Selasa, 13 April 2010

Hadiah ni untuk tips terbaik

Aku perlu sangat tips berguna untuk mengatasi masalah fobia 'public speaking' aku. Apa yang aku ingat, sejak sekolah, aku memang gemuruh kalau kena bercakap/bersajak/menyanyi (haha!) depan khalyak ramai ni. Sejarah aku :

1) Darjah 5
Aku masuk pertandingan sajak, buat kat kantin pulak tu, ceh. Aku yang last, tapi suara aku langsung tak didengari sebab budak-budak yang datang dah bersembang sesama sendiri (tapi, sebenarnya kalau aku pandai bersajak, mesti budak-budak tu dah diam kan).

2) Form 5
Aku kena present (tak ingat present ape dah), tapi depan kelas, mengigil lutut aku.

3) Final year project
Aku 'end-up' giggling sepanjang masa aku present tu. Tergelak-gelak nak cover rasa gelabah. Lecturer yang bagi markah tu pun dah pandang 'slack' aje dekat aku.

Sekarang, setelah beberapa tahun berlalu, aku sangat perlukan tips-tips yang boleh aku praktikkan. Antara tips yang pernah aku dengar

1) Kena biasakan bercakap depan ramai orang, lama-lama akan dapat 'overcome' rasa gelabah tu.

2) Cari sorang audience yang senyum dekat ko, dan pandang muka dia setiap kali ko gelabah..haha..boleh ke. Kalau audience ko tu laki orang, tak ke naya.

3) Ini tips yang paling tak masuk akal, aku dapat masa tengok satu rancangan sitkom, dia kata bayangkan semua orang yang mendengar tu tak berpakaian, ko sorang aje yang berpakaian. Jadi, ko takkan rasa malu sangat nak bercakap. Isyk,..mengarut la sangat.

Jadi, dengan ini, aku menyeru (ke merayu nih?!) untuk berikan tips terbaik untuk aku mengatasi masalah fobia public speaking aku ni. Tips yang terbaik akan aku hadiahkan dengan ini :

Floating Candle with Frangipani smell

Lilin ni boleh terapung atas air (macam dekat spa), tapi serius aku tak pernah cuba. Dekat label dia kata bau frangipani, tapi kot-kot kalau nanti keluar bau lain ke, jangan marah aku yek..tak tried and tested lagi, adik aku beli dari Bali.

Tips boleh diletakkan dekat ruangan komen ya! Thanks!
Tarikh tutup adalah malam ni(14/04/2010) pukul 10.00 malam.

16 ulasan:

ieyza berkata...

iza ckp nie bukan mengharapkan hadiah tau...tapi cuma nak berkongsi pendapat...tapi kalau dapat..best gak...hehehe

kiter mempunyai masalah yg sama...sejak 2 menjak keje kat lain department nie memaksa iza utk sentiasa bercakap kepada public coz bidang keje iza adalah khidmat pelanggan...so, mmg sentiasa berdepan dgn pelanggan dan ini sgt berbeza masa mula2 keje dulu iaitu hanya membuat keje2 pej n x jumpa sesaper pun....

mula2 tu mmg sgt2 gementar..cakap pun menggigil...customer siap tanya tauu...nape..awk takut dgn saya ke??aduhh...malunyerrr..sejak tu, terus berazam nak tingkatkan keyakinan diri...yakin dengan diri sendiri bahawa kita boleh lakukan, taknak dah pandang belakang lagi...iza betul2 berazam dalam hati bahawa iza takkan berasa takut utk berhadapan dgn org ramai sambil bercakap...

apa yg iza ingat..iza ader baca satu artikel nie lebih kurang 4 taun lepas...lagu yg membuatkan iza ingin berubah setelah ditegur oleh customer...lagunyerr macam nie
""Jika kau fikirkan kau boleh, kau boleh melakukan. Jika kau fikirkan ragu-ragu, usaha mu tidak menentu""

kalau awk fahami ayat yg terkandung dlm lirik lagu nie...ia mempunyai mesej yg sangat bagus d sanagt penting untuk meyakinkan diri kita...lagu nie amat bermakna untuk iza...kerana ia merupakan penggerak iza kearah kejayaan sekarang....

kesimpulannyer..keyakinan diri perlu ada untuk mencapai cita2 nie.. dan lagi satu....bacalah ayat2 tertentu atau doa2 yg boleh diamalkan bagi mengurangkan gemuruh...iza selalu baca bismillah dan selawat dulu coz ayat tu pendek jer kan....

so..alhamdulilah...skang nie rasa gementar dah kurang...so, dptla bercakap dgn customer tanpa sebarang masalah lagi...

toughcookie berkata...

i rasa salah satu perkara yang nia kena buat is to do a research pasal siapa yang akan mendengar ceramah nia - is it top management, non-executives, kaum2 ibu, dsb, agar nia dapat tailor-make kan points that relate to them. lepas tu, kita tak boleh assume semua orang dah tahu pasal apa yang nia nak cakap. kena explain terang2 di permulaan ceramah. that will give you a good self-confidence because you came prepared and know the people who will listen to you. nanti takde la tergagap-gagap kalau diajukan soalan yang relate kepada orang yang mendengar.

tun begia berkata...

selamat berjaya,

salamm,

ita cutevirus berkata...

nia,
ni yg ita penah buat time kene public speech kursus induksi dulu...

a) baca bismillah & selawat
b) tarik nafas dalam² & hembuskan secara perlahan² melalui mulut sambil tutup mata - lakukan 5-8 kali
c) jangan pegang text.. sebab, kalo kite pengang text, da tentu² la nampak sangat yg kite ni neves & menggigil ketakutan... if possible letak kat rostrum & atas meja...
d) confident dengan apa yg kite cakap (sediakan input yg cukup...)
e) lontaran suara.. if possible, cakap kuat².. seolah² kite bercakap tanpa menggunakan mic..

ade lagik 1... praktis public speech depan cermin.. cakap sensorang depan cermin.. cam orang gile.. tp, itu menambahkan keyakinan kite gak.. bile kite slalu praktis, insya Allah, kite tak perlukan text


p/s: tu je yg ita penah buat... tp, alhamdulillah, berjaya... sharing is caring..

ajjah berkata...

wiwiwiwi ini one of my subject for this semester :) dari ape yg i belajar ade la a few tips. harap berguna :)

actually keyword untuk confident ielah being ready & prepare yourself.

nia kena tau social context audience nia: meaning, amek tau siapa yang akan attend function tu. tahap pendidikan, social background so kita boleh pilih cara penyampaian yang sesuai dengan audience kita.

ayat tak perlu boombastic dabaaboom.. guna ayat simple tapi jelas, so orang pun senang nak paham dan takkan ada muka blur yg akan jejaskan speech kita (guna ayat simple, kita pun tak pening kepala n stress)

eye contact tu penting, mata tengok je ke semua arah.. kalau takut nak tengok mata, focus kat dahi.. :) nampak macam kita tengok mata jugak, tapi actually tengok dahi org..

DrSinga berkata...

wahhh...
banyak dah tips!!!
kita takde tips...
sebab kita pun BENCI public speaking!!!
Frangipani=kemboja kan??!!
(malas nak gugel :) )

[-suziey-] berkata...

hehe..for me mmg darah gemuruh gk kt public speaking..n what was i do..b4 kena presentation tu borak dgn org sekeliling..kalu ngn audience lg bgs sbb nnti kita akn mencipta chemistry b4 the presentation..so tht kita akn rs mcm borak ngn dia jgk masa present tu..n 2ndly yg paling penting knowledge kena ckp n really master on the presentation topic..kalu knowledge ckp dgn sdiri confidence akn mai:) good luck..

ajjah berkata...

eh ha, u can hold something and goyang/hayun ur hands jugak while talking.. klu static, nnt boleh nampak ur shaking hands.. :)

Intan berkata...

Alamak takde idea coz tak ponah buat public speaking nie...he he :D

Apa pon kita kena yakin dgn diri sendiri dan fakta serta huraian yg ingin di sampaikan telah kita hafal and practice too.

P/s: Tahniah Nia, ur blog dah di visit oleh Ben!

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

melalui pengalaman aku (aku selalu masuk debate, sajak ms sekolah dulu), utk hilangkan rasa gemuruh, masa naik pentas tu selain bc doa dan selawat, aku bayangkan semua orang adalah tunggul kayu dan fokus pada apa yang nak dicakap tu.Kiranya lantak la korang nak buat apa kat bawah janji maksud ko tercapai.

momguess berkata...

bdiri depan cermin
cuba bcakap
bayang kan ader org didepan anda
lepas tu cuba bcakap didpn suami or family
insyallah
yakin anda blh laku kan nyer

chugie berkata...

emm tips ek??
biasenye kite rasa gemuruh sebab kita rs takut dan x confident.. jd, before present tu, kene lah ilangkan rs takut tu dulu.. lepas tu, cari keyakinan untuk membuat present tu.. dan yang paling penting, eye contact dengan audience.. jangan segan nak pandang, dan jangan sesekali buat2 pandang audience..sbb nanti kite akan rs lagi blur.. rasenye bila kite dah mula pandang tepat pd audience, baru lah kita akan terasa keyakinan tu datang pd kita..

selain tu, selawat lah sebanyak mungkin n doa pd tuhan moga presentation kita tu di permudahkan..

dan enjoy dengan present yg bakal kita lakukan tu..

sekian dulu tips peribadi dr saya.. memang sy guna masa buat presentation time meeting.

Farah Yusri berkata...

Seronoknya dapat baca tips-tips yang lain! Banyak farah boleh belajar ni.

So far, kalau ada big presentation. Farah akan tune out hal-hal lain, lepas tu zikir sejak masuk bilik presentation sampaila nama dah kena panggil. Alhamdulillah mujarab bagi saya. Preparation tu wajib lah, kalau tak memang saya lintang pukang la nak present!

Little Mama berkata...

tips? bayangkan audience cuma kuman-kuman kecik yang tak nampak..he..he

unlisted_one berkata...

Ieyza : Naper tak dpt nak masuk blog u. Thanks for the tips dear!

Juan : Kena tgk level org yg nak mendengar tu dulu kan

Tun ; Thank u!

Intan : Betul tu, kalau kita tau ape yg kita ckp kan, sure lebih confidentkan


Ita : Thanks for the tips dear!

Azzah : Wah, pandang dahi pun bleh..hehe

Ellis : Tunggul kayu? hehe,..realisitic jgk

Kak Guess : Try praktis masa dlm kereta, anak saya pandang berkerut, dia tak faham!

Chugie: Selawat jgk yg elok kan. Thanks dear!

Farah : Zikir,..ok dear!

Kak Ros : Diaorg besar sgt la kak ros,..tak dpt jadi kuman..hehe

unlisted_one berkata...

DrSinga: Yes dear, rasanya kemboja..malas nak gugel jgk..hehe