Khamis, 25 Mac 2010

Apa nak jawab kalau org kata-Harap-harap la anak u tak ikut macam u

Apa perasaan korang kalau ada orang cakap dekat korang

“ Harap-harap la anak u tak ikut macam u……”

sedangkan masa tu bukan kita terjebak dengan apa-apa jenayah atau masalah sosial. Kita cuma tengah sama-sama bergurau dengan kawan kita, dan ok, ada sedikit ciri keanak-anakan sikit dalam apa yang kami buat tu, tapi bukan ke sifat keanak-anakan pada perempuan tu satu ciri yang menyebabkan kita dapat mendidik anak-anak dengan lebih baik? (kalau aku salah, beritahu aje, aku ok)

Jadi, adakah korang akan:

a) Buat tak tahu dan anggap orang tu bergurau

b) Ambil hati dan tarik muka

c) Jawab balik dekat orang tu

d) Istighfar banyak-banyak dan berserah pada Allah

Kalau pilihannya

a) Buat tak tahu dan anggap orang tu bergurau

Aku dah cuba anggap orang tu bergurau, tapi kalau ini bukan kali pertama aku kena macam ni, rasanya bukan gurauan lagi. Tambahan pulak, masa cakap macam ni, suasananya serius, jadi macam mana nak anggap bergurau.

b) Ambil hati dan tarik muka

Hmm,..ni buat tambah stress aje kalau buat macam ni. Nak ambil hati tu, bukan ke lagi menyakitkan hati.

c) Jawab balik dekat orang tu

Pesen aku, kalau aku tersangat sakit hati, aku takkan jawab balik sebab takut perkataan yang dikeluarkan akan menyebabkan bergaduh atau salah faham.

d) Istighfar banyak-banyak dan berserah pada Allah

Ini bukan pilihan sebenarmya. Ini memang kena dibuat pada setiap situasi pun.

Kalau korang, apa tindakan korang kalau orang pandang tepat pada mata kita dan cakap

“Harap-harap anak u tak jadi macam u…”?

14 ulasan:

mama tisya berkata...

kalo kita,ignore je..mls nk lyn tp kalo dh ckp byk2 kali tu bole sakit ati kot...

**adiah dh smp aritu,lupa nk infom..tq

DrSinga berkata...

'anak U puuuun jangaaaaanlah ikut macam U!!!'

My Written Thoughts.. berkata...

kdg2 org brcakap tu x pk Nia.. yg bercakap tu pun blm tentu lg anak dia x ikut mcm dia.. betul x? Sendiri mau ingatlaa..

tp kalau org tu ckp direct bertentang mata ngan aku, aku dgn selamber akan cakap: "habis kalau anak i x jadi mcm i, x kan nak jd mcm u pula?" kalau dia nak terasa, ada aku kesahhh??

sbb tu org tua slalu ckp, krn mulut badan binasa. nak cakap tu kena berpk dulu.. dan beralas..

tifa berkata...

Nia..relaks aje..dia tahu judge orang ...suruh dia judge diri sendiri dulu ...senyum aje..sebenarnya dia nak you respond ....makin you marah makin dia seronok...kalau you senyum , dia akan bengang aje....sebab tujuannya untuk menyakitkanhati you.....cool okay :)

Asmahani berkata...

jawab ni, "habis, takkan nak jadi macam u pulak?"

pssst: baby sarah pun ada baju long sleeve pink itu. hehehehe..

chugie berkata...

kalu 1st time ckp camtu - maknanye tu jokes je..

kalu dh byk kali ckp bende yg same - tu nak kene laser balik lah jwbnye.. before tu, baik istighfar dulu nia.. takut nnti setan cucuk kite lebih2.. heheh:D

Anje a.k.a Mama_Aqish berkata...

kalo kiter malas nak layan...biarkan aje la dia nak cakap ape...janji ape yang di acakap tu sebenarnyer tak betul pun...bagus sangat ker orang yang bercakap kat NIA camtu...perfect ke dia & anaknyer???he...he...

zh-ena berkata...

klu ena jawab jea balik
anak kita biar la ikut perangai kita pun
ikut yg baik la kan

Nessa berkata...

I think orang itu saja nak buat ko marah and tengok you melenting. Jangan dilayan orang macam ni sebab niat dia memang tak baik je :)

iEfa berkata...

hye..

hurmm if if fes time or ckp2 sambil gelak tuh kite gelak gak laa n anggap joke..

or klo dier tuh mmg kasar betul...sambil gelak2 ckp laa...aikss tkkan nk jd cam u plak...if tknk nampak ksar laa...but klo i terus jek kate balik...skati laa...ishkkk

Ann berkata...

salam... ann penah kena gini...ayat tu sebnrnya nia nak kasi kita panas dgn compare seolah² kita teruk sgt padahal org tu lagi ler perangai buruk sebab melibatkan nama anak kita..betul tak...?

kalau pun dia tak suka kita atau cara kita at least ckp berdepan buat apa nak libatkan anak plak..? akai kat lutut tu...hehehhehe

Farah berkata...

erk..kalau gurau takpe..i pon join gelak sekali..tp kalau berulang2 sebut n serius je..mau sentap!

temp. housewife berkata...

huish seriud tu. jawab je balik bila tak tahan sgt. kalau simpan dlm hati, kita yg sakit. hadiah dah dpt dah. thanks banyak2.

Liza berkata...

nia, buat dek jer, some people mulut mmg takde insurance, harap Allah jer yg membalasyer