Rabu, 11 November 2009

No.1 Woman's Enemy/ Musuh Wanita No.1

This got nothing to do with the entry ya!
Want to hang out with other mommies? Click this badge and we take you there!

Where Moms Unite

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Untuk entry didalam Bahasa Melayu, sila scroll ke bawah..eceh..

No, a woman no.1 enemy is not breast cancer as per my previous entry here . Its the other woman. Got it? From my experience, (well, I dont have that much of an experience, but enough for me to make this conclusion), there is various types of woman who is likely to be the other woman enemy.

1) Threaten by pretty colleagues
Have you ever had a very pretty lady as your colleague? Trust me, whether she is nice or not, she will still be a good source of gossips. Her crime? Well, being beautiful and getting all the attention. Why other woman is doing this? It is still a great mystery to me. It’s not like I am not threaten with this kind of colleague or anything, I just couldn’t be bothered. As long as she let me lead my life without her interference, she will be ok for me.

2) Hates other colleague that is more successful than her
You think you work harder than her, you commit yourself into your work more than her..but why is she the only one who got promoted? Noticed the bolded sentence? You think..stop assuming, if you are not in her shoes, you never know how much afford had she put into her work. Do you think you will know about it if she even comes to the office on weekends?

3) Double standard
Some woman doesn’t mind if a male colleague asking them a favour, but will go bananas if a female colleague asking for the same favour. Why? Well,..I don’t know, maybe that guy is prince charming.

4) Loves to assume
Woman is a very sensitive creature, they are fully aware with their surroundings. Beware! Anything that you do or say will lead into an assumption. They don’t care if it is true or not, if you are lucky, they will confront you with that false assumption.

[Bahasa Melayu version]
Ini takde kena mengena dgn entry ya!
Nak berkumpul dengan ibu-ibu lain? Click aje pada badge dibawah ni!

Where Moms Unite

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Musuh utama wanita bukan breast cancer. Tapi wanita itu sendiri. Dari pengalaman aku (walaupun aku tak begitu banyak pengalaman, tapi cukup untuk membuat kesimpulan ni). Ada beberapa jenis perempuan begini.

1) Cemburu dengan kecantikan perempuan lain
Mereka akan mengumpat rakan sekerja mereka yang cantik. Apa saja boleh dijadikan modal sebab hati dah terlalu cemburu. Pada aku, selagi aku tak diganggu, aku ok aje dengan rakan sekerja yang cantik. Tak rasa tergugat pun..(ko dah kahwin, nak tergugat ape lak ni?)

2) Tak suka rakan sekerja yang lebih berjaya
Jangan buat anggapan yang anda lebih rajin dan komited dalam kerja berbanding rakan anda, kemudian mengutuk dibelakangnya sekiranya dia diberi ganjaran yang lebih. Mana tahu dia rajin datang hari Sabtu dan Ahad ke?

3) Pilih kasih
Pelik tapi benar. Bila rakan sekerja lelaki minta tolong darinya, siap tersenyum2 lagi, tapi bila perempuan yang mintak tolong, muncungnya sedepa.

4) Suka membuat tanggapan
Tanggapan berdasarkan pemerhatian atau pendengaran. Kadang-kadang betul dan ada kalanya salah. Paling malang, sudah la salah anggap, cakap depan2 orang ramai pulak tu..alahai..

6 ulasan:

The Island of NAMOYAKI berkata...

salam hormat,
salam kami menumpang lalu,

=)

My Written Thoughts.. berkata...

oleh krn musuh wanita no 1 ni la aku agak memilih skit bab2 brkwn ngan org pompuan nih..opsss! wanita! Bkn tu je, aku nak tambah skit..kdg2 ada gak spesis yg cengeng..sikit2 nak trasa..adehhh letih aku nak layannn! Tul x Nia?

Edward Saminathan berkata...

You know what, sis..

I have one too in my office. Sits opposite my table. Hasn't talked to me since day one; and it's been three months. Dah cuba tegur sapa; tapi naik menyampah bila dia buat tak kisah. So, left it at that.. It appears now she's b*tch*ng behind my back; have to sentiasa jaga my back..

unlisted_one berkata...

Tsland of Namoyaki: Senang2 singgah la lagi

My Written Thoughts : memang betul pun, kita pun perempuan jgk, faham kdg2 ade time bad mood, tapi kalau sampai berhari2? tu dah masuk kategori mengada2.adoi,..sabar la hati ni..

Ed : Dia tak pernah get to know u, mcm mane dia boleh ade topic nak b**tc**g psl u? oopss,..it's ok, i dah pernah terkena..pelik tapi benar..ape yg dia cuba nak buktikan?

5577 berkata...

hi nia..
tulah, sgt setuju..
sbnarnye list nye pjg lg kan, tp yg nia senaraikan ni yg the top ones.. haiyah, pening kepala..

biarkan mereka terjun dgn labu2nye..

unlisted_one berkata...

haha, mmg betul pun Farah..kalau cerita psl kerenah kaum kita ni, mmg takkan habis..