Jumaat, 9 April 2010

Macam mana? Ada bakat tak aku?

Aku nak try tulis poem ni, ye lah diinspirasikan oleh Lily jugak ni. Gambar dah ikut mood dah ni..hehe..




ODE TO MY DARLING DIHA

Remember back then before you was born? (of course u dont, duh..)
When there was only you and me
Daddy was away finishing his study (kt kelate)
Luckily you are there dear, to keep me company

I still remember after you was born
I asked the doctor girl or boy?
Her hesitation make me panic
As I don't have any name for a little boy (cuak aku)

So you are a girl alright
Sweet little angel we both call you
Always dress in pink, not blue
You give us a new meaning in our life


Mende aku mengarut ni. Sah, takde bakat ni..huhu..

Sape ada tips macam mana nak tulis poem ke, sajak ke, bagi la ilmu sikit kat aku ni, pantun aku reti la..hehe..

13 ulasan:

Farah Yusri berkata...

Bravo Kak Nia! The poem made me smile. Sweet sangat. Just what I needed right before I call it a night. Selamat malam :)

[-suziey-] berkata...

wohooooo poem tu...hehe..good job..at least ade smgt..ok la tu..ekekek:p

ajjah berkata...

english poem ni senang, tayah susah payah nak pikir kena rhyme ke ape ke.. tapi sebab tak pandai nak pikir the best words, jadi tak suka nak tulis.. :)

bagus2, lepas ni buat poem pasal kitorang pulak k

temp. housewife berkata...

okayla Nia. kalau ikut yg sy belajar dulu, ada mcm2 jenis English Poems. Ada sonnet (14 baris) dan ada yg ikut tema. It's a good start anyway. Just write based on your own feelings dear.

5577 berkata...

best la.. rhyme ok.. n sgt sweet. :) i likee!

ila@cantekmama berkata...

sweetnye poem ni Nia,simple but meaningful.Nanti bila Diha dah besar boleh dia baca poem yg ibu tulis tuk dia :)

tunbegia berkata...

sungguh meleleh airliur,

salamm,

chugie berkata...

boleh lah tu nia.. janji de bunyik heheh:D

Damia Aleesya & Damia Ayunie berkata...

wowww ader bakat buat poem rupanya...tolong cipta satu utk kita leh?

Lily berkata...

GORGEOUS

STUNNING

BETTER THAN SHAKESPEARE, WORDSWORTH, YEATS ETC

Bella berkata...

Perlahan2 cuba, nnt lama2 menjadi tu.. It's not bad for a first-timer. :) I bet your girl will appreciate it one day

Liza berkata...

ok what, at least it came from the heart....

unlisted_one berkata...

Farah Yusri: haha, at least tak sedap pun, yg penting ikhlas kan..hehe

Suziey : Semangat je lebih ni..hehe

Azzah: Best words..tu yg susah. kalau pantun, kita bg rhyme aje, settle..haha

Nuradyani: wah, good info you have there. Pernah formally belajar psl poem pun baguskan.

Farah : Sweet..hehe. Thanks dear!

Ila : Yer kan, bagi Diha baca nanti. Takut dia segan lak, ape lak mak ni, jiwang..huhu

tunbegia: meleleh air liur? uii,..ini bukan poem psl makan..hehe

chugie: a'ah kan, janji ada gaya2 poem, jadi la tuh

Ibu Damia: Uii,..mana der bakat, nak cipta utk Ayu kena tunggu dah pandai sikit lagi..huhu

Lily: Oii,..main2 budak nih. Ko perli ye..cit.

Bella : Thanks dear. Hopefully she will appreciate it..takut dia malu je..haha

Liza: Yeah,..yg penting ikhlas kan.