Rabu, 10 Februari 2010

Petua Tidurkan Anak


Aku dilanda masalah
Masalah ni rasanya kebanyakkan mommies pun dah merasa
Madihah dah tukar pattern tidur
Dia akan tidur macam biasa pukul 9.00 malam


dan...

Bangun untuk bermain-main pada pukul 11 malam sampai ke Subuh

Ya, dia akan bermain ya kawan-kawan


Permainan yang paling digemarinya ialah

Lepuk muka mak masa mak tido
dan satu lagi
Tarik kaki ayah sampai ayah bangun


Aku tak pasti 'games' ciptaan Madihah ni baik untuk perkembangan minda dia atau tak?

Tapi aku pasti, kalau cukup sebulan dia amalkan macam ni, perkembangan minda mak & ayah dia ni yang akan terganggu

Aku tak merungut ni (eh, tak..ada bunyi merungut ke? mana ada weh)

Cuma nak mintak bantuan, ada sesiapa yang ada petua untuk membetulkan pattern tido anak ni? Huhu..

Bantuan anda amatlah diharapkan.

(Mungkin ada yang akan kata " hek eleh, ni pun masalah, kecoh la minah ni"..tak pe, aku memang kecoh..hehe)

19 ulasan:

Mama_Aqish berkata...

nyanyikan lagu tido untuk dia...hu...hu...kena raging ni tak kasi tidok ek....perh pandai madihah kaco mama & ayahnyer ek...cayok2

wansteddy berkata...

anak saya pn saya dengan je dgn madihah. saya n hb hari2 dpt tido dlm 2jam paling lama. pastu jap2 kena berjaga layan karenah damia yg susah tdo mlm. klu pn dia nk tdo, dia nk jugak diberi perhatian. mntk digaru. kalau stop dia marah, jerit, nangis mntk digaru balik. gitulah hari2.
ikutkn perkembangan minda baby ni berkembang seawal jam 1 hingga 3 pagi. saya mmg xde tips nk bg anak tdo lena. klu nia ada tips, kongsi2kan sma dgn saya. setakat ni mcm2 tips sya praktikkan, tak berjaya :(

wansteddy berkata...

error type: sama dengan madihah.

ps: mata pn cm panda g kerja :P

Farah berkata...

part lepuk muka mak mase tido memang leh geng ngan afif hahaha..sakit tau!

iem berkata...

sama cam faiq suka lepuk muka ummi dia nii ha..
saja nk suruh layan dia je...

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

bagi dier main2 banyak diwaktu siang tu, mlm sure tido awal sebab letih.hehehe

h4ni3 berkata...

setuju dgn eliss... bagi dia main sampai penat... pastu sure lena. hihi

ajjah berkata...

that explains your tired eyes.. :) my sis pun buat mcm tu kat anak dia, kasi main puas-puas malam tu tido la si kecik ituh.

ila@cantekmama berkata...

Dulu Aqil pon penah camni..Memang pening,ade satu tu subuh br tido~memang seksa..Gilir2 kena jaga tp dah lupe cane dia buleh back to normal :)

unlisted_one berkata...

Mama Aqish : Nyanyi? Dia akn nyanyi sekali,..confirm punya..hehe..

Wan : Isk..isk..senasib la kita ni.

Farah & Iem : Afif dgn Faiq boleh join venture dgn Diha ni, bukak kelab lepuk muka mak..huhu..

Ellis & Hanie : Main sampai penat yek? Bleh try jgk,..hopefully berjaya laa..

Azzah : Bukan mata aje penat, orgnya penat sekali..huhu

Ila : Jaga gilir2 ok jgk kan,..at least salah sorang dpt tido jugak.

Goldman berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
5577 berkata...

wah.. hebat hebat.. main dr kul 11 sampai subuh.. pengsan laa mummy n daddy dia kan..

waa.. nak bukak kelab lepuk muka mak? lagi hebat tu.. :D

aah, i pun buat camtu dulu.. bg dia main puas siang, jd biar mlm dia pengsan kepenatan..n ptg bwk gi playground, bagi diha main sepuas2 ati..

CatlinaFly berkata...

salam nia,
samalah dgn e-ein, cuma jangkamasa dia bgn ialah kul 2 pagi, tido semula kul 4 pagi.bukan setakat lepuk muka je, tuang air dari botol spray pun ade (projek senyap).Dan tak lupa juga games henyak kat perut mama dan abah dia (senak weh!)
re:(pasal voting )oh, boleh , tapi terpulang..nia boleh komen maybe pasal blog layout user friendly ke atau ape yang nia rasa yang best kat blogshop sy ngeee..dah vote bgtau ek..sy baru baca komen nia, baru balik dari KL...

Liza berkata...

my eldest daughter pun camtu gak masa kecik, asal nak tidur kena bawak round2 naik kereta...lama2 baru ler tidur dia betul balik

unlisted_one berkata...

Farah : all children memang hebat pun! hehe..

Catlina : yup, will vote for you dear!

Liza : Ha,..kereta tu memang salah satu kaedah yg i kena pakai..kdg2 jadi, kdg2 tak..

zh-ena berkata...

bg bby main pastu confirm penat punya la..pastu apa lg kan mesti la nak tidor..

Sharini aka Ummi Khayra berkata...

hehehhe Khayra kalau nk kejut ummi n abah dia, nasib baik bersopan sikit... Dia kasi cium je... hehehehhe tu pun ssebab ajar morning kiss kat dia kot.. :D so far sementara nih, nini takde problem tu lagi.. Kadang-kadang je dia bangun malam kalau tak sihat... kalau nia ada petua, nanti letak ye.. in case.. bersedia... :)

unlisted_one berkata...

Ena : Dgn mak dia sekali tido ni haa..hehe

Nini: Dia cium aje? Serius? that's sweet.

AYUKIRANA berkata...

uishh lame tu madiha jaga...
tp syokk aa entry ni, ada unsur2 lawak di situ...terbahak2 baca dgn my hsband ;p