm MAC ke), mintak dia make-up kan.
Pic Source : Sini

Aku memang tak berani nak mengusulkan dekat mak aku dulu tips-tips ni, sebab takut kena marah. Tapi, untuk yang lain kalau belum berkahwin tu, amacam? ada berani?

Pada yang dah kawin, rasa-rasa kalau buat macam ni, kena komen tak best ke tak? Hehe..

18 ulasan:

Liza berkata...

kenduri kawin nie mmg byk pakai duit kan, kalau takde puluh ribu, susah dah skrg nie

toughcookie berkata...

hehe... ada idea yang agak menggerunkan la...

juan dulu alhamdulillah memang kerja bahagian events jadi banyak contacts. so, masa kawen, suma benda dapat discount. kad jemputan pun free takyah bayo hehe... rezeki :)

bunga telur dulu juan beli kat nilai 3. murah dan cantik.

ummumishkah berkata...

as for me.. Ok jer idea ni... :)
....tapi lepas baca entri ni tadi dah gelak tahap guling2 dah.. huhuhuhuuh

Lily berkata...

BRAIB-STORMING

Damia Aleesya & Damia Ayunie berkata...

ini memang save budget betul ni...kalau ikut kata diri sendiri mestilah tak best kan..nak yg grand jer...

Damia Aleesya & Damia Ayunie berkata...

ini memang save budget betul ni...kalau ikut kata diri sendiri mestilah tak best kan..nak yg grand jer...

DrSinga berkata...

hahahaha...
sib baik ko tak kemukakan idea2 bernas ni dulu...
mau kena debik sekali dengan bonda...

sirna berkata...

Useful tips! Cuma bab makan tu macam kurang sesuaila, maklumla, adat org melayu kalau kenduri mesti NASI! Betul tak?

Mama Hanim berkata...

wow tips yg bagus.. mmg bleh dipraktikkan utk jimat.. x rugi pon kan..

Marina berkata...

kite aje yang fikir mcm tu,mak mak kite ade die fikir mcm tu? untung sangat la kalau dorang fikir mcm tu!

jgn lupa cari layah tu ye? bawak isnin nnty..hehehe
(sempat berpesan lagi)

temp. housewife berkata...

my hubby ada cakap nanti anak2 dara kami kawin, nak jamu org2 mkn sandwich, lps tu bg je hadiah telur rebus. huhu. takut sylah tak sanggup nak buat begitu.

LUKISAN PENA berkata...

wah...
berguna tips2 nih..
banyak rupa nya kena fikir bila nak kawen...pening2

melayuangkat berkata...

Salam Nia,

Tentu ramai yang akan menghargai 'tips' ini.

Memang baik berhemah berbelanja untuk apa pun, yang penting adalah 'perkahwinan' itu sendiri. Rancanglah persiapan perkahwinan dengan bijak dan InsyaAllah swt semuanya akan berjalan lancar dan penuh berkat dari Illahi.

mama_umar berkata...

ehhh,lawa aper gune pelamin tunang tu ..or klu sofa2 masih lg cantek & elok,deco sket mmg nmpk lawa lagi..heheh..

Farah Yusri berkata...

Whoa, tiba-tiba flashback kenduri kahwin haritu.

Oh chop! Nak kongsi jugak, farah sewa baju kahwin dekat jalan TAR. Alhamdulillah berpatutan. Cantik-cantik jugak pilihan yang ada kat situ. Antara satu cara nak berjimat juga lah :)

My Written Thoughts.. berkata...

adk aku si apis pernah tnya aku cara nak jimat utk psiapan kawen.. aku ckp zmn skrg mana ada yg murah.. tp blh brjimat. lg pula dia lelaki. so, aku cdg kat dia, kumpul duit hntaran, mas kawen jgn tinggi2, pastu kenduri jemput sdara mara, jiran n kwn trdekat jer utk tujuan hebahan. c/hati pun x yah mahal2.. balik ke zmn dulu telur bungkus dgn tisu disimpul2, kad kawen, kalo nak murah beli yg 20sen-30sen yg ptg sampai tujuan. pelamin pun x yah yg besar2.. apa yg d cari adalah keberkatan dan restu dlm majlis kahwen.. :) adk aku cakap aku nih x betul bg dia idea mcm tuhh.. haha

mamalieyna berkata...

hikhik..jimat punya pasal ye..tp jgn taktau eina kawen dl kt kedah..all made by ourself..dr baju pengantin, pelamin, make-up, jurugambar, hias bilik pengantin..huhu..seb baik semua nya nmpak sedap mata memandang jer..^_^

unlisted_one berkata...

Liza: Itu yg kena lambat kawin tu, nak kumpul duit..huhu

Juan : Hey,..same here. I pun bunga telur, Nilai 3 mali..haha

Ummu Mishkah: Ngarut, tapi bleh pakai kan? hehe

Lily: Choi!

Ayu: Uii,..grand suda mesti..hehe

DrSinga: Nak kansel flower girl pun mak dah tarik muka,kalau bg idea2 brilliant nih, mesti dia disowned terus.

Sirna:Ganti nasi dgn nasi goreng la, tak pyh susah masak lauk..hihi..(ngarut lagi)

Mama Hanim : Nasib baik kita dah kawin babe!

Marina: mak kita tak ngaku anak nanti weh.

Nur: Eh,..ok what sandwich..kenyang jgk woo

Lukisan Pena: Ni baru separuh,..byk lagi kena pikir sebenarnya.

Makcik: Insya Allah makcik,..yg penting kita buat yg wajib kan.

mama umar: tu la psl,..pelamin tunang pun ok kan,

Farah: Jalan TAR is the heaven for wedding planner..

Fiza: Ko ckp kat Apis, ape lak tak betol,..jimat weh

Mamalieyna: wah,..semua DIY lagi bagus..congrats dear!