Khamis, 3 Disember 2009

Macam-macam ada

Aku sangat demam + batuk + sakit tekak + sakit mata. Tapi, rasanya biasa aje demam sampai mengigil2 ni untuk orang lain. Untuk aku aje, 1st time kena macam ni,..Memang tak best. Tapi aku datang juga kerja sebab takde orang lain yang boleh 'settle' kan kerja2 aku ni. Selain itu, aku pun sakit mata. Tau aje lah, mata jadi merah dan berair.


Sources : *libba* flickr.com

*Dah cuba ambil gambar mata sendiri banyak kali, tapi gagal.*

Menurut Doktor yang aku jumpa semalam, sekarang memang musim orang terkena sakit mata dan puncanya adalah perubahan cuaca dan udara yang agak kotor. Penyakit ini akan berjangkit pada orang lain sekiranya terkena cecair atau bersentuhan dengan tempat yang telah dicemari cecair tadi (eg: tisu).
Antara mitos mengenai sakit mata :

1) Jangan pandang mata orang yang sakit tu, nanti berjangkit.
2) Jangan tegur mata orang tu.

Hehe,..Doktor kata ini semua anggapan aje, tak betul pun. Kalau betul, dah lama dia pun kena. Apa yang penting, orang yang sakit mata macam aku kena la sedar diri dan duduk di rumah aje. Dan tolong jangan pegang merata lepas pegang mata yang sakit tu.Tak berbaloi kalau satu ofis kena sakit mata beb! Aku guna sanitiser aje sekarang, ada awareness la kononnya,..hehe.

Red eye usually refers to hyperemia of the superficial blood vessels of the conjunctiva, sclera or episclera, and may be caused by diseases or disorders of these structures or adjacent structures that may affect them directly or indirectly. Source : Wikipedia

Sangat complicated??
Memang pun, aku sangat confuse.

Antara maklumat yang dapat aku cari ialah:

1) http://optikonline.info/2008/05/13/mata-merah-atau-konjungtivitis.html
2) http://id.wikipedia.org/wiki/Mata

Harap2 la mata ni ok cepat. Banyak agenda hujung minggu ni..hehe.

10 ulasan:

h4ni3 berkata...

skrg mmg musim conjunctivitis nia.. takleh watpe.. yg penting pesakit kena avoid public area so tak spread the disease to others. hehehe.. that's what i used to tell my patients - 'kalo pandang mata orang sakit boleh berjangkit, hari-hari la saya sakit mata' :P

unlisted_one berkata...

hehe,..tu la Hanie, bila doktor tu ckp mcm tu, baru terfikir,..betul jgk tu..

Intan berkata...

Semoga Nia cepat sembuh...teruk sgt tu spi 4 sakit sekali kena.

Nie kena rehat banyak dan minum air byk2 ye...take care dear :)

My Written Thoughts.. berkata...

Aku doakan ko cepat sembuh Nia.. kalau x de aral, mggu ni atau ,mggu dpn aku dtg umah ko ek! :D

Farah berkata...

saya pon baru baik dr sakit mata..nak dekt seminggu tak kluar rumah.

Sumijelly berkata...

oh...penyakit itu sudah menular pada nia pulak yek..
hehehe......harap mata tu cepat sembuh..
memula sumi ingt mata nia..rupanya mata org lain..heheheh...
baper hr mc nie??
hehehe

http://sumijelly.com

unlisted_one berkata...

Intan : Dah berlebihan rehat dah ni..hehe..Thank you for the advise dear..sgt terharu nih.

Fiza : Minggu ni baik hold dulu la, kalau tak dpt kat ko pulak..huhu..Ko doakan la byk2 utk aku Fiza oii..

Farah : Ape?!! Seminggu?..Adoi,..lamanya..harap2 cpt la mata ni elok.

Sumi : Dapat mc 2 hari je, campur sabtu+ahad 4 hari. Tapi, mata ni still merah lg ni,..harap2 isnin dia dah ok, keje bertimbun nak siapkan nih.

My Written Thoughts.. berkata...

Doa aku sntiasa utk ko! Insyaallh.. :) ko tuh jaga diri tau! :D

Ann berkata...

salam... uits...sakit mata perit wooo..time nak rukuk n sujud time nak semayang rasa nak tertanggal mata dari soket..kan? get well soon dear...
* gambor tu mengerikan...hehhehe

unlisted_one berkata...

Fiza : Terharu aku,..sobs..sobs

Ann : hehe,..rasa jgk sakit tu, tapi kelakar lak bila kenangkan rasa nak terkeluar dari soket mata, kena betul..hehe..