Khamis, 12 November 2009

Etika Di Pejabat/ Office Etiquette

Need a place to list your business? Just visit Marketplace at MomBloggers Planet. Just click the badge


Where Moms Unite


-------------------------------------------------------------------------------------

[Please scroll down for english version]

Berdasarkan luahan kawan-kawan dan pengalaman sendiri, semua nama yang digunakan adalah bukan nama sebenar (memang la, nak cari pasal guna nama betul? huhu)

1)Sekiranya rakan sekerja anda tiada di tempat duduk dan terdapat panggilan untuknya, sentiasa pastikan nama dan dari mana orang tersebut membuat panggilan.

Betul : “Zura, tadi ada Cik Sheila daripada Gunung Rapat Industries call u”.
Salah : “Zura, tadi ada saper ntah dari Gunung Rapat call. Luper la nama dia”. (Gunung Rapat tu company besar, siapa yg Zura kena call balik ni??)

2) Tulis pesanan di atas sekeping kertas dan letakkan ia di tempat yang mudah dilihat oleh rakan sekerja anda itu.

3) Jangan cepat membuat telahan tentang rakan sekerja anda dan ‘menyerangnya’ dengan telahan anda itu di khalyak ramai. Telahan anda tidak semestinya betul.
Cth : “U ni, hari tu Lia sampai menangis, mesti u marah dia ni...” Ha?? Memandai2 aje mentohmah orang. Budak tu ada masalah keluarga, akak jgk yg kena...

4) Jangan bermuka-muka dengan rakan sekerja anda. Jangan risau la, mereka akan dapat tahu juga.
Cth : “ Kenapa si Fasha tu tak nak duduk dekat kita ni, nanti orang kata department kita ni tak bersatu” kata sorang lelaki ni.
Eh, orang tu dah kawin, mungkin dia rasa tak manis kalau banyak lagi tempat lain, tapi dia pegi duduk dekat meja yang ada lelaki lain. Mungkin suami dia dah warning ke..apeda..

5) Jangan mengumpat rakan sekerja anda dengan perkara yang anda sendiri tidak pasti kebenarannya kepada pekerja baru. Terutamanya jika pekerja baru tersebut merupakan pembantu rakan anda tadi.
Cth : “ Eh, dia tu garang tau, hari tu akak ni cakap (rujuk nombor 3), Lia dulu sampai menangis”..
Uik,..baru berapa bulan masuk kerja, dah boleh mengumpat psl org lain dkt newbies? Advance nya…

6) Jangan hebohkan sesuatu yang dikatakan sebagai rahsia yang tak patut diketahui oleh orang lain (untuk sementara atau selamanya)
Cth : “Ko tau, dia tu dah mengandung 2 minggu tau, tapi dia tak nak org lain tau sebab awal lagi, ko jgn bgtau org lain tau”.

7) Jangan asyik mencari salah orang lain. Semua orang tak sempurna, diri sendiri pun begitu juga. Kalau asyik buang masa mencari silap orang, macam mana 'company' nak maju? Cuba cari apa yang betul daripada yang salah.

------------------------------------------------------------------------------------------------

This is based on my own experiences and the others.

1) If anyone is calling your friend when she was not around, please take a proper message especially the name of that person instead of giving her a random details. Such as, "Seomeone is calling you from Gunung Rapat Industries,"..(Gunung Rapat is a big company, who should I call?)

2) Please put the message that you write in the place that your colleague is likely to notice.

3) Never make assumption on everything that you heard. It maybe the other way around.

4) Never spread gossips especially if the source is the person at no.3.

5) Never bad-mouthing about your colleagues. The story will come back to her eventually. and you will end up being the bad guy.

6) Never tell anything secret that was told to you.

7) Please, don't be a nit-picker. Nobody perfect. Try to seek for a conformity instead of a mistake.

Cheers!

3 ulasan:

Ann berkata...

Ann first tukar tempat keja baru...time briefing dgn Tim Pengarah dia dah siap² pesan 'beware of politik di temapt keja'...

Pendekata kita kena buat keja di opis...benda² len ie gosip...personal metters...tu luar time keja...

apa ann membebel ni...unlisted...i tag u so visit my blog to collect it...hehhehe

unlisted_one berkata...

politik tu ade kat mane2 kan Ann..hiee

My Written Thoughts.. berkata...

Yg slalu tuding jari kat org tu, insaf2lah..jgn dok tuding slhkan org lain tp x sedar yg lg 4 jari tu tunjuk kat diri sendiri..

elak2 la brgosip..

mcm kata si fara n wahid (melodi): kurangkan kontroversi, tingkatkan produktiviti..