Khamis, 25 Februari 2016

Perkhidmatan Penghantaran Makanan Untuk Ibu Berpantang

Masa berpantang memang sangat kritikal. Semuanya perlu berpantang, daripada segi waktu mandi sampailah kepada pemakanan. Kalau ikut cara berpantang tradisional, pemakanan ibu berpantang perlu untuk pastikan ibu cepat sembuh dan pemakanan ibu tak menjejaskan kualiti susu ibu.

Saya pernah dengar, ibu berpantang tak boleh makan laksa. Laksa dikatakan boleh menyebabkan bentan. Saya pun tak tahu sejauh mana kebenarannya sebab tak berani nak cuba. Masa saya berpantang dulu sebenarnya saya agak ekstrem, tak berani nak cuba-cuba makanan. Apa yang sahih boleh untuk ibu berpantang aje saya makan. Ini semua gara-gara pernah tersalah makan masa saya kena chicken pox dulu, gatalnya tak boleh nak cerita.

Penyediaan makanan ibu berpantang ni senang aje sebenarnya, tapi untuk ibu berpantang sendiri terutamanya, mungkin susah sikit nak dapatkan masakan macam ni. Kalau ada pun suami yang membantu, mungkin tak dapat 100% sebab suami pun kena bekerja kan.


Perkhidmatan Penghantaran Makanan Ibu Berpantang

Sekarang ni dah ada perkhidmatan menyediakan makanan untuk ibu berpantang. Senang sangat kalau ibu berpantang nak dapatkan makanan yang sedap dan fresh, saya share beberapa perkhidmatan penghantaran makanan ibu berpantang di sini ya.

1) HALAL CONFINEMENT



Perkhidmatan ni menggunakan menu pemakanan ibu berpantang berbangsa Cina. Ada juga menggunakan bahan-bahan seperti kurma merah dan longan kering. Tak mengandungi MSG, kurang garam dan minyak.

Ada dua pakej - 14 hari dan 28 hari.
Boleh ke link ini untuk maklumat lanjut ---> Halal Chinese Confinement
Halal Confinement Meals
Ada macam-macam dekat website ni, bukan setakat makanan ibu berpantang aje, perkidmatan mengurut dengan program mengurangkan berat badan ibu bersalin pun ada, Makanan ibu berpantang untuk semua bangsa pun ada. Boleh ke link ini untuk maklumat lanjut ---> Confinement Care Malaysia
3) EAT CLEAN KL


Kalau ibu-ibu nak lalui berpantang dengan sihat dan dapat mengurangkan berat badan dengan baik, boleh ambil perkhidmatan berpantang yang ini.

Kredit kepada : Zara Agnes dari EasyLiving.my

4) MANGKUK TINGKAT

AYAM - BAKAR - LADA - HITAM - MADU

IKAN - HARUAN - GORENG - REMPAH

Ada pakej makan malam dan tengahari. Penghantaran di buat sekali saja. Tapi kalau ibu-ibu nak penghantaran dua kali, caj tambahan akan dikenakan. Boleh tengok lagi menu di sini ---> MangkukTingkat




FoodZyla brand ni special sikit sebab lauknya dalam bentuk frozen, jadi ibu-ibu boleh buat stok siap-siap sebelum bersalin. Masa berpantang nanti boleh terus panaskan dan makan. Boleh ke link ini untuk info lanjut ---> FoodZyla

Set Berpantang Macam Mana Pulak?

Boleh ke link ini ya ibu-ibu ---> Set Berpantang Ibu Moden

Ibu-ibu nak buat side income? 
Ingin tahu kenapa beribu-ribu ibu lain excited sangat nak join Shaklee?
Senang ke nak buat bisnes Shaklee ni?
Boleh hubungi saya di 012.661.4658 ya.

Ahad, 21 Februari 2016

Ubat Selsema Paling Mujarab Untuk Anak Yang Dihantar ke Taska

Dua orang anak saya Muhamad dan Mashitah memang dihantar ke taska sejak lepas pantang. Taska ni penjagaannya ok, tapi memang tak setanding jagaan kalau hantar ke rumah pengasuh biasa. Taska ni lebih ramai anak-anak nak dijaga kan. Jadi kami yang mak ayah ni idak la mengharapkan penjagaan kena tip top 100%.

Kalau di taska ni, semua benda kami boleh kompromi lagi, tapi part anak selalu selsema ni memang merunsingkan. Mana taknya, sebab tak putus-putus selsema. Baru nak elok, dah selsema balik. Cycle anak-anak taska selsema ni memang tak putus-putus sebab sentiasa ada yang selsema masa kat taska. Jadinya sentiasa berjangkit lah anak-anak ni.

Bila nak bagi ubat, jangan cerita la, cukup seksa dengan si Mashitah ni. Muhamad ok lagi. Kalau orang dengar si Mashitah ni menjerit, silap-silap orang akan ingat kami mendera anak, padahal bagi makan ubat selsema aje..huhuhu..Disebabkan selsemanya tak habis-habis, maka kami pun tak habis-habis la bagi ubat selsema pada dia walaupun dia menjerit-jerit. Memang kesian tengok dia, tapi nak buat macam mana?

Satu malam saya terfikir nak bagi nutriferon pada dia. Sebenarnya kami memang dah lama ada simpan nutriferon ni. Sepatutnya ambik setiap hari, tapi kami ni salah konsep, ambik bila kami rasa perlu aje. Nutriferon ni kami tak pernah bagi pada anak-anak. Tapi malam tu saya decide nak bagi sebab nutriferon ni manis, jadi dah selesai masalah nak bagi pada Mashitah.

Hehe..memang senang pun nak bagi si Mashitah minum nutriferon ni. Siap mintak lagi pulak tu...tapi dia tak perlu banyak, dia minum dua tiga teguk pun dah cukup (dalam 1/4 sachet). Kalau kita yang dewasa ni barulah satu sachet.

Alhamdulillah, ikhitiar kami dengan nutriferon ni nampak hasilnya. Selsema Mashitah nampak mula kering esoknya, . Kalau tak asyik ada aje selsema tu, naik segan pulak kekadang tu, asyik comot aje anak kita. Nampak macam tak boleh putus stok nutriferon le lepas ni.

Apa Kandungan Nutriferon ni?


Nutriferon ni serbuk berwarna coklat, kandungannya biji labu, biji plantago, bunga safflower dan bunga honeysuckle Jepun. Dari ramuannya pun dah tau rasanya mesti manis-manis kan. Founder untuk nutriferon ni adalah Dr. Yasuhiko Kojima. Nutriferon ni sebenarnya interferon semulajadi. Interferon pulak dah! Interferon tu ape?

Interferon ni fungsinya meningkatkan pertahanan badan. Ia adalah kumpulan protein yang memberi isyarat pada sel-sel untuk meningkatkan pertahanan bila terdapat ancaman virus. Dipanggil interferon sebab ia akan 'interfere' proses replikasi virus, lebih kurang 'block' virus dari terus membiak dan berkembang. Pesakit kanser pun boleh cuba berikhtiar dengan nutriferon ni. Sumber

Siapa Sesuai Ambil Nutriferon?

1) Mak-mak yang menyusukan anak dan anaknya asyik sakit.
2) Individu yang selalu travel
3) Individu yang tak suka telan supplemen antioksidan, boleh ambil sepeket nutriferon sehari.
4) Individu yang terdedah pada penyakit
5) Pesakit eczema atau allergy
6) Individu yang selalu stress
7) Individu yang selalu sakit dan ada masalah imunisasi

Harga biasa Nutriferon
 RM192.13
Harga member 
RM153.70
Satu pek ada 30 sachet---> untung tu!

Kalau ada yang terfikir, alaaa...boleh beli kat farmasi aje produk macam ni. Sebenarnya takkan ada dijual di mana-mana sebab ini eksklusif dari Shaklee sahaja ya.

Hubungi Nia di 011.3902.3661
COD Puncak Perdana, Puncak Alam, Giant Shah Alam Seksyen 13 
FB : kedaivitamins
Email : kedaivitamindotcom@gmail.com