Jumaat, 9 April 2010

Bukan aku yang suruh arr..

Aku tak pernah paksa anak aku buat kerja rumah (iyer la pulak, anak aku baru setahun lebih, kerja ape pulak nak dibuatnya).

Tapi, semalam, secara tiba-tiba dia sibuk nak ambik mop, lepas tu sibuk nak mop lantai. Agaknya dia banyak 'observe' aku mop lantai setiap kali dia tumpahkan air minum dia kot.


(Harap maaf, gambar kurang memuaskan, kamera hp, sgt tidak reliable)

Bila aku nak ambil balik mop tu, dia punya jerit...pergh, mencecah beberapa desibel agaknya.
Mungkin dia rasa seronok mop lantai kot. Budak-budak memang akan rasa apa yang orang dewasa selalu buat tu sangat menarik untuk dicuba.

Sungguh-sungguh Diha mop lantai tu ya..Tapi kering aje la, tanpa air dan sabun. Naya kalau letak air & sabun, ada budak kecik tergelincir nanti pulak(tak pun, bapak dengan mak budak tu yang tergelincir ke..haha)

Aku teringat masa kecik dulu aku sangat obses mencuci pinggan. Aku rasa best sangat cuci pinggan ni. Tapi bila dah dewasa ni,...errr..masih rajin lagi tapi semangat nak buat tu dah takde la..haha.

Korang macam mana?

Apa kerja orang dewasa yang anak suka buat atau apa yang korang suka buat masa kecil, tapi bila dah dewasa menyampah nak buat?

6 ulasan:

chugie berkata...

rajinnye anak dara ni ye..

saya pun same lah nia. dulu masa kecik rajin na lipat kain.. dh tua ni, kerje tulah yg paling malas. heheheh

Em's Family berkata...

mira suke basuh pinggamn, ape2 hal nak basuh pinggan, kalau ade kenduri, tak kisah basuh pinggan.. tapi bile dah besar malasss nak basuh pinggan ni, nanti baju glamer i basah hahahaha.. and my son loves to vacuum , bagi je.. bile2 time dia volunteer nak tolong

tunbegia berkata...

menyampah nak memblog kottt, ;-P

salamm,

Damia Aleesya & Damia Ayunie berkata...

ayu suka memasak...so aleesya pun start lah amik bekas+sudu+sayur kalau time ayu masak....bila dah siap main masak2...mulalah amik pinggan cantik dan hidang....pas tu ckp "bu...eat"..hahaha..lawakkan budak2 ni..

DrSinga berkata...

dihaaa....
tak best tau mop lantai!!!!penat!!!
percayalah cakap antie!!!
:)

unlisted_one berkata...

Chugie : Mak dia lagi 'rajin' nih..hehe

Mira: wah,..sama la kite..cuci pinggan jgk

tunbegia" uii,..dia tak reti pon memblog

Ayu: Wah,..ni untung ramai anak dara ni, besar nanti mesti rajin menolong nanti

DrSinga: Yer aunty, mak Diha pun tak suka mop..haha