Ahad, 7 Februari 2010

Kasut Baby Mahal Dari Kasut Mak..huhu..

Aku cuma belikan dua kasut untuk Madihah setakat ini. 1 mcm sandal (terbeli besar dan masih belum boleh pakai lagi) dan satu kasut tutup kaler pink untuk raya. Bunyi macam kedekut ke aku ni yek? huhu..

Bulan lepas Madihah dapat rezeki kasut, cousin aku Kak Anne bagi (aunty Madihah la ni). Bila dapat kasut ni, memang aku terkedu jugak la menengoknya.


Isk..isk..kalau harapkan maknya ni, tak tau la tahun bila baru mampu nak beli.


Ini yang Madihah boleh pakai sekarang. Dia nampak selesa aje pakai, ngam2 dengan saiz kaki dia.


Ini yang dia akan pakai lagi beberapa bulan kot. Material yang ini lembut, selesa untuk kaki toddler.


Ini aku tak sure bila dia boleh pakai. Nampak sweet kan? Ada bunny lagi.


Ini yang paling last dia akan pakai dan merupakan saiz paling besar. Nama kasut ni Lola..hehe..


Apa yang aku dapat kongsi, semasa kita hendak belikan kasut untuk toddler, kita perlu ingat :

1) Fleksibel : Material kasut adalah paling lembut, pastikan kita masih boleh bengkok dan 'pulas' kasut tersebut. Pastikan juga kita dapat merasa jari kaki bayi (masa memakai kasut tersebut) bagi memastikan material tersebut tidak terlalu keras.

2) Ruang udara : Pilih material kulit, fabrik atau kanvas untuk memastikan kaki bayi boleh 'bernafas'. Jangan pilih material daripada plastik.

3 ) Ruangan kasut : Bagi memastikan kasut tidak terlalu ketat, masukkan ibu jari anda di belakang kasut (masa anak sedang memakai kasut tersebut) dan tekan didepan kasut (dari luar). Cuba cubit sedikit kasut tersebut (pada bahagian yang paling luas). Kasut yang terlalu ketat, membuatkan anak tak selesa berjalan.


Sumber : http://www.whattoexpect.com/

9 ulasan:

wansteddy berkata...

aih... mmg sama la kita. sanggup perabis beli yg mahal2 utk anak yg penting selesa utk dorg. tp utk diri sndri.... asyik pikir2 nk beli last2 tak terbeli :P

Mama_Aqish berkata...

wah bestnyer madihah dapat kasut...nak sepasang leh...tantek la kasut tu...memang barang baby lagi mahal dari barang maknyer tol tak...2 & 3 kali ganda lagik tu

unlisted_one berkata...

Wan : Agaknya sama mcm mak ayah kita berkorban utk kita dulu kan...sobs..sobs..

Mama Aqish : Tu yg heran kdg2 tu, apsal la barang si kecik bleh mahal dari brg kita..huhu..

ajjah berkata...

comelnye la hai kasut diaaaa

unlisted_one berkata...

Azzah : Comel kan,..hehe..i sgt jeles.

Farah berkata...

comelllnyeee!! kasut untuk boy ade tak camni?

takpe2 i pon kedekut jugak nak beli kasut untuk anak..ni die dah start berjalan barula semangat sikit nak beli hihihi

Liza berkata...

takpe, kasut anak cantik, mak gak yg bangga

unlisted_one berkata...

Farah : Kasut boy ade jgk, tapi kaler lain, bukan kaler pink..hehe

Liza : Uiii,..memang pun, maknya sgt bangga..hehe

Sharini aka Ummi Khayra berkata...

Wahhh... banyak la tuh dh kasut madihah... ehhehhehe nini pun sama, kalau nak kira berapa je beli kasut untuk Khayra. Beli baru pun sebab dah tak muat... Nia, memang kasut baby nih lagi mahal dr kasut kita kan? ada less pun still mahal jugak... adeh... boleh simpan kasut tak muat, kasi tuk adik depa... jimat... :D

(jawapan macam kedekut je... :D )