Rabu, 28 April 2010

Anak ko ni jatuh ke kena dera?

Aku terkejut bila balik dari ofis semalam, ada tanda merah dekat muka Diha. Eh, dah lama takde kesan luka kat muka dia sebab aku memang pastikan kuku Diha pendek. Alih-alih, ada pulak tanda merah ni.


Suami aku yang ambil Diha dari rumah pengasuh, katanya Diha terjatuh masa main. Ada sekali dulu, masa Diha masih tak pandai berjalan, dia terjatuh sebab melompat-lompat atas rocker dia.

Memang kalau diikutkan, kami rasa tempat pengasuh tu cuai. Tapi, tak adil juga kalau kami kata macam tu, sebab kami sedia maklum juga, Diha ni sangat aktif. (Bukan Diha aje, kebanyakkan budak umur dia memang aktif, huhu..)


Kadang-kadang terdetik dalam hati, rasa nak berhenti kerja aje dan jaga Diha di rumah. Tapi, tak semestinya kalau kita jaga sendiri anak kita akan terhindar dari cedera, cuma tumpuan yang diberi untuk anak kita tu lebih la sikit.

Agak-agak mana yang lebih baik? Ibu bekerja dan hantar anak pada pengasuh atau ibu yang tidak bekerja dan jaga anak di rumah?

21 ulasan:

ardinihumaira berkata...

dua2 ada baiknya. hehe.. tapi kena make sure la si penjaga anak tu baik tak suka dera anak orang kalau kita berkerjaya. siesly memang ado kadang2 rasa nak babap je budak2 tu tapi tak ado la dni babap. umi dni jaga anak jiran. umi bosan duk sorang kat rumah pagi2 sampai tengahari. tu ambik jaga baby. hehehe.. tapi beliau nakal sangat. lipstick dni memang konfem jaham. diseretnya ke dinding. dah la baru pindah duk rumah baru. huhu bayangkan la kak.. rasa nak cubit2 tapi anak orang kan.. tak bleyh2 ;p

Sambil Berblog Korang Buat Apa Ey?

ieyza berkata...

gini la kan kalau kiter ank2 kiter kat umah org...segala kemungkinan ader...cuba tanya nanny tu camner leh ader kesan luka pada muka diha...kalau jatuh naper kesan luka tu cam kena tampar...tampar yg ditangan mempunyai cincin, brg kemas atau jam tangan...sebab luka tu tak melambangkan diha jatuhlaaa....

Damia Aleesya & Damia Ayunie berkata...

memang kalau dah jadi mak ni kan..ader luka atau lebam sikit jer..mulalah nak salahkan pihak yg jaga tu...macam ayu pun sama...semalam balik keje tgk pipi ayyunie ader lebam biu..tanya bibik dia kata tak buat apa2..pas tu ayu cakap dia cuai...tak jaga elok2...tapi bila pk2 mungkin ayyunie lasak atau aktif....ntah lah..tapi kalau jaga sendiri pun mungkin akan cedera gak...cuma perhatian lebih lah sikit kan...

chugie berkata...

yg lebih baik tentulah kita jaga sendiri nia.. :P

tapi kene lah $$$ banyak kn? ekekekk

Wan Perlis berkata...

memilih ibu yg tidak bekerja dan menjadi suri rumah tangga sepenuh masa.ksian dia luka

DrSinga berkata...

jadik suri rumah sepenuh masa??
hmmmm....
honestly... kita tak rasa kita boleh.. :)

kak ina kl berkata...

salam..kecik kan lah video pa tu..besar sesangat..

skrg ni kan bkn senang nak cari pengasuh yang baik tau..klu anak jatuh sikit tak leh salahkan mereka..kita jaga pun anak boleh jatuh ..anak-anak skrg tak sama dgn anak dulu..aktif sungguhlah.

ICA berkata...

unlisted one, salam perkenalan. Ica quit kerja to be with my girls lepas dpt 2nd baby. Seblm berhenti 1001 benda kena fikir sebab melibatkan income utk family. So it's not an easy decision to make. But jaga anak sendiri mmg puas hati, cuma kita takleh nak 100% elak accidents at home..sometimes jadi jugak. What we can do is to try our best sama ada as working mom or stay at home mom. All the best to you and Diha yg comel tu:)

[-suziey-] berkata...

besela budak2 tgh nk membesar..tp keep monitoring:)

AA berkata...

alahai.. kesian diha. sebijik muka maknya ye.. :-)

ummikhayra berkata...

Nia, nini rasa ada pro and cons dia jugak untuk 2 2 tu.. kalau husband mampu untuk tanggung, why not jadi FTHW.. hehhehehe nini lagi suka... hehehhehhehe

Yus berkata...

hi nia, salam perkenalan. i pun dulu hantar anak i kat babysitter. dululah..now, i dah tak keje. husband suruh tgk anak2, tunggu dorang dah besar sket n pandai mengadu baru keje semula. Anak u, Diha berape tahun?

ummumishkah berkata...

Yang terbaiknya mestilah ibu yang jaga anak sendiri kan..
samalah kita, tiap2 hari rasa nak berhenti keje sbb muhammad sama ah cam diha tu, ada jer kesan2 kat muka atau badan.. tapi benda kalau nak jadi, depanmata kita pun blh jadi kan?

ajjah berkata...

encik's lady bos quits her job untuk jaga anak dia.. kitorang yang dengar masa tu macam, wow this workaholic boleh benti keje? tapi husband dia dah mampu, nak tunggu apa lagi kan..

Momma Mia berkata...

kalo bleh memang nk jaga anak di rumah & tak bekerja... dream job tuh. tp apa kan daya. Tang cedera tuh memang tak menentu kat maner2 bleh jd tp sometimes boleh dielak kan

tunbegia berkata...

sikit lagi kena mata kanns,

salamm,

mama_umar_maryam berkata...

inila dilema ibu2 kerja nih..kdg2 terpakse pejam sebelah mate klu nmpk calar ke luke sikit,tnye ttp tanye sbb jgnla careless lenkali..huhu

Liza berkata...

bdk2 mmg camtu, luka sana sini, tak kiralah mak yg bekerja or mak yg housewife...

gee ryder berkata...

kalo ikut hati suma org nk jga anak sndiri kot kt umh..tp dh tgjwb kena kerja, terpaksa laa..cuma jgn terlalu memikirkn sgt camne keadaan dia kt sana, kalo tak, kita sndiri xbole buat keje lak nti..mcm i dulula masa aqeel masih baby..concern xhingat hehe

btw, thanx cos sudi singgah my blog :)
budak baya diha ni mmg tgk melasak skg

@BELLA@ berkata...

Rasanya kalau percayakan pengasuh tu and tahu yang pengasuh tu seorang yang peka pada kanak2, ok je.. Cuma kalau yg kurang peka tu, mungkin baik gak cari yang peka.. Coz if nampak tanda2 pada bdn at least kita tau something happened but what about yg tak meninggalkn tanda? what if it's internal?

Of coz, I'm not trying to scare you la.. Heh.. I think berenti kerja and stay at home should be the last resort coz ada je pengasuh yang pandai dan peka.. Just kena pandai cari.. Good luck!

mrsdjones berkata...

Mmg lagi elok kalau kita yg jaga anak sendiri.

Saya pun sama, kadang2 teringin nak duduk rumah jaga si kecik sorang tu. Apakan daya, zaman sekarang ni kena simpan duit utk hari tua. Inflasi lg, nak simpan utk belanja anak belajar nnt, untuk rumah sendiri lagi. Memang tak mampu nak duduk rumah. Kesian kat anak2 kan? Kita buat mana yg termampu je la.

Kalau Diha luka lagi, carikan babysitter lain kut? :)