Ahad, 15 Februari 2015

Makan : Customize Magnum - Berbaloi ke tak?

Rasanya ramai yang dah rasa aiskrim magnum kan? Aiskrim ya, bukan magnum 4D..paham eh? Kalau kat pasaraya tu banyak beli. Dekat stesen minyak yang ada kedai pun ada jual jugak. Selalu jugak bodek En.Suami belikan kalau balik Ganu. Haha...

Magnum dah bukak cawangan baru di Putrajaya. Cawangan 1st di Midvalley kalau tak silap.

Apa istimewanya beli aiskrim di sini compared dari yang korang beli di kedai2 ?

Boleh customize. Pilih la nak letak ape pun ikut selera korang.

Boleh pilih untuk customize kalau korang rajin nak fikir dan seorang yang adventurous (ada topping cili okeh..cili!) Atau korang boleh pilih dari existing menu aje kalau korang jenis pemalas nak fikir dan suka jadi org yg bosan mcm aku.

Lepas tu boleh la ternganga dan stare aje pekerja dia siapkan aiskrim korang tu. Lepas tu cari tempat nak makan cepat! Nanti aiskrim cair! Kat dalam tu cuma customer yang beli dessert dalam pinggan (baca: harga mahal) sahaja boleh duduk.

Kalau aiskrim magnum rm9.90 aje yang dibeli, bawak2 la duduk kat luar sambil tengok air pancut dalam kolam. Air pancut biasa je la. Tapi ok la dari takde ape2. Hehe..

Tapi ok la. Memang feeling la makannya. Saya bagi 4 bintang. Yumss! Lepas tu sibuk nak makan Set Turbo Kurus tu. Ye le..nak le maintain slim..takut anak baru 3, badan dah comel.

Korang dah pernah rasa aiskrim ni? Pilih topping apa?

Selasa, 3 Februari 2015

Snuggbaby

Rasanya ini antara baby carrier yang susah nak dapat. Sebab persaingan bukan antara ibu-ibu yang 1st time nak beli carrier sahaja, tapi juga
1) Ibu-ibu yang buat koleksi baby carrier.
2) Ibu-ibu yang tolong belikan untuk member dan borong 2-3 sekali beli.
3) Ibu-ibu yang dah dapat custom slot snuggbaby tapi nak jugak grab yang ready made.

Maka, nak dijadikan cerita, ready stock Snuggbaby Stork Baby Carrier akan di restock exclusively di semua butik Fabulousmom. Satu outlet dapat 8 unit SAHAJA. Ada dua corak. Satu corak ada 4 unit.

Aku memang dah lama letak nama untuk outlet Fabulousmom Shah Alam call bila stock sampai. Masa hari stock tu sampai baru aku tau yang ada lebih 30 mommies letak nama jugak.

Stock sampai area KL dan Puchong dulu. Esoknya sampai ke Shah Alam. Yes, minggu yang aku tau stock Snuggbaby nak sampai aku memang call butik FM setiap hari tanya dah sampai le belum. Aku betul2 nak ni, sebab banyak kali gagal nak dapatkan local made baby carrier (plus Snuggbaby ni legend babe! Sebab tu aku teringin nak jadikan ini 1st baby carrier yg aku beli).

Masa hari stock sampai pun aku call tanya, tapi adik pekerja tu kata tak sure bila sampai. Half an hour later, jeng jeng jeng..guess what? Fabulousmom call dan inform stok dah sampai! Tapi no reserve or booking. Aku tarik nafas dalam2 dan capai beg aku. Aku kena pecut ke Seksyen 7 sekarang juga!

Kalau sesiapa yang berada di Shah Alam dan nampak sorang pompuan bawak kereta mcm org gila hari tu, kemungkinan besar itu aku. Siap telefon En.Suami lagi, mana tau kot2 dia lagi dekat dengan Seksyen 7 masa tu, dia jgn mengarut, dia tak habis servis kereta lagi. Lepas tu aku call cousin aku yang stay kat Seksyen 7, dia tengah berpantang, tapi idok le nak suruh dia, kot2 suani dia ade kan. Suami dia takde pulak. Ok, aku kena berjuang sendiri nampaknya.

Sampai Seksyen 7 aku terkial-kial nak cari Fabulousmom. Akhirnya jumpa dan aku nampak sorang mommy masuk ke sana. Cepat-cepat aku lari naik macam lipas kudung.

Sampai sana, homaigad...8 unit stok Snuggbaby atas kaunter. Aku blur. Sape punya? Dah ada tuan ke? Pekerja butik FM tengah dekat phone, ada sorang mommies mintak reserve Snuggbaby. Pekerja tu explain tak dapat nak reserve, depan saya ni pun ramai customer tunggu ni. Aku tgk kat kaunter ada sekotak dengan pattern aku nak, Durango. Terus aku letak tangan situ. Chop arr. Sekali habis pekerja tu dekat phone, dia kata ni akak tu punya. Alamak, malunya I. Aku sengih kat mommy tu. Mommy tu senyum aje tengok aku. Entah2 dari tadi dok perati gelagat aku nak chop durango dia..hahaha.

Terus aku tanya pekerja FM tu, "Durango ade lagi tak?"
Dia pun belek2 atas kaunter dia tu, ade lagi SATU! Dua mommies yang datang sebelum aku tu sorang dah amik dua, sorang lagi amik satu. Perghhh...dapat aje Durango tu aku pegang tak mau lepas dah. Durango Snuggbaby aku!! Mimpi ke aku ni? Over okeh!

Mommy yang dtg dengan aku tu amik yang Fretwork..lawa jgk sebenarnya. Dah..dah..jgn nak mengada2 aku ni nak beli dua pulak. Tamak betol! Duit ade ke tu? Tiba2 dtg sorg lg mommy, amik balance 3 yang tinggal. Hah?! Banyak betul! Rupanya dia ambik kan utk member yang group kitaorg jgk.

Tak lama lepas tu ada sorang mommy dtg, pekerja tu terus kata dah habis. Alamak, aku rasa kesian dekat mommy tu, mesti dia terkejar2 tak cukup nafas mcm aku tadi. Takpe mommy, nanti ada rezeki lain tu, saya ni pun berkali2 gagal jugak ni.

Fabulousmom siap bagi diskaun dgn dua free gift lg. Wipes dgn drinking cup. Semuanya sekali dalam woven beg Fabulousmom. Kegembiraan berganda la aku.

Balik ke kereta dengan Snuggbaby Stork Baby Carrier - Durango. Aku rasa langit nampak lagi cerah, burung berkicauan dan hidup sangat sempurna. Over sangat2. Aku tak tau apsal tak boleh stop dari jadi over nih. Pendek kata aku sangat happy hari tu. Alhamdulillah. Walaupun nyaris accident masa berkejar tadi, tapi sangat berbaloi.

Harap2 untuk saiz toddler dapat la custom made. Aminnn...