Sabtu, 17 April 2010

Ahh,..tudung sanggul tinggi..

Nota : Sila rujuk juga entry ini mengenai tudung sanggul tinggi.


Aku tengok sekarang dah ada trend untuk tudung ala-ala sanggul Arab ni. Samada rambut kita disanggulkan jadi tinggi, atau kalau rambut tak cukup panjang untuk disanggulkan, rambut palsu untuk buat sanggul pun ada jual kat sesetengah kedai rasanya.


Source : in-house boutique

Mengikut artikel yang aku jumpa,

Sebelum memakai selendang, pastikan rambut disisir ke belakang dan diikat supaya dijadikan sanggul tinggi. Dandanan sanggul tinggi mampu membuatkan bentuk muka kelihatan bujur dan kecil. Inilah gaya yang dipraktikkan wanita Arab.

Muka nampak kecil? 

Tapi, honestly, aku sendiri tak mungkin pakai tudung ni, sebab aku ni jenis suka bersiap last minute (adik aku kata aku selekeh, cehh..). Lebih-lebih lagi, terdapat hadis yang menerangkan keburukan memakainya.



Ini komik aku jumpa dekat Kosmo (15/04/2010). Saja buat selingan. Hehe..

Update Tekini: : Memakai tudung sanggul tinggi ada hadisnya. Ia adalah ditegah. Rujuk entry ini.

11 ulasan:

chugie berkata...

nia, sy pun tengah mencari2 info tentang tudung dalam yg bleh buat sanggul tinggi ni.. rupenye mmg betul2 ade ek?? patut ler tengok pengacara tv3 yang suke pakai shawl, nampak tinggi je sanggulnye.

nak g tengok link tu lah!

nadnye berkata...

kalu muka kecik molek.. tirus okay kot, kalau tembam setaman.. macam tak sesuai jea..:P
tapi cantik kalu kene gaya

atim.sepet berkata...

hehehe, saye pon suke pakai tudung cenggini kak,
:P

tunbegia berkata...

macam siput sedut, ;-)

salamm,

kakyong berkata...

macam2 gaya org berfesyen dgn tudung skrg ni...

unlisted_one berkata...

Chugie: Rambut palsu utk tu pun ada, boleh cari dekat butik Hajaba.

Nad : Ye la jgk kan, sebab dia lilit kat muka kan.

Atim: Ha,..bleh la try nanti ya.

Tunbegia: Siput sedut ke? hehe

kakyong:lepas ni nak tengok fesyen ape lagi.

Wan Perlis berkata...

jgn jadikan tudung sekadar fesyen
tuntutan utama adalah menutup aurat

unlisted_one berkata...

Wan Perlis : Err,..no comment bro.

DrSinga berkata...

hahaha..kalau tak cukup rambut...boleh letak yang pelesu yek??
boleh mengecilkan muka???tapi..kepala nanpak besaarrrrrr sangat...dah macam Nefertiti lak kita tengok...

Tanpa Nama berkata...

sanggul tinggi2 tue tak takut tersangkut ke....agaknye kalo tersangkut,habih tercabut trus tudung tue,freeshow la jadinye pastu

apih el nino berkata...

saya suka tengok yang sanggul tinggi ni. nampak elegan.